SPORTURI  »  BASCHET  »  BASCHET

Drumuri africane! » Dragan Petricevici povesteşte despre experienţa lui tunisiană

Dragan Petricevici s-a adaptat perfect ca tehnician al echipei din Tunisia. +5   FOTO
Dragan Petricevici s-a adaptat perfect ca tehnician al echipei din Tunisia.

Articol de - Publicat miercuri, 04 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat marti, 03 ianuarie 2012 20:25

Antrenorul Dragan Petricevici, fost campion al României cu U Cluj, este acum şi campion al Africii, cu Etoile Sportive du Sahel.

La sfîrşit de decembrie, echipa tunisiană Etoile Sportive du Sahel a cucerit Campionatul African al Cluburilor Campioane. Campioana Tunisiei s-a impus cu 82-60 în finală în faţa angolezilor de la Primeiro de Agosto, campioana Africii în ultimii 6 ani. Antrenorul formaţiei din Sousse este o veche cunoştinţă a românilor pasionaţi de baschet. Dragan Petricevici a venit în România în 1996, la Cluj. A mai antrenat pe Elba Timişoara, pe BC Tîrgovişte, pe BC Constanţa, pe Poli Iaşi. Din vară a luat drumul Africii. Iar acum povesteşte acest drum.

"În primul rînd, îmi este foarte greu să asociez Tunisia cu Africa, deoarece influenţele europene sînt foarte mari. Mulţi localnici chiar au ochii albaştri şi părul roscat sau blond. Practic nu aveam prea multe cu care trebuia să mă obişnuiesc, decît cu un trafic care nu poate fi explicat prin cuvinte. Aici, fiecare deplasare la antrenament şi înapoi necesită să-ţi iei rămas bun de la familie în cazul foarte probabil că nu te mai intorci", glumeşte tehnicianul. "Total din senin te poţi aştepta să intre cineva pe sensul tău, nici măcar să nu claxoneze sau să semnalizeze măcar. Cu asta nu mă voi obişnui niciodată"

Democraţia greşit înţeleasă
L-a şocat ceva? "De şocat chiar nu are ce să mă şocheze. Eu sînt sîrb din Bosnia, dintr-un oraş în care războiul a durat aproximativ 4 ani. Am trăit foarte mulţi ani în România în şi-n perioada naşterii «şmecherismului şi cocalarismului». Nu mai există ceva care să mă şocheze asa uşor. Aici locuiesc într-un oraş turistic şi găsesc orice am nevoie. Mă deranjează, cum de altfel deranjează şi pe orice tunisian cu capul pe umeri, această democraţie prost înţeleasă de după revoluţia lor din 14 ianuarie. Sute de oameni au murit ca să scape de teroarea unei familii, nu ca sa umble trei firfizoni pe o singură motocicletă pe stradă şi nimeni să nu poată să le facă nimic. În acest moment, nimănui nu îi e frică de lege. Arabii în general sînt oameni serioşi, cu care te poţi înţelege şi cu care se poate convieţui, dar acum aici e un haos social total", spune Petricevici.

"Drog" profesional
Dar dacă ai vrea să fii turist în Tunisia, asta mai funcţionează? "Pentru turişti, ţara e sigură", spune Petricevici. Ei vin în lumea lor, fac baie, beau băuturi ieftine de la all-inclusive pînă cad în fundul piscinei, plătesc taxi de trei ori mai mult decît este normal, personalul de la hoteluri sînt amabili şi nu ai problemă cu nimeni. Viaţa de zi cu zi este aceea pe care nu o vede turistul. Am cunoscut şi oameni foarte OK aici. În concluzie, cred că mă pot adapta la o şedere limitată pe cîţiva ani, nicidecum la una îndelungată", spune bosniacul.
Se simte excelent în postura de cîştigător al trofeului continental. "E un sentiment pe care nu l-am cunoscut pînă acum şi-n acelaşi timp e şi un «drog» profesional care îţi dă o putere de muncă, o senzaţie că poţi şi mai mult, ambiţie şi multă încredere. Nu vreau să trăiesc acest rezultat ca şi apogeul carierei, deşi sînt convins că probabil nu va fi repetat, dar cu siguranţă poate să deschidă unele perspective noi. Pîna atunci, următorul ţel rămîne cîştigarea Campionatului şi Cupei Tunisiei. E destul de greu, deoarece deja 2011 a adus trei trofee în vitrinele noastre, iar motivaţia dispare. Va trebui să aducem cel puţin doi jucători noi ca să înlocuim doi care şi-au atins limita maximă de performanţă", a explicat antrenorul.

Etoile Sportive, Barcelona Africii
Cupa Campionilor Africii este cel mai rezultat al carierei lui Dragan Petricevici, dar şi cel mai bun din baschetul tunisian la nivel de club in istoria sa. Clubul Sportiv Etoile du Sahel are în structura sa patru sporturi colective şi cîteva individuale. Handbalul, voleiul şi fotbalul au cîştigat şi ele în trecut titlul continental, acum baschetul a completat acest tablou. Doar Zamalek din Egipt şi Etoile du Sahel deţin, în istoria sportului mondial la nivel de club, patru titluri continentale cu patru sporturi diferite. Barcelona, de exemplu, are la baschet, fotbal şi handbal, dar nu şi la volei. "Să ştii că ai avut aport ca antrenor în scrierea acestei pagini de istorie a unui club şi a unei naţiuni sigur îţi oferă un sentiment unic", conchide Dragan Petricevici.

Visează la Africa neagră
"Mi-ar plăcea să descopăr şi viaţa în "Africa Neagră". Dar una e spiritul de aventură şi curiozitatea, pentru astea există concediul, şi alta sînt posibilităţile reale de a trai atît de departe, unde legăturile şi comunicarea sînt îngreunate", spune Petricevici. El laudă atmosfera de lucru de la Etoile du Sahel. "Prefer să lucrez într-un climat sănătos decît să am un contract favorabil financiar, dar cu nişte şefi care iau decizii peste capul antrenorului", spune tehnicianul.

Îi e dor de Timişoara
"E doar o plecare temporară", alungă Petricevici dorul. "Eu am îndrăgit România definitiv în ultimii 15 ani. Viaţa mea se va împărţi între Sarajevo, Belgrad şi Timişoara. Profesional nu ştiu unde voi activa, în viaţa unui antrenor totul este deschis. Un lucru e cert, jumătate din inima mea e tricoloră şi aşa va rămîne. Iubesc România fără nici un interes. Realizez că atunci cînd vorbesc cu oameni in Tunisia, Maroc sau Angola, îmi aud vocea cum spune «la noi în Romania, la mine în Timişoara». Atunci ştiu unde mă voi întoarce", spune bosniacul.

"Nu mi-a fost greu să mă rup de Europa, pentru că eu am înţeles plecarea asta ca pe un job temporar" (Dragan Petricevici, antrenor Etoile Sportive du Sahel)

"Rup deja unele propoziţii în arabă, dar nu pentru că m-aş gîndi să mă stabilesc aici, ci pentru că aş fi înapoiat dacă nu m-aş folosi de ocazia asta să-mi îmbogăţesc bagajul de cultură generală" (Dragan Petricevici, antrenor Etoile Sportive du Sahel)

Dragan Petricevici
- născut pe 31 ianuarie 1969, la Sarajevo
- 1991-1992 - antrenor principal la Zeljeznicar Sarajevo
- 1992-1993 - secund la Borac Borovica, Divizia A
- 1993-1994 - principal la Hemofarm Vrsac
- 1995-1997 - antrenor principal "U" Cluj - un titlu naţional
- 1997-1999 - Politehnica Iaşi
- 1999-2002 - West Petrom Arad - două titluri
- 2002-2003 - Livas Tîrgovişte - un titlu naţional
- 2003-2004 - CSU Asesoft Ploieşti - un titlu ca director tehni), Cupa României ca antrenor
- 2004-2005 - jumătate de sezon în Bahrain, la Al Muharaq - finala Cupei
- 2006-2011 - BCM Elba Timişoara, Cupa României, un titlu de vicecampioni naţionali, o prezenţă în Liga Europei Centrale

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (1)
breaz_valentin
breaz_valentin  •  04 Ianuarie 2012, 01:22

Respect, Dragan! Pe langa ca este un antrenor adevarat, el este, si mai important, un OM adevarat!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează