SPORTURI  »  AUTO  »  FORMULA 1

S-a înclinat şi Montrealul! » Prima victorie din carieră pentru Vettel şi tot prima pentru Red Bull în Canada

Articol de - Publicat luni, 10 iunie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 09 iunie 2013 23:26

Alonso, care nici el n-a cîştigat vreodată pe circuitul Jacques Villeneuve, trebuie să mai aştepte.

Vettel n-a cîştigat niciodată la Montreal, în condiţiile în care actualul campion mondial a plecat şi din pole-position. De altfel, pilotul lui Red Bull a prins o singură dată podiumul, locul doi acum doi ani. Nici Alonso n-a plecat cu victorie din Canada.

În ultimii ani, Grand Prix-ul canadian a devenit o afacere McLaren: Hamilton, victorii în 2010 şi 2012, actualul pilot al lui Mercedes strîngînd pînă acum 3 succese pe circuitul Jacques Villeneuve şi Button (2011) în cea mai lungă cursă din istoria Formulei 1 (4 ore şi 39 de minute), britanicul reuşind o victorie fabuloasă după ce plecase din ultima poziţie a grilei.

Cursă solitară pentru Vettel
2013! O nouă tentativă pentru Vettel! Din nou pole-position pentru german şi cu acelaşi Lewis Hamilton în spate şi, marea surpriză, finlandezul Bottas. Pilotul lui Williams a început timorat, în primele două tururi fiind depăşit atît de Rosberg, cît şi Webber. Apoi a venit rîndul lui Alonso să treacă de finlandez.

În faţă, Vettel cîştiga cîte o secundă la fiecare tur în faţa lui Hamilton. După 25 de tururi, diferenţa dintre cei doi s-a mărit la 13 secunde. Aproape la fiecare tur, germanul era cel mai rapid dintre toţi. A condus de la început pînă la final, fără să-l deranjeze nimeni. Aşa-i place germanului!

Alonso mai bun decît Hamilton
Lucrurile deveneau mai interesante în spatele germanului. Încă de la jumătatea cursei, Hamilton părea că nu va avea probleme pentru locul doi pînă la final, aşa că lupta s-a dat pentru ultima poziţie a podiumului între Rosberg, Webber şi Alonso.

Spaniolul a preluat şefia trioului în cele din urmă, Alonso fiind cel mai rapid din grupul celor trei. Pilotul lui Ferrari ţintea mai sus, iar Hamilton începea să-l vadă în oglinzi. Singura şansă, zona de atac DRS (Drag Reduction System, sistemul de activare a flapsului aerodinamic montat pe eleronul spate).

Duel între doi campioni mondiali! Hamilton sau Alonso? Cu 6 tururi înainte de final, spaniolul a forţat şi a trecut în faţă.

Prima victorie pe pămînt canadian pentru Vettel şi pentru Red Bull! A mai rămas un singur circuit unde germanul n-a cunoscut victoria: Austin (SUA).

3 victorii din 7 posibile a adunat Vettel în acest sezon: Malaiezia, Bahrain şi, acum, Canada

24 de curse consecutive în puncte, acesta e recordul lui Kimi Raikkonen după cursa din Canada, finlandezul egalîndu-l astfel pe Michael Schumacher

7 este locul ocupat de scoţianul Paul di Resta, care, după ce a plecat de pe locul 17, a avut o strategie specială, optând pentru o singură oprire la boxe

0 puncte este "zestrea" celor de la McLaren după Montreal: Sergio Perez şi Jenson Button au ocupat doar locurile 11 şi, respectiv, 12

574766-canada-1.jpg

574767-canada-2.jpg

 

Opinie de Luminiţa Paul: Dor de F1

Învingătorul din 2008 al Marelui Premiu canadian era nostalgic, dar şi realist înaintea cursei de ieri. Lui Robert Kubica îi e dor de Formula 1. Speră să ajungă să piloteze cîndva din nou o astfel de maşină.

În acelaşi timp, ştie că s-ar putea să nu se întîmple niciodată. În 2011, el a suferit un teribil accident într-o probă de raliu şi deocamdată e în recuperare, încă nu şi-a căpătat în proporţie de sută la sută mobilitatea în mînă şi în degete. "Au fost probleme grave atunci", a admis polonezul.

"Sînt norocos că pot să conduc la nivel înalt. Poate şi în F1, dar acolo inconvenientul principal ar fi să duc o cursă pînă la capăt. Necazul e cu spaţiul. Sper ca, într-o zi, FIA să permită ca maşinile să fie cu 10-15 centimetri mai late". La 28 de ani, pentru Kubica încă este timp.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dawa i-a dat replica lui Louis Munteanu în 3 cuvinte » Fundașul campioanei a răbufnit după reacția arogantă a atacantului
Superliga
Dawa i-a dat replica lui Louis Munteanu în 3 cuvinte » Fundașul campioanei a răbufnit după reacția arogantă a atacantului
L-a desființat! Jucătorul de la FCSB, criticat după derby-ul cu CFR: „E un fluturaș pe teren” + „Arată destul de prostuț defensiv”
Superliga
L-a desființat! Jucătorul de la FCSB, criticat după derby-ul cu CFR: „E un fluturaș pe teren” + „Arată destul de prostuț defensiv”
Cristi Borcea și-a găsit cu greu cuvintele când a ajuns la căpătâiul lui Gigi Mulțescu: „Nu mai știu de câte ori...”
Superliga
Cristi Borcea și-a găsit cu greu cuvintele când a ajuns la căpătâiul lui Gigi Mulțescu: „Nu mai știu de câte ori...”

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

A urcat pe scena de la Vocea României și nimeni nu și-a dat seama că e fiul legendei sportului românesc


Comentarii (2)
kilimanjaro
kilimanjaro  •  10 Iunie 2013, 06:48

Jacques, Gilles, ce mai contează pentru ”ziariștii„ de la gsp. Tot atât de bine puteau spune că a câștigat un nemț pe o mașină ce are desenat pe ea un bou” roșu, undeva în Canada. Ăștia sunt ”ziariștii sportivi” din România

toader.sandu
toader.sandu  •  10 Iunie 2013, 02:35

ziaristule sportiv, e vorba de circuitul Gilles Villeneuve. tatal lui Jacques.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează