SPORTURI  »  BASCHET  »  BASCHET

Se împlinesc 50 de ani de la performanţa lui Wilt Chamberlain: 100 de puncte într-un singur meci de baschet

Wilt Chamberlain rămîne singurul baschetbalist care se poate lăuda că a reuşit 100 de puncte într-un meci.
Wilt Chamberlain rămîne singurul baschetbalist care se poate lăuda că a reuşit 100 de puncte într-un meci.

Articol de - Publicat vineri, 02 martie 2012 00:00 / Actualizat joi, 01 martie 2012 20:38

Americanul mai are un record pentru care e invidiat de mulţi bărbaţi. După spusele lui, a făcut sex cu peste 20.000 de femei.

În 1962, Wilt Chamberlain juca pentru Philadelphia Warriors. Pe 2 martie, în meciul împotriva celor de la New York Knicks, încheiat 169-147, Chamberlain a intrat definitiv în istoria baschetului, înscriind 100 de puncte. Un record la fel de impunător ca şi impunătorul său autor, care avea 2,16 metri înălţime.

Era o adevărată forţă. Mai ales în seara aceea din orăşelul Hershey, Pennsylvania, unde Warriors au disputat cîteva meciuri de pe teren propriu. Chamberlain nu a avut adversari pe măsură şi a folosit această ocazie pentru a-şi demonstra puterea ofensivă. Dar nu se gîndea chiar la 100 de puncte, record ce rămîne şi azi în picioare.

Pe sferturi, situaţia a stat aşa: 23 în primul,18 în al doilea, 28 în sfertul al treilea. Se strînseseră deja 69 de puncte, iar mulţimea striga "Mingea la Wilt, mingea la Wilt!"

Coechiperii lui Chamberlain s-au executat. I-au pasat conştiincioşi în ultima parte a jocului, în timp ce baschetbaliştii new-yorkezi faultau cu disperare, pentru a împiedica sfera portocalie să ajungă la călău. Cu 46 de secunde înainte de fluierul final, Wilt Chamberlain a primit o pasă de la Joe Ruklick. Aruncare scurtă. Coş! Fanii au năvălit pe parchet, jocul a fost oprit, iar Chamberlain, cu picioarele sale de cocostîrc, deja păşea înspre vestiar. Şi înspre analele baschetului.

"Pe măsură ce trece vremea mă simt din ce în mai mult parte a acelui meci în care am înscris 100 de puncte. A devenit parte a fiinţei mele şi de-abia acum îmi dau seama ce am reuşit să fac", spunea Chamberlain la trei decenii după performanţa sa ireală.

Din păcate, Wilt Chamberlain nu mai trăieşte pentru a savura momentul - recordul său nu a fost doborît după jumătate de secol. A murit în 1999, la 63 de ani, în urma unor probleme cardiace.

Cele 20.000 de cadîne
După spusele proprii, Wilt Chamberlain a avut 20.000 de femei. "Am făcut sex de la 15, cu cîte 1,2 femei pe zi", spunea, în 1991, cu umor serios Chamberlain. I s-a răspuns cu un val de revoltă combinată cu scepticism. A răspuns calm: "Nu fac din asta o cucerire majoră. Spun doar că îmi plac femeile. Oamenii sînt curioşi cu privire la viaţa mea sexuală. Iar cînd aud numărul fetelor care mi-au trecut prin pat se sperie, se miră", spunea baschetbalistul.

CV - Wilt Chamberlain
- 21 august 1936-12 octombrie 1999
- 2,16 metri, 125 kilograme
- a jucat pentru Harlem Globetrotters, Philadelphia / San Francisco Warriors, Philadelphia 76ers, Los Angeles Lakers
- dublu campion în NBA

31.419 de puncte a înscris Wilt Chamberlain în întreaga carieră

23.924 de recuperări a realizat Wilt Chamberlain în întreaga carieră

Top 3 cele mai multe puncte într-un singur meci
Wilt Chamberlain: 100 p, 2 martie 1962
Kobe Bryant: 81 p, 22 ianuarie 2006
Wilt Chamberlain: 78 p, 8 decembrie 1961

Recorduri din alte sporturi
Fotbal: 13 goluri, Archie Thompson / Australia-Samoa (31-0, 2001)
Rugby: 6 eseuri, Marc Ellis / Noua Zeelandă-Japonia (145-17, 1995)
Tenis: 113 aşi, John Isner împotriva lui Nicholas Mahut (3-2, Wimbledon 2011)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dinamo poate pierde 1 milion de euro » Ultimele informații despre acest caz care le dă fiori „câinilor”
Superliga
Dinamo poate pierde 1 milion de euro » Ultimele informații despre acest caz care le dă fiori „câinilor”
Neil Lennon a semnat » Unde s-a angajat la o lună după despărțirea de Rapid
Campionate
Neil Lennon a semnat » Unde s-a angajat la o lună după despărțirea de Rapid
Nelu Varga, despre datoria de 60 de milioane de euro: „Mereu s-a vorbit de insolvență la CFR Cluj”
Superliga
Nelu Varga, despre datoria de 60 de milioane de euro: „Mereu s-a vorbit de insolvență la CFR Cluj”

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (2)
mihrp
mihrp  •  02 Martie 2012, 20:35

nu l-am vazut deloc jucand, deci nu stiu ce sa zic; cu siguranta a fost f bun, dar nu stiu cam ce adversari avea atunci; si jocul de baschet era altul. _ _ poate era bine sa se scrie si cu ce echipe a luat cele doua titluri (chiar daca e simplu de uitat pe google); de fapt, NBA nu se formase atunci, campionatul se juca sub alte doua structuri.

greem
greem  •  02 Martie 2012, 05:06

Chamberlain (R.I.P.) este considerat unul dintre cei mai buni jucatori din istoria NBA-ului. Cecil Mosenson un antrenor american cu radacini in Romania (ambii parinti erau evrei din Romania) l-a lansat practic in baschetul mare pe Wilt Chamberlain. I-a fost primul antrenor la liceul Overbrook din Pennsylvania.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează