Articol de Marian Ursescu - Publicat duminica, 21 decembrie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 20 decembrie 2014 21:55
Antrenorul semifinalistei din LEN Euro Cup, Ionuţ Anghelescu, e convins că echipa sa va juca finala şi are chiar şanse la cîştigarea trofeului.
Steaua Bucureşti s-a calificat în semifinalele LEN Euro Cup după 26 de ani de pauză, nici o echipă românească nemaiatingînd acest prag în tot acest timp.
Tehnicianul formaţiei din Ghencea, Ionuţ Anghelescu, vrea ca echipa sa să nu se oprească aici. În condiţiile în care are la dispoziţie un lot echilibrat valoric, cu rezerve de valoarea titularilor, antrenorul crede în şansa echipei sale, chiar dacă în careul de aşi au rămas trei formaţii foarte puterice: Carpisa Yamamay Acquachiara (Italia), CN Posillipo Napoli (Italia) si Mornar BS (Croaţia).
Aflat la al treilea sezon pe banca tehnică a "militarilor", Ionuţ Anghelescu visează ca Steaua să cîştige în acest an chiar trei trofee: campionatul, Cupa României şi LEN Euro Cup.
- Domnule Anghelescu, o performanţă istorică pentru Steaua, după mulţi ani de pauză în care România nu a mai avut rezultate în Europa.
- Aşa este. Ne bucurăm pentru traseul nostru din acest sezon, am demonstrat că avem valoare. Am eliminat echipe valoroase, dar cred că nu ne vom opri aici. La acest nivel nu mai sînt echipe slabe, nu mai poţi avea preferinţe.
- Şi totuşi, pe care dintre cele trei adversare o doriţi în semifinale?
- Pot să vă spun că nu ştim mare lucru de Acquachiara. Cu Napoli am jucat anul trecut, cu croaţii anul acesta. Ne-au bătut, dar de atunci Steaua a tot crescut. Echipa s-a omogenizat. O să vedem pe cine ne vor hărăzii sorţii şi apoi începem pregătirea specifică.
- Sînteţi de trei ani antrenor în Ghencea. Este actuala echipă cea mai puternică pe care o pregătiţi?
- Normal! În primii ani a fost o perioadă intermediară, mai mult cu jucători tineri, de perspectivă. În vară însă am reuşit transferuri de marcă. Au venit Diaconu şi Chioveanu de la Oradea, Goanţă din Franţa, Buşilă din Ungaria, dar şi sîrbii Filipovici şi Randici. Acum avem doi-trei jucători de valoare pe acelaşi post.
- La începutul sezonului aţi anunţat drept obiectiv cîştigarea campionatului şi a Cupei României. Puneţi capăt dominaţiei celor de la Oradea?
- Asta ne dorim. De asta am adus jucători de valoare. Sincer, realist vorbind, putem cîştiga trei trofee în acest sezon.
- Vă pregătiţi de Liga Campionilor pentru sezonul viitor?
- De ce nu? E competiţia în care participă cele mai bune echipe. Cred că şi anul acesta făceam faţă, treceam de două tururi acolo, dar am vrut să o luăm de jos, să nu ne aruncăm cu capul înainte în cea mai importantă întrecere. De altfel, Hanovra, pe care noi am eliminat-o, a jucat în Ligă. La fel şi Montpellier.
- E posibil să mai aduceţi jucători sau să mai pierdeţi, între timp?
- Nu cred. Jucătorii sînt sub contract cu noi, dar au şi clauze de reziliere. În general, acestea se ridică la 20.000-30.000 de euro. Cine plăteşte aceste sume poate să transfere şi jucători aflaţi sub contract. Aşa e în general în polo. Dar rar se practică aceste lucruri.
- Aveţi trei străini în lot. Vă mai doriţi alţii?
- În Liga Naţională nu poţi juca în acelaşi timp cu mai mult de trei stranieri. Şi cine îşi permite să plătească un jucător doar pentru cupe europene? Doar în Italia se mai întîmplă.
"Coşmarul Canada e în mintea mea şi acum!"
Ionuţ Anghelescu a fost prima dată antrenor la Rapid, în sezonul 2005-2006. Avea dublu rol în Giuleşti, acela de antrenor-jucător. Între 2006 şi 2008 a fost secundul lui Vlad Hagiu la "naţionala" României, generaţia care a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing, în meciul decisiv contra Canadei, de la Oradea, dar şi generaţia care a luat locul 4 la Europenele din 2006.
"Coşmarul Canada e în mintea mea şi acum. După un astfel de rezultat, cu greu îţi revii, dar trebuie să treci peste, să ai puterea să o iei de la capăt", a declarat Ionuţ Anghelescu.
Semifinalele, anul viitor
Meciurile din semifinalele LEN Euro Cup se vor disputa în sistem tur-retur pe 11 februarie şi 4 martie 2015. În luna ianuarie va avea loc tragerea la sorţi a disputelor.
8 internaţionali români are Steaua în lot, mai mulţi chiar decît campioana României, CSM Digi Oradea
"Jucătorii noştri de vîrf au contracte de două-trei ori mai mici decît media echipelor pe care le întîlnim în semifinale. Asta nu înseamnă însă că adversarii pornesc cu prima şansă" (Ionuţ Anghelescu)