Articol de Mirela Neag - Publicat luni, 01 aprilie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 31 martie 2013 21:11
Ion Sandu vrea două medalii la Rio 2016!
Fost atlet de performanţă, omul de afaceri arădean Ion Sandu candidează pentru a doua oară la şefia FRA, la alegerile din 5 aprilie. Prima dată, în 2004, a pierdut în faţa constănţeanului Ilie Floroiu
Ion Sandu vrea două medalii la Rio 2016!
Fost atlet de performanţă, omul de afaceri arădean Ion Sandu candidează pentru a doua oară la şefia FRA, la alegerile din 5 aprilie. Prima dată, în 2004, a pierdut în faţa constănţeanului Ilie Floroiu
A fost sponsorul principal al CS Municipal în cea mai glorioasă perioadă a clubului, cînd atleţi precum Ionela Tîrlea, Marian Oprea, Ioan Vieru, Bogdan Ţăruş sau Maria Cioncan urcau pe podiumurile internaţionale. A fost o vreme şi finanţatorul echipei de fotbal UTA Arad. A fost campion al României la sprint, iar anul trecut a ocupat locul 238 în topul celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la 20 de milioane de euro. Deţine firma PAB România, companie specializată în realizarea de construcţii industriale, civile şi agricole. Motto-ul strategiei sale este "infuzie de capital şi disciplină".
- Ce v-a determinat să vă depuneţi candidatura pentru funcţia de preşedinte al FRA?
- Momentul este unul delicat. La ultimul Campionat European am dezamăgit, cel mai bun loc a fost 7. Federaţia are un buget de 4 milioane lei, dar nu are sportivi cu care să merite să cheltuiască aceşti bani. Dacă voi fi ales, voi pune preţ pe performanţă, pe calitate, nu pe cantitate.
- Care este programul cu care candidaţi?
- Este unul construit pe termen scurt spre mediu, adică pentru un mandat de patru ani, şi are două capitole importante: unul se referă la îmbunătăţirea bazei materiale, respectiv finalizarea Stadionului Tineretului, pentru care mai este nevoie de un buget de 2,5 milioane de euro. Pe plan sportiv eu sînt de părere că trebuie identificaţi 10-12 atleţi care-şi doresc cu adevărat să obţină performanţă şi care să aducă două medalii olimpice la Rio 2016.
- De ce credeţi că atletismul românesc a ajuns în situaţia de anul trecut, cînd nu a adus nici o medalie la nici o categorie de vîrstă?
- Din cauza managementului prost. Nici sportivii, nici antrenorii nu au mai fost interesaţi să producă performanţă, nu le-au mai fost asigurate condiţii de pregătire, nu a mai fost o gîndire unitară la nivel de federaţie, programele de pregătire nu au fost unele adecvate. Este o dezamăgire generalizată.
- Şi care este soluţia dumnevoastră?
- Marea performanţă nu se poate obţine decît prin muncă şi cantonamente adevărate. Eu mă angajez că o să asigur atît motivaţie şi competiţii, cît şi condiţii de pregătire la nivelul celor de afară. Sînt de principiul că e mai bine să finanţez la maximum un lot naţional format din 15 atleţi decît să dau firimituri la 35, aşa cum s-a întîmplat acum şi, de fapt, nici unul să nu se pregătească cum ar trebui. Eu voi asigura fiecăruia medic, nutriţionist, biochimist, o echipă întreagă. Şi nu o să mai stea la hotelul Sport din Bucureşti, unde mănîncă chiftele şi ardei umpluţi făcuţi din carne de pui injectat sau care a fost cumpărată la limita termenului de expirare pentru că era mai ieftină. Şi nici nu o să mai doarmă în camere care miros a canal, deoarece aceea nu e odihnă.
- Bugetul federaţiei este unul suficient?
- Bineînţeles că nu. Pentru pregătirea loturilor naţionale mai trebuie o suplimentare de 700.000 de euro, bani pe care sînt capabil să-i aduc din sponsorizări. Eu mă voi ocupa de partea financiară, iar restul angajaţilor de partea sportivă.
- Cu cine veţi face echipă?
- Cu adjunctul Elenei Frîncu de la DJTS Constanţa, Cătălin Ganera. În cazul unei victorii, el va fi secretarul general al FRA.
Gabriela Szabo: "Trebuie să clădim pe termen lung"
Gabriela Szabo este cea mai titrată atletă a României ultimelor două decenii. După ce a renunţat la sport, a început să lucreze în federaţie, iar acum îşi doreşte să o conducă
În 1999 a fost desemnată de IAAF atleta anului. Timp de 10 ani a fost în elita atletismului mondial, prima medalie mondială la seniori cucerind-o ca junioară în 1994. În 2004, cînd s-a retras din viaţa competiţională, a ales să muncească în federaţie, în prezent fiind vicepreşedinte. Gabriela Szabo şi-a depus candidatura pentru şefia FRA şi este convinsă că poate genera performanţă: "Pentru a ajunge la medalie trebuie să avem performeri, dar în spatele acestora trebuie să existe antrenori capabili, baze materiale, management performant şi pepiniere".
- Ce te-a determinat să-ţi depui acum candidatura?
- Ca sportivă, am purtat cu mîndrie steagul României şi sînt ceea ce sînt datorită acestui sport. Cred şi simt că am datoria de a da ceva înapoi atletismului românesc. De aceea candidez pentru funcţia de preşedinte.
- Care este programul tău de candidat?
- Cea mai importantă parte a progresului este dorinţa de a progresa. Nu vreau să vînd iluzii şi nici nu mi-am propus să vin cu bani de acasă. Vreau să mă uit drept în ochii colegilor şi de aceea strategia mea este bazată pe lucruri raţionale şi de bun-simţ la care se adaugă muncă şi ambiţie. Pe scurt, pentru a obţine performanţă la Rio 2016 trebuie umblat pe mai multe planuri, începînd de la atragerea de fonduri pînă la susţinerea cluburilor şi la creşterea unei pepiniere de sportivi. Dar înainte de toate acestea, trebuie să aflăm noile motivaţii ale sportivilor. Trebuie să ne adaptăm la realitatea actuală, generată de folosirea intensivă a laptopurilor, a telefoanelor mobile, a tabletelor. Nevoile tinerilor s-au schimbat.
- Şi cum vezi această adaptare?
- Prin cercetări calitative şi cantitative cu tinerii din loturile naţionale, prin discuţii cu ei să aflăm ce-i interesează, ce-i motivează să rămînă în sportul de performanţă. La fel trebuie să vorbim cu antrenorii.
- De ce crezi că atletismul românesc a ajuns să nu mai aducă nici o medalie?
- Orice federaţie are şi suişuri, şi coborîşuri. Trebuie să rezolvăm problema sportivilor care trec de la tineret la seniorat. Acolo e un hop de trecut. Noi nu putem oferi unui sportiv de 22 de ani un salariu care să-i satisfacă nevoile şi el atunci ori renunţă, ori nu mai munceşte cu spor...
- Şi care ar fi soluţia?
- Totul depinde de legislaţia actuală, care trebuie mofidicată, şi de creşterea veniturilor proprii ale federaţiei. Noi trebuie să generăm performanţă pentru a vinde performanţă.
- Unde a greşit federaţia?
- Nu pot răspunde, deşi sînt vicepreşedinte. FRA are un preşedinte şi acesta trebuie să spună unde a greşit, care a fost strategia echipei, să prezinte un bilanţ. Eu nu am participat la luarea deciziilor. La şedinţele de Birou Federal, componenţa loturilor era deja fixată. Eu am avut atribuţii în coordonarea relaţiilor cu media, promovarea competiţiilor şi a atletismului în rîndul copiilor, să identific surse de finanţare.
- Cum vezi Rio 2016?
- Trebuie să valorificăm ceea ce avem acum. Să-i alegem pe cei mai buni, să vedem cum pot să-şi îmbunătăţească performanţele, dar nu trebuie să neglijăm deloc viitorul. Trebui să clădim şi pe termen lung. Atletismul românesc are o poveste frumoasă de 100 de ani şi nu trebuie să se oprească acum. Iar mentorul şi modelul meu a fost şi rămîne Iolanda Balaş.
- Cu cine vei face echipă?
- Cu actualul trezorier al FRA, Marian Leon. Pe el îl voi numi secretar general în cazul în care voi fi aleasă.
Al 3-lea s-a retras
Adunarea Generală de alegeri a FRA este programată pe 5 aprilie, la Bucureşti. Iniţial, au fost depuse 3 dosare de candidaţi pentru funcţia de preşedinte: Gabriela Szabo, Ion Sandu şi Traian Badea, ultimul dintre însă s-a retras din cursă în favoarea lui Sandu. Pentru cele 4 posturi de vicepreşedinte au fost validate 7 propuneri: Traian Badea, Bogdan Vasile, George Boroi, Nicolae Curta, Nicolae Mărăşescu, Liliana Mihăilescu şi Maricica Puică.
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro