SPORTURI  »  BASCHET  »  BASCHET

Focar de COVID-19 la Memorialul ”Elemer Tordai” de la Sibiu

Echipa CSO Voluntari la memorialul de la Sibiu FOTO CSU Sibiu
Echipa CSO Voluntari la memorialul de la Sibiu FOTO CSU Sibiu

Articol de - Publicat marti, 13 octombrie 2020 18:51 / Actualizat marti, 13 octombrie 2020 18:57

Cel puțin 20 de persoane de la trei echipe diferite au fost confirmate cu coronavirus. Cum s-a ajuns la o infectare în masă? Ce măsuri nu au respectat organizatorii turneului!

Pe 7 și 8 octombrie, la Sibiu, a avut loc Memorialul "Elemer Tordai", un turneu la care au participat patru echipe: CSU Sibiu, U BT Cluj Napoca, Dinamo București și CSO Voluntari. Echipa ilfoveană a câștigat turneul, după 93-89 în finală cu Dinamo. Problemele cu infectările de coronavirus au apărut însă de câteva zile. Cine pe cine a infectat? Care este echipa arătată cu degetul?

Clujul aruncă "pisica" în curtea Sibiul. Sibiul invers

Deși toate echipele au fost anunțate de clubul organizator să vina la turneu cu teste COVID-19 făcute cu maximum 48 de ore înainte, U BT Cluj Napoca a fost acceptată în competiție cu teste făcute pe data de 1 octombrie! Cum justifică ardelenii acest lucru? 

"Oficialii clubului nostru au luat legătura cu organizatorii turneului de la Sibiu, care ne-au precizat faptul că, pentru prezența noastră, este suficientă dovada testelor negative din data de 1 octombrie!", precizează U BT Cluj în comunicat. Sibiul, la rândul său, a precizat. "Având în vedere contextul actual, le-am reamintit echipelor, încă de la transmiterea invitației, să efectueze testarea tuturor participanților la competiție conform reglementărilor în vigoare. De asemenea, au fost testați toți arbitrii care au oficiat partidele și au prezentat rezultatele negative ale testelor. Considerăm că toate condițiile de organizare a competițiilor, cuprinse în legislația actuală, sunt cunoscute de toată suflarea baschetbalistică, mai ales că acestea ne-au fost comunicate tuturor echipelor și cluburilor afiliate, de către Federația Română de Baschet îndată ce au fost legiferate și ne-am bazat mereu pe responsabilitatea și conștiința fiecăruia dintre noi, toți cei din baschet", se arată în comunicatul BCU Sibiu.

Focar de COVID-19 la Memorialul ”Elemer Tordai” de la Sibiu
Fază de joc de la partida CSU Sibiu-U BT Cluj FOTO CSU Sibiu

"Dacă știam, nu jucam!"

CSO Voluntari și Dinamo au fost, se pare victime colaterale. "Vă spun sincer că dacă noi am fi știut că echipa clujeană nu a prezentat teste, nu am fi acceptat să jucăm. În această vară am primit multe oferte de la echipe de a juca, dar i-am refuzat pe toți cei care nu au avut teste făcute la zi", a explicat Ionuț Georgescu, managerul clubului din Voluntari.

Turnee în străinătate

Înaintea memorialului de la Sibiu, atât Voluntari, cât și Clujul și Sibiul, au avut meciuri și în străinătate. Ilfovenii au fost în cantonament în Serbia, Sibiul și Clujul au jucat în Bulgaria. "Este posibil să ne fi îmbolnăvit și acolo, repet, dar am făcut mereu teste. Ori la Sibiu, au fost cei de la Cluj care nu au respectat regulile jocului! Noi am investit în condiții de siguranță, repet, dacă știam că nu au teste COVID cei de la Cluj, nu jucam", a adăugat Georgescu.

9 infectați la Voluntari, 8 la Cluj-Napoca, doi la Sibiu. Dinamo se testează miercuri!

Focarul de la Sibiu a lovit toate echipele participante. "Avem 9 oameni din cadrul echipei, 7 jucători și doi membri ai staffului", a spus Ionuș Georgescu, care a ieșit pozitiv, la rândul său. "E o situație gravă. Eu am copil mic, nevasta e gravidă. Am intrat în contact, suntem în izolare. La fel, avem un jucător pozitiv cu doi copii mici acasă. Patru oameni din cei 9 au avut simptome clare, dureri musculare, tuse. Jucătorii sunt în izolare, primesc mâncarea la ușă!", a spus lucrurilor pe nume managerul CSO Voluntari. Și vedeta echipei din Voluntari, Vlad Moldoveanu, transferat în această vară, a contactat virusul și se află în izolare.

Și Clujul a anunțat 8 cazuri de îmbolnăvire. Inițial, primii doi jucători au avut simptome pe 10 octombrie, după întoarcerea echipei de la Sibiu. În ziua următoare s-au mai adăugat alți doi jucători. "Luni, 12 octombrie, cei patru sportivi care au prezentat simptome au fost testați, rezultatele fiind pozitive. Am comunicat imediat situația autorităților și Federației Române de Baschet, printr-o adresă oficială, și am efectuat testările pentru restul echipei și staff-ului în cursul dimineții de marți, 13 octombrie. Astfel, azi au fost descoperite încă patru cazuri pozitive de COVID-19, rezultând total de 8 cazuri în cadrul echipei noastre (7 jucători și un membru al staff-ului)", precizează U BT Cluj într-un comunicat.

Sibiul a scăpat, se pare, până în momentul de față, cu doar doi pozitivi. "Momentan, în echipa noastră sunt confirmate doua cazuri pozitive, unul dintre acestea fiind depistat la revenirea echipei noastre din Bulgaria, iar unul confirmat duminică, ambii fiind în izolare. Precizăm că niciun alt sportiv nu prezintă simptome, iar mâine, 14 octombrie 2020, avem programată o nouă testare", a anunțat CSU Sibiu.

Focar de COVID-19 la Memorialul ”Elemer Tordai” de la Sibiu
Dinamoviștii se testează pe 14 octombrie FOTO CSU Sibiu

Triunghiul Bermudelor

Managerul CSO Voluntari a cerut printr-o adresă FR Baschet testarea tuturor echipelor din prima ligă. "Să se facă o anchetă pentru că e o situație gravă! Sâmbătă, Dinamo a jucat cu cei din Tg. Jiu, iar duminică Tg. Jiu, la rândul ei, a întâlnit Steaua", a precizat Georgescu. Rămâne de văzut ce cazuri noi vor apărea după testarea de miercuri a celor de la Dinamo. Și dacă vor apărea cazuri la Dinamo, atunci și cei de la Tg. Jiu și Steaua au motive de îngrijorare.

Se mai dispută Cupa României?

Federația trebuie să ia și o decizie în privința desfășurării turneelor de Cupa României, care erau programate între 17 și 20 octombrie. CSO Voluntari are doar 5 jucători valizi, Clujul la fel.

Sepsi SIC a transferat-o pe Oumou Toure, participantă cu Senegal la Jocurile Olimpice din 2016

LA Lakers, campioana NBA după 10 ani! LeBron, a 4-a oară MVP » Titlu dedicat lui Kobe Bryant

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează