SPORTURI  »  ALTELE  »  SPECIAL

Mondialul din Carpaţi » Sportul românesc se pregăteşte de găzduirea celei mai valoroase competiţii din ultimii 30 de ani

Anul trecut, la Cheile Grădiștei, s-a disputat o etapă de Cupă Mondială la biatlon pe role
Anul trecut, la Cheile Grădiștei, s-a disputat o etapă de Cupă Mondială la biatlon pe role

Articol de - Publicat vineri, 17 iulie 2015 00:00

Campionatele Mondiale de biatlon vară pentru seniori şi juniori vor avea loc pe 28-30 august, la Cheile Grădiştei-Fundata.

Dacă există în România o federaţie sportivă care a atins standardele internaţionale la capitolul infrastructură, aceea e cea de schi şi biatlon. După ce a ridicat complexul de trambuline de la Rîşnov a găzduit imediat două etape de Cupă Mondială la sărituri cu schiurile. A finalizat pîrtia de schi fond de la Predeal, unde au avut loc întrecerile de la FOTE 2013.

Acum face ultimele pregătiri pentru organizarea Campionatului Mondial de biatlon pe role rezervat seniorilor, o premieră pentru sportul românesc din ultimii 30 de ani. Acesta nu se va desfăşura pe noua pîrtie de la Rîşnov, ci pe una privată, cea de la Cheile Grădiştei-Fundata, pentru că aici există grupate şi locuri de cazare, şi facilităţi de recuperare fizică.

Peste ruși și italieni

"Este o provocare pentru sportul românesc, dar şi o recunoaştere a României, care a intrat astfel în prima ligă mondială a ţărilor puternice în biatlon. Ne-am bătut cinci ani ca să primim aceste Mondiale de seniori şi i-am învins pe ruşi şi italieni", a declarat Puiu Gaspar, secretarul general al FR Schi şi Biatlon.

Ultima inspecţie a federaţiei internaţionale pentru a vedea stadiul pregătirilor de la Cheile Grădiştei a avut loc în luna mai. Au venit atunci directorul tehnic al IBU, austriacul Felix Bitterling, şi preşedintele Comisiei tehnice, slovenul Nunar Borut.

"Au cerut să se mai construiască în zona tribunelor o clădire pentru VIP şi una pentru mass-media. A doua zi, cei doi au rămas uimiţi cînd au văzut că oamenii se şi apucaseră de treabă", a povestit Gaspar.

Mondialele vor costa federaţia română aproximativ 350.000 de euro. "Federaţia şi-a propus să acopere din venituri proprii o parte din cheltuieli, aproape jumătate din sumă. Diferenţa a solicitat-o Ministerului Tineretului şi Sportului, care a fost de acord.

"Este un examen important pentru federaţia română pentru că de această competiţie depind celelalte două evenimente pentru care am primit dreptul de a le organiza în ianuarie-februarie 2016. Este vorba de Mondialele de biatlon pentru juniori şi Mondialele Under 23 de probe nordice", a precizat reprezentantul FRSB.

Singura pistă privată de biatlon din lume

Situat la altitudinea de 1.300 de metri, complexul turistic Fundata-Cheile Grădiştei beneficiază de 480 de locuri de cazare, o sală de sport, două săli de antrenament, de terenuri de tenis, de handbal şi fotbal cu teren sintetic, un centru spa, dar şi de o pistă de biatlon şi schi fond pe un traseu de patru kilometri lungime!

Toată investiţia este privată şi îi aparţine lui Ovidiu Gîrbacea, fost schior şi antrenor la lotul naţional. "Am construit această bază din pasiune. Am vrut să ajut copiii din zonă pentru că-i vedeam cum se duc în pădure să schieze", a mărturisit Gîrbacea.

"Cînd au venit prima dată cei de la federaţia internaţională au rămas uimiţi de ce au găsit aici. Au spus că e cea mai frumoasă pîrtie de biatlon pe care au văzut-o, iar cînd au auzit că este una privată ne-au recomandat să-i sunăm pe cei de la Cartea Recordurilor pentru că nu mai există nici una în lume", a spus Puiu Gaşpar.

Norvegienii au vrut să se asigure

La Campionatul Mondial 2015 de biatlon pe role şi-au anunţat participarea 400 de sportivi din 30 de ţări. Au confirmat deja Franţa, Serbia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Belgia, Bulgaria, Grecia, Austria, Norvegia, Estonia, Letonia, China, Polonia, Lituania, Germania, Ungaria, Armenia, Georgia, SUA, Macedonia, R. Moldova, Turcia, Uzbekistan, Kazahstan, Bosnia-Herţegovina.

Singurii care au dorit să vadă cum arată baza de la Cheile Grădiştei au fost norvegienii. "Au crezut că nu au unde mînca şi dormi aici, iar cînd au văzut cum arată baza au plecat vorbind singuri", a povestit reprezentantul FRSB.

Premii în bani

Campionatul Mondial de biatlon pe role va avea trei probe la masculin şi feminin: sprint, urmărire şi ştafetă mixtă. Federaţia Internaţională de Biatlon va oferi premii în bani pentru cei clasaţi pe locurile 1-6. La sprint şi urmărire, medaliaţii vor fi recompensaţi cu cîte 3.000, 2.000 şi, respectiv, 1.500 de euro. La ştafetă, de exemplu, fiecare din cei 4 componenţi ai echipei medaliate cu aur va primi 1.250 de euro.

Mondialul va fi televizat

Întrecerile din România vor fi transmise în direct de canalul Eurosport, cel care deţine drepturile de transmitere a competiţiilor internaţionale de biatlon. Postul TV şi-a trimis deja reprezentanţi pentru a inspecta locul.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FCSB se va antrena într-o bază-SF de 50 de milioane de euro » NASA pentru sportivi, facilități de Champions League! Imagini din interior
Superliga
FCSB se va antrena într-o bază-SF de 50 de milioane de euro » NASA pentru sportivi, facilități de Champions League! Imagini din interior
Ce a pățit Stelea când a dormit în aceeași cameră cu Rică Răducanu: „Să vă spun ce făcea noaptea”
Nationala
Ce a pățit Stelea când a dormit în aceeași cameră cu Rică Răducanu: „Să vă spun ce făcea noaptea”
Începe construcția celui mai nou stadion din România: „Am semnat contractul”
Superliga
Începe construcția celui mai nou stadion din România: „Am semnat contractul”

Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro

După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”


Comentarii (1)
1144696088893692
Inocentiu Voinea  •  28 August 2015, 19:21

In prima zi de concurs, stafeta mixta de seniori a urcat pe podium! Bravo Romania! Rezultatele complete ale zilei de vineri pe biathlon.results.com

Vezi toate comentariile (1)
Comentează