SPORTURI  »  ATLETISM  »  DECIZIE

Un vicecampion olimpic își scoate medalia la licitație » Prins dopat, nu are cu ce să-și întrețină familia

Nijel Amos alergând la JO de la Tokyo 2020 Foto Imago
Nijel Amos alergând la JO de la Tokyo 2020 Foto Imago

Articol de - Publicat joi, 11 mai 2023 15:18 / Actualizat joi, 11 mai 2023 16:02

Atletul botswanez Nijel Amos, 29 de ani, a anunţat că a decis să îşi vândă medalia de argint câştigată la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra, în proba de 800 m, pentru a-şi ajuta familia după ce a fost suspendat pe o perioadă de trei ani pentru dopaj.

Nijel Amos, cel care a câştigat prima medalie olimpică din istoria Botswanei, a fost suspendat pe 3 mai de Unitatea pentru Integritatea Atletismului (AIU), după ce un test antidoping efectuat în afara competiţiei a depistat un metabolit interzis în proba de urină. Suspendarea a fost redusă de la patru ani, după ce Amos a semnat un document prin care recunoaşte că s-a dopat, la îndemnul echipei sale legale.

Nijel Amos și-a recunoscut vina

„Având în vedere circumstanţele cazului, echipa de consilieri juridici şi cu mine am decis să adoptăm această direcţie pentru a primi o sancţiune redusă'', a precizat atletul african, citat de Reuters.

3 victoriila general în proba de 800 m are Nijel Amos în Diamond League, în 2014, 2015 și 2017. În 2012 a fost campion mondial de juniori la Barcelona pe aceeași distanță

Substanţa interzisă, GW1516, depistată în corpul sportivului în vârstă de 29 de ani modifică felul în care corpul metabolizează grăsimea, iar Agenţia Mondială Antidoping a indicat că aceasta reprezintă un risc pentru sănătatea sportivilor.

Medalia olimpică a lui Nijel Amos, evaluată la 339.750 de dolari

„În acest moment, singura mea investiţie sau pensie este faimoasa medalie olimpică de argint din 2012'', a declarat Amos, aflat în Botswana.

„Sunt în contact cu diferite părţi interesate, inclusiv consilieri financiari, despre cum m-ar putea susține medalia pe mine şi familia mea. M-am întâlnit cu o echipă care vrea să o cumpere cu 339.750 de dolari, dar în curând va apărea documentarul meu pe Netflix, iar valoarea ar putea ajunge să se dubleze'', a precizat Amos.

Un vicecampion olimpic își scoate medalia la licitație » Prins dopat, nu are cu ce să-și întrețină familia
Nijel Amos cu medalia olimpică de argint de la Londra 2012 Foto Guliver/GettyImages

A doua medalie olimpică a Botswanei a venit la JO de la Tokyo, în 2021, tot la atletism, ştafeta masculină de 4x400 m cucerind atunci bronzul.

Amos a adăugat că vrea să revină pe pistă după ce îşi va ispăşi suspendarea, aceasta expirând în iulie 2025.

Nu am de gând să mă retrag. Încă sunt în formă şi sper că voi renaşte la Campionatele Mondiale din 2025'', a spus atletul african.

Citește și: 

Două evenimente blochează Capitala în week-end  » 33 de linii de transport în comun din București vor fi modificate + Trafic restricționat
MARATON
Două evenimente blochează Capitala în week-end » 33 de linii de transport în comun din București vor fi modificate + Trafic restricționat
Irina Begu, eliminată încă din turul II la Roma » Cronica unei înfrângeri surprinzătoare
WTA ROMA
Irina Begu, eliminată încă din turul II la Roma » Cronica unei înfrângeri surprinzătoare

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (1)
VanBasten
VanBasten  •  11 Mai 2023, 16:21

*** pentru toti fecesebistii.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează