SPORTURI  »  AUTO  »  FORMULA 1

Vintage Vettel » Portretul dublului campion mondial din Formula 1

Sebastian Vettel +2   FOTO
Sebastian Vettel

Articol de , - Publicat marti, 11 octombrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 11 octombrie 2011 20:37

Dublul campion mondial colecţionează discuri de vinil, e fan al umorului britanic şi idealizează perioada anilor '70 din Formula 1 Un tip normal. Aşa se consideră Sebastian Vettel. O persoană care încă poate face multe lucruri în mod liber: să se plimbe, să meargă la film sau la stadion

"Îmi place să aşez acul pe un disc de vinil şi să ascult fîşîitul, sunetele acelea înfundate care se aud pînă începe muzica. Îmi place să mă uit cu atenţie la învelitorile discurilor şi la datele despre producţie. Mai mult decît orice altceva, ascult Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band", spune Sebastian Vettel. Curios, nu? S-ar fi cuvenit ca preferinţele lui sonore să nu depăşească nivelul unui motor puternic turat cu sălbăticie. Dublul campion mondial e însă o cutiuţă cu surprize. Sau poate tocmai contrariul. Spre mirarea mondială, e un tip normal, cu gusturi şi obiceiuri de om normal.

Istoria comună a lui Vettel cu vinilul dezvăluie detalii de fineţe. "Am peste 500 de albume. Am dat 2.500 de lire sterline pe un exemplar din «With The Beatles» care are autografele celor patru membri ai trupei", povesteşte pilotul cu o urmă de mîndrie copilărească. "With The Beatles" este al doilea album de studio scos de Lennon, McCartney, Harrison şi Starr în 1963, la numai patru luni după debutul cu "Please Please Me". Chiar o piesă de colecţie!

Fan al umorului britanic
Sebastian e conştient de faptul că piloţii germani nu sînt priviţi ca nişte tipi cu vreun simţ al umorului deosebit. "Pot să înţeleg asta", mărturiseşte el, "însă eu sînt mare fan al umorului britanic. «Life Of Brian» şi «Little Britain» ale celor de la Monty Python sînt favoritele mele". Iarăşi surpriză! Cărui tip în vîrstă de 24 de ani îi mai place astăzi o trupă de comedie care a activat între 1969 şi 1983?

Acesta este însă Sebastian Vettel. Cel mai talentat pilot din Formula 1 la acest moment, spun mulţi, care are o grămadă de recorduri de "cel mai tînăr" şi care e din ce în ce mai intens comparat cu Michael Schumacher. Anul acesta a dominat Campionatul Mondial cu aceeaşi autoritate pe care a avut-o compatriotul său la începutul anilor 2000, în perioada Ferrari. 9 curse cîştigate (şi încă mai sînt patru de disputat), 13 podiumuri şi 12 plecări din pole-position.

La coadă la cîrnaţi
Totuşi, asta nu l-a schimbat. "Sînt lucruri pe care pot să le fac la fel de liber ca şi înainte", spune el. Să se plimbe pe stradă sau să se ducă la cinema. Să meargă la meciurile echipei favorite de fotbal, Eintracht Frankfurt, şi să stea în tribună, nu în zona VIP. Mereu e cîte cineva care vrea un autograf sau o poză împreună cu el, dar "nu e problemă. Trebuie să gestionezi astfel de lucruri". În pauzele partidelor, stă la coadă să cumpere cîrnaţi cot la cot cu toată lumea.

Normalitate care s-a înfăşurat pe sîmburele unei copilării în care Vettel a trăit diferit de colegii săi. "Am ratat multe petreceri de aniversare. Erau zile călduroase în care ceilalţi mergeau la piscină după şcoală, iar eu mă duceam direct acasă, săream pe bicicletă şi transpiram vreme de două ore", îşi aminteşte Sebastian. Avea pe atunci 8 ani şi tocmai intrase în lumea karting-ului. Era fascinat, cînd se afla pe pistă uita de toate zilele de naştere ale prietenilor la care nu putuse să fie prezent.

Nu sînt prieteni
Acum a crescut. Şi în plan personal, şi profesional. Priveşte universul motoarelor ca pe o slujbă normală. "Îţi fixezi o ţintă şi munceşti incredibil de mult ca s-o atingi. Apoi treci la următoarea provocare. De aceea nu cred că poate exista prietenie sinceră între piloţii de astăzi. Din ce mi s-a povestit, în anii '70 mergeau în vacanţe împreună, cu soţiile. Timpurile s-au schimbat, nimeni nu mai e atît de apropiat", spune Vettel cu o urmă de regret. Poate tocmai de aceea el vrea să nu rupă legăturile cu lumea şi cu normalitatea. Şi colecţionează discuri de vinil. Şi îşi conservă simţul umorului.

"Nu mă trezesc dimineaţa gîndindu-mă că sînt campion mondial. Sînt acelaşi tip care am fost întotdeauna. Nu sînt un zeu, ci doar o persoană normală"
Sebastian Vettel

Fidel înţelegătoarei Hanna
Sebastian a cunoscut-o pe prietena sa, Hanna Prater, în timpul liceului. Acum, ea este studentă, specializare design şi textile şi nu îl însoţeşte la curse. "Munca este devoratoare, cu siguranţă nu-mi rămîne mult timp pentru ea atunci cînd sînt în preajma pistei. Imaginaţi-vă însă cum ar fi să aveţi iubita la birou în fiecare zi. Aţi avea lucruri de făcut şi nu v-aţi putea ocupa de ea", explică Vettel.

"Sînt conştient că momentul meu strălucitor se poate termina oricînd. Pot să-mi rup un picior căzînd pe scări, dar faptul că am ajuns numărul unu nu mi-l poate lua nimeni"
Sebastian Vettel

Ce bani primeşte de la Red Bull?
- contractul anual este 16 milioane de euro

Care sînt bonusurile?
3,5 milioane de euro pentru cîştigarea titlului
500.000 de euro pentru fiecare victorie
250.000 euro pentru locurile 2 şi, respectiv, 3

35 de ore pe săptămînă înseamnă pregătirea fizică pentru Sebastian Vettel

Nu-i convenea cînd i se spunea "Baby Schumi"
Idolul lui Sebastian Vettel a fost Michael Schumacher. Imediat, Sebastian a primit şi o poreclă, "Baby Schumi", pe care însă n-a agreat-o. Anul trecut, cei doi s-au întîlnit pentru prima oară pe circuit, Schumi hotărînd să revină în Marele Circ după ce renunţase la Formula 1 la finalul sezonului din 2006. Ştafeta germană funcţionează din plin. Schumacher are 42 de ani şi a fost de 7 ori campion mondial, iar Vettel, la 24 de ani, are deja două titluri în palmares şi timp suficient pentru a -l egala cel puţin pe marele campion. Cifrele îl avantajează pe Vettel, Schumi cîştigînd pentru prima oară un titlu în 1994.

Cifrele lui Schumacher
- 268 curse
- 154 podiumuri
- 91 victorii
- 68 pole-position-uri
- 1.441 puncte cîştigate
- 76 ori- cel mai rapid tur

Cifrele lui Vettel
- 77 curse
- 33 podiumuri
- 19 victorii
- 27 pole-position-uri
- 844 puncte cîştigate
- 7 ori - cel mai rapid tur

Sebastian Vettel
- 1,76 m, 64 kg
- s-a născut pe 23 iulie 1987 Heppenheim, Germania
- şi-a început cariera de pilot la 8 ani (1995) la Heppenheim într-o cursă de karting
- a devenit campion în Formula BMW (2003)
- obţine locul 5 în Formula 3 (2005)
- se clasează pe locul 2 în Formula 3 (2006)
- debutează în Formula 1 în 2007 la Red Bull Renault

Recordurile lui Vettel intrate în istoria Formulei 1

- Cel mai tînăr campion mondial    23 de ani şi 135 de zile (GP Abu Dhabi 2010)

- Cel mai tînăr dublu campion mondial    24 de ani şi 98 de zile (GP Japonia 2011)

- Cel mai tînăr pilot care a cîştigat un Grand Prix    21 de ani şi 73 de zile (GP Italia 2008)

- Cel mai tînăr pilot care a obţinut un pole-position    21 de ani şi 72 de zile (GP Italia 2008)

- Cel mai tînăr pilot care a punctat în clasament        19 ani şi 349 de zile (GP EAU 2007)

- Cel mai tînăr pilot care a obţinut o "dublă" (pole-position şi victorie în cursă)    21 de ani şi 73 de zile (GP Italia 2008)

- Cel mai tînăr pilot care a obţinut o "triplă" (pole-position, victorie în cursă şi cel mai rapid tur)    21 de ani şi 53 de zile (GP Marea Britanie 2009)   

16 milioane de euro este salariul anual al lui Sebastian Vettel la Red Bull

3, 5 milioane de euro este bonusul pe care-l va primi din partea echipei sale pentru titlul cîştigat, cu 500.000 de euro mai mult faţă de anul trecut, cînd a cîştigat primul titlu mondial

Piloţii cu cele mai multe victorii din istoria F1

1. Michael Schumacher (Germania)    91
2. Alain Prost (Franţa)    51
3. Ayrton Senna (Brazilia)    41
4. Nigel Mansell (Marea Britanie)    31
5. Jackie Stewart (Marea Britanie)    27
6. Fernando Alonso (Spania)    27
7. Jim Clark (Marea Britanie)    25
8. Niki Lauda (Austria)    25
9. Juan Manuel Fangio (Argentina)    24
10. Nelson Piquet (Brazilia)    23
11. Damon Hill     (Marea Britanie)    22
12. Mika Hakkinen (Finlanda)    20
13. Sebastian Vettel (Germania)    19

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dorinel Munteanu, exploziv după plecarea de la Oțelul: „E important să știe și lumea!”» Nemaivăzut: clipul, postat chiar pe contul oficial al clubului
Superliga
Dorinel Munteanu, exploziv după plecarea de la Oțelul: „E important să știe și lumea!”» Nemaivăzut: clipul, postat chiar pe contul oficial al clubului
I-a sedus pe fanii lui Dinamo și dezvăluie ce a surprins-o la București, în concertul de pe Arenă » Interviu GSP cu violonista Jana Ceklanovic: „România e a doua mea casă!”
Superliga
I-a sedus pe fanii lui Dinamo și dezvăluie ce a surprins-o la București, în concertul de pe Arenă » Interviu GSP cu violonista Jana Ceklanovic: „România e a doua mea casă!”
Cele mai tari 24 de imagini din sport în anul 2024 » Să mai admirăm o dată lacrimile de bucurie „tricolore” și ipostazele EPICE pentru cărțile de istorie
Altele
Cele mai tari 24 de imagini din sport în anul 2024 » Să mai admirăm o dată lacrimile de bucurie „tricolore” și ipostazele EPICE pentru cărțile de istorie

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (3)
heinrich
heinrich  •  13 Octombrie 2011, 11:17

@dubfire77: asa este, dar la sauber a fost al3-lea pilot - practic la str a debutat ca pilot principal. oricum, autorul articolului ar trebui sa foloseasca si altceva in afara de google translate pentru a "scrie" articole.

dubfire77
dubfire77  •  12 Octombrie 2011, 17:42

@heinrich....de fapt a debutat la BMW Sauber, dar de unde au dat ei copy/paste nu scria asta

heinrich
heinrich  •  12 Octombrie 2011, 15:48

in f1 a debutat la scuderia toro rosso, nu la red bull.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează