Articol de Theodor Jumătate - Publicat vineri, 04 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 03 noiembrie 2011 19:33
Diana Mîrza a adus Irlandei prima medalie din istorie cîştigată în şahul continental. Acum, aşteaptă Mondialul de juniori
Avem un alt mare talent în şah. Numai că nu mută decisiv pentru noi. Părinţii acestei "wonder girl", cum o descriu jurnaliştii insulari, şi-au încercat norocul în altă parte a Europei. Iar ea a crescut şi a descoperit frumuseţea şahului acolo. Şi joacă pentru ţara ei, nu cea a tatălui şi a mamei.
Născută la Limerick, în Irlanda, Diana a moştenit pasiunea pentru sport şi pentru şah de la tatăl ei, Gabriel Mîrza. "Eu sînt din Galaţi, aşa că am început să joc la juniorii Oţelului Galaţi, unde căpitan era atunci Mihai Stoica. Din România am «evadat» în timpul Campionatului Mondial din 1998. Am rămas în Franţa şi am jucat la Alfortville, echipa antrenată la acea vreme de regretatul Nicolae Burcea, şi el din Galaţi", îşi aminteşte părintele Dianei.
Şah de la 5 ani
El povesteşte: "Am trecut apoi pe insula asta ploioasă, am jucat la Limerick FC, iar acum am licenţa UEFA «B» şi o antrenez pe Pike Rovers. Voi obţine şi licenţa «A» în curînd". Gabi mai spune, mîndru: "I-am învăţat pe irlandezi de toate. Inclusiv şah!". Şahul s-a lipit repede şi de fetiţa lui. "Am cîştigat turnee de şah, inclusiv National Club Championship, corespondentul Superligii din România. Pe Diana am iniţiat-o în această lume pe cînd avea doar 5 ani. Ea venea cu mine la şcolile unde predau şi aşa a învăţat să-i bată pe toţi irlandezii".
Spre Mondialul din Brazilia
Şi aşa a ajuns să cîştige şi medalia de bronz, prima din istoria Irlandei la acest sport, la Campionatul European, la U14, chiar dacă ea are doar 11 ani. Competiţia s-a desfăşurat la Mureck, în Austria, în luna august. Pe locul 1 la categoria la care a concurat Diana a fost tot o româncă, Diana Cuşmuliuc. În urma acestei performanţe, Diana Mîrza şi-a cîştigat dreptul de a participa la Campionatul Mondial de juniori din Brazilia.
"Oare chiar nu ne pasă?"
"Eu voi fi delegatul oficial al Irlandei pentru că, mai nou, sînt şi Secretarul Uniunii de Şah din Irlanda", spune tatăl micuţei şahiste, care a plătit doar pe biletele de avion, din buzunarul propriu, 2.600 de euro. "Din păcate, în Insulă, şahul nu este considerat încă un sport. De aceea nu prea sînt finanţe din partea Uniunii Irlandeze. Voi încerca să impun mai multă implicare în şahul juvenil".
Tatăl caută încă o sponsorizare pentru a-i permite Dianei să participe la Mondial, organizat între 17 şi 27 noiembrie la Caldas Novas, Goias (Brazilia). Şi nu găseşte prea multe uşi deschise, chiar dacă "puştoaica de 11 ani este cea mai bună şahistă a Irlandei pînă la 20 de ani, un talent fenomenal", potrivit cotidianului local "Limerick Leader". În care Gabi îşi manifestă nemulţumirea: "Am cerut ajutor la Limerick Sports Partnership, dar acolo am primit un răspuns rece. Dacă şahul nu e sport în Irlanda, nu le pasă!". Şi întreabă: "Oare există cineva aici, în Limerick, care realizează că noi avem singurul jucător din Irlanda care va juca la Campionatul Mondial?". O ultimă încercare de a-i convinge pe irlandezi: "Toţi juniorii ce concurează la acest turneu sînt sprijiniţi de comunităţile locale. Mai puţin aici? Chiar nu se poate? Ar fi mare păcat!".
"Oare există cineva aici, în Limerick, care realizează că noi avem singurul jucător din Irlanda care va juca la Campionatul Mondial?"
Gabriel Mîrza, tatăl şahistei de 11 ani
"Puştoaica de 11 ani de orgine română este cea mai bună şahistă a Irlandei pînă la 20 de ani, un talent fenomenal"
Limerick Leader, jurnal irlandez
2 ore este perioada minimă pe care Diana Mîrza o dedică în fiecare zi pregătirii pentru şah
Victorie la Techirghiol
Diana a mai cîştigat în această vară Turneul Techirghiol. "Concursul a fost organizat de un mare şahist român, Maestrul Internaţional Mircea Pavlov, care editează revista «Şah», pe care ne-o trimite mereu în Irlanda. Diana a mai «furat» de la toţi şahiştii români cu care ţin legătura", spune Gabriel Mîrza.