Articol de Ionuţ Coman - Publicat miercuri, 23 iunie 2021 11:07 / Actualizat miercuri, 23 iunie 2021 12:18
O legendă a artelor marțiale, italianul Giacomo Spartaco Bertoletti a fost invitat de onoare la Black Sea Dojo, în Mamaia, stațiunea unde a poposit pentru prima oară în urmă peste cinci decenii
„Aici au fost construite primele magazine din Mamaia. Iar un pic mai departe era un hotel, Perla. Aaa, uite-l, dar arată total diferit”, spune cu zâmbetul pe buze Giacomo Spartaco Bertoletti.
Ajuns la venerabila vârstă de 80 de ani, italianul este una dintre legendele artelor marțiale de pe întreg mapamondul. Are centura neagră 9 dani ju-jitsu, dar a practicat de-a lungul vieții și numeroase alte arte marțiale și diferite sporturi.
A început de la o vârstă fragedă, cu lupte și scrimă, continuând apoi cu judo, kendo și karate shokukai și shotokan. Ani buni a trăit în Japonia, apoi, începând cu anul 1976, a fondat și condus, împreună cu Soke Robert Clark, Federația Mondială de Ju-Jitsu și Kobudo, reală, tradițională și imensă redută a artelor marțiale pe plan mondial.
Punctul culminant al carierei sale a fost atins în 2005, când a devenit al cincilea Shike al Honmon Enshin Ryu, continuatoarea vechii școli a samurailor, cu o istorie de peste șase secole. Un titlu pe care foarte puține persoane din afara Japoniei au avut onoarea să-l primească.
În incredibila sa poveste de viață, România ocupă un loc aparte. „Este a doua mea casă”, mărturisește cu afecțiune și mândrie marele maestru.
O altă Mamaia
Prima sa întâlnire cu țara noastră a avut loc în 1966, când agenția de turism la care lucra a început să aducă italieni, francezi și germani în vacanță în România. Iar prima destinație a fost Mamaia, o stațiune aproape nouă, care le oferea turiștilor o imagine romanțată a relaxării și distracției într-una dintre țările din estul Europei.
„Am aterizat la București, apoi am plecat spre Mamaia. Venisem în România pentru că mă ocupam de o revistă de turism <Vacanță în România> și am ajutat la deschiderea Radio Vacanța.
Apoi am început să vin regulat, stăteam aici câte o lună, mergeam prin țară cu mașina, în multe locuri, ca să organizez pachetele de turism.
Erau vremuri frumoase, firma la care lucram a deschis o sucursală aici, ca să lucrăm împreună și să promovăm turismul românesc”, își amintește cu melancolie Giacomo Spartaco Bertoletti.
Apoi a continuat: „Veneau mulți italieni, poate și pentru că avem multe în comun din punct de vedere cultural. Eram foarte tânăr și îmi amintesc că era dificil, dar, cu siguranță, viața socială și relațiile între oameni erau mult mai bune atunci.
Lucrurile au evoluat, iar oamenii sunt altfel acum. Nu doar în România, și în Italia, peste tot. Nu mai există răbdare, se vrea totul rapid”.
Relația cu turismul din România a durat peste trei decenii și nu s-a limitat doar la litoralul românesc. Guvernul italian, împreună cu cel din țara noastră au lucrat împreună la deschiderea primului teleferic la Sinaia.
„Românii sunt puternici!”
La finalul anilor ’90 s-a despărțit de turism, dar legătura cu România a menținut-o grație artelor marțiale și prietenilor. Acasă, la Milano, a început să publice două reviste legate de aceste activități educativo-culturale și povestea sa jurnalistică merge mai departe și acum, trei decenii mai târziu. Invitat în țara noastră la diferite activități din domeniul artelor marțiale sau ale sporturilor provenite din acestea, a răspuns mereu prezent.
„Pentru mine, artele marțiale au fost la început doar un hobby. Treptat, odată cu trecerea anilor, totul s-a transformat într-un fel de a doua meserie. Nu știu dacă a fost bine sau rău, dar este o parte importantă a vieții mele.
În ziua de astăzi, să muncești în artele marțiale sau în sport este mai important din punct de vedere profesional și nu mi se pare în regulă.
Indiferent dacă vorbim despre copii sau adulți, artele marțiale înseamnă în primul rând educație, iar primordială este puterea exemplului.
Și vorbim despre un întreg proces, cu multe etape. Când te urci în mașină, te așezi comod la volan, reglezi oglinzile, bagi cheia, aprinzi farurile, îți pui centura, pornești motorul, apoi bagi în viteză. Așa este și atunci când predai artele marțiale, există o metodologie. Iar pentru copii, acești pași sunt foarte importanți. Trebuie să știi să-i ții aproape, să ai carismă”, explică Giacomo Spartaco Bertoletti.
El caracterizează și felul în care a evoluat acest sport în ultima perioadă: „Românii sunt puternici, au și temperamentul balcanic, le place să lupte. Iar acesta lucru este bun pentru astfel de sporturi.
Nu știu dacă este bine și în privința procesului de învățare, de multe ori mulți vor doar acea diplomă și pe urmă să predea. Și asta se întâmplă peste tot în lume. Contează mult procesul de învățare.
Este ca atunci când ești managerul unui hotel. Nu deschizi pur și simplu ușa și aștepți să vină lumea, trebuie să faci o serie întreagă de lucruri lucruri. Să te promovezi, să te organizezi bine în interior, să ai mâncare bună la restaurant, toate aceste detalii te duc spre succes. Așa este și în sport, și mai ales în artele marțiale”.
Lecție la malul mării
Zilele acestea, s-a întors la Mamaia, locul de unde a plecat în descoperirea României. La invitația CS Pantheon Constanța, a susținut o lecție de oră în noul dojo deschis la câteva zeci de metri de malul mării, Black Sea Dojo.
O lecție alături de cei mai mici dintre sportivi, sub privirile președintelui Federației Române de Arte Marțiale, Saiko Florentin Marinescu – 10 dani ju-jitsu, și a președintelui CS Pantheon Constanța, George Teșeleanu. În ciuda celor 80 de ani, a arătat dezinvoltură și energie, a glumit cu copiii și le-a vorbit despre artele marțiale cu zâmbetul pe buze.
„Când intri în Dojo, pe oameni nu-i interesează câți ani ai, culoarea centurii nu contează dacă nu mai simți dragostea pentru acest sport în inima ta. Și asta îți dă energie, altfel totul este inutil. Trebuie să arăt că pot să fac lucrurile și cei din jurul meu să mă urmeze.
Dojo de la Mamaia este foarte frumos și mi se pare o idee bună. Sentimentul cel mai plăcut este că oferă altceva decât toate hoteluri din jur, de pe întreg litoralul românesc.
Sunt hoteluri elegante, camere frumoase, restaurante cochete, o plajă imensă cu nisip fin, marea peste tot, însă doar aici ai posibilitatea de a te antrena, de a face sport la acest nivel înalt. I-am spus acest lucru lui George Teșeleanu și l-am felicitat. Este important că a apărut un Dojo nou, mai ales în această perioadă, când, de exemplu, multe s-au închis în Italia din cauza pandemiei”.
„Eu am lucrat săptămânal online pe toată perioada. Nu este același lucru, dar am avut ocazia să vorbim, să facem exerciții împreună, să nu uităm nimic. Am avut și ședințe cu 80 de persoane din toată lumea, am încercat să găsim un echilibru.
De două ori pe săptămână, lucrez cu copii și am pus la punct un sistem, în care încerc să îmbin partea de dictator cu cea de diplomat. Când cineva greșește, îi spun să fac 10 flotări, dar pe urmă îl mângâi pe cap și îl laud. Și pun mare preț pe punctualitate, nu am accept ca un elev să întârzie de mai mult de două ori”, dezvăluie Giacomo Spartaco Bertoletti.
„Trăiască România!”
Peste câteva zile, va pleca din nou spre Italia, dar promite că va reveni de fiecare dată cu plăcere. „Am primit multe de la România, am trăit aici vremuri frumoase când eram tânăr și am vrut să dau ceva înapoi. Am predat în multe locuri, câteodată am fost plătit, câteodată nu, dar nu asta a contat. Când primești atât de mult, banii nu contează.
Dacă vezi că oamenii sunt deschiși, că te vor lângă ei, îți deschizi sufletul. Acesta este principiul meu. De câte ori sunt invitat și am posibilitatea să vin în România, o fac cu mare plăcere”, spune Giacomo Spartaco Bertoletti.
El dezvăluie ținta călătoriei sale în lumea artelor marțiale: „Principalul scop al artelor marțiale este să educi copiii. Nu doar să le arăți sportul în sine, ci să le explici ceea ce înseamnă. Să creezi acea atmosfera a vechilor samurai, să-i faci să viseze. Pentru copii, partea de imaginație contează foarte mult. Tehnica sportivă este pe plan secund, important este să fim împreună, să ne sprijinim unii pe alții”.
Bucuros că a avut ocazia de a revedea locurile vizitate în tinerețe, Giacomo Spartaco Bertoletti zâmbește călduros și încheie cu două cuvinte în limba noastră: „Trăiască România!”
Gest de apreciere
La finalul vizitei la Black Sea Dojo, Giacomo Spartaco Bertoletti a făcut un gest de enormă apreciere, înmânându-i președintelui CS Pantheon, George Teșeleanu, o diplomă „Suma Cum Laude” din partea Federației Mondiale de Ju-Jitsu și Kobudo.
„Nu mă așteptam, a fost o surpriză plăcută, mai ales că nu a acordat prea multe astfel de diplome de-a lungului parcursului său în artele marțiale. Este o diplomă pentru implicarea mea în promovarea artelor marțiale în adevăratul spirit, cel al budo”, spune George Teșeleanu, cel care i-a lansat lui Giacomo Spartaco Bertoletti invitația de a veni la Black Sea Dojo: „Este o vizită făcută noului dojo, o recunoaștere a înființării unei noi școli în România, un centru unde se predau educația și filosofia care stau în spatele artelor marțiale”, spune George Teșeleanu.
Citește mai multe știri din sport:
Biletul 94 pentru Tokyo! Mădălina Amăistroaie: „Acum trebuie să-mi găsesc alt vis”