Articol de Valentin Damian - Publicat miercuri, 16 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 15 ianuarie 2013 21:03
Acesta este numărul carnetelor auto care au fost preschimbate în toată ţara în perioada 3-12 ianuarie 2013
Cei trecuţi de prima tinereţe îşi aduc aminte cu tristeţe de cozile de pe vremea lui Ceauşescu. Atunci se băteau pentru carne, banane sau portocale. Se făceau liste, iar rîndurile care păreau nesfîrşite se formau încă din noapte. Au trecut 24 de ani, iar cozile s-au mutat de la magazine la sediile Poliţiei Rutiere din toată ţara. Miza? Preschimbarea permiselor de conducere.
Liste cu numere de ordine
Din nou îmbulzeala de pe timpuri, din nou acele liste triste. La Bucureşti, la sediul Poliţiei din Pipera, au fost oameni care au venit încă de la două dimineaţa să-şi lase rînd pentru ca la deschidere să fie primii care vor intra în clădire. Angajaţii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare au avut şi ei probleme la intrarea în curtea instituţiei. Oameni de ordine care erau, de fapt, simpli cetăţeni doritori de permise noi nu lăsau pe nimeni să intre acolo. Nu erai pe listă, nici o şansă! S-a ajuns pînă la situaţii bizare în care poliţiştii trebuiau să se legitimeze ca să poată avea acces în interior. A fost nevoie ca angajaţii DRPCIV să cheme unităţile de intervenţie, mascaţii cum le spun românii, ca lucrurile să revină la normal.
Un bătrînd de 83 de ani şi-a prelungit permisul care-i expira în 2016
Jandarmii sînt cei care asigură ordinea în clădire. Oameni de toate vîrstele vor să fenteze noul Cod Rutier, care va începe să funcţioneze după 19 ianuarie. În noua lege a circulaţiei este prevăzut şi un control medical atunci cînd doreşti un nou carnet.
Sînt mulţi pensionari. Le e teamă că vîrsta va lăsa în timp urme asupra lor şi ar putea să nu mai primească aviz favorabil din partea medicilor. Aşa că stau la coadă. E şansa lor. Printre ei şi un bătrînel de 83 de ani. Mai are trei ani pînă să-i expire permisul, dar vrea unul nou care să-i asigure dreptul de a şofa încă 10 ani de acum înainte.
Nici invalizii n-au lipsit. Mulţi oameni cu handicap locomotor au venit în scaune cu rotile. Şi ei au drepturi. Dacă maşinile lor au fost adaptate nevoilor lor, au şi dreptul să conducă. Bănuim că toţi au maşinile modificate! Dar în România e posibil orice!
DRPCIV a ţinut să facă precizări "Şoferii care îşi vor schimba permisele auto după data de 19 ianuarie, cînd vor intra în vigoare modificările la Codul Rutier, vor plăti aceeaşi taxă de 68 de lei la CEC, dar vor fi obligaţi să facă vizita medicală pentru a obţine certificatul prin care să arate că nu suferă de boli care îi împiedică să conducă maşina. Această vizită medicală se impune numai după expirarea perioadei de valabilitate a permiselor şi nu este necesară pentru eliberarea duplicatelor", a declarat comisar şef Mihail Enache, şef birou Relaţii Publice.
7.164.331 de deţinători de categorii auto sînt în România în acest moment
18.063 de permise auto s-au preschimbat în Bucureşti de la începutul lui 2013
19.000 de carnete este media pe ţară în ceea ce priveşte numărul de permise preschimbate
27.219 permise este recordul înregistrat în Bucureşti pe data de 10 ianuarie
152.159 de permise au fost preschimbate în perioada 3-12 ianuarie la nivel naţional
100-150 de lei costă în medie un control medical care să ateste dacă eşti valid sau nu pentru a conduce maşina