SPORTURI  »  BOX  »  ALEGERI

Alegeri impuse » Duminică se va vota noua conducere a Federaţiei Române de Box

Singurul boxer român calificat la JO, Bogdan Juratoni, a fost dezavantajat de către arbitrii, fiind victimă a conflictului dintre AIBA şi Rudel Obreja +2   FOTO
Singurul boxer român calificat la JO, Bogdan Juratoni, a fost dezavantajat de către arbitrii, fiind victimă a conflictului dintre AIBA şi Rudel Obreja

Articol de , - Publicat joi, 27 septembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 26 septembrie 2012 20:25

S-au anunţat deja trei candidaturi pentru funcţia de preşedinte: Marian Simion, Titi Tudor şi Fănel Trandafir.

Biroul federal al FR Box, întrunit ieri în şedinţă, a decis ca peste patru zile, pe 30 septembrie, să fie convocată Adunarea Generală extraordinară pentru alegerea unei noi conduceri. Au fost prezenţi 10 din cei 15 membri, iar votul a fost de 9 pentru şi 1 împotrivă. Cel care nu a fost de acord cu decizia a fost chiar actualul preşedinte, Rudel Obreja.

Şedinţa a fost organizată ca urmare a ultimatumului dat de către AIBA, ultimatum care expiră pe 30 septembrie. FRB a solicitat în urmă cu două luni o prelungire a termenului, dar răspunsul forului internaţional a fost unul negativ.

"În fine, a înţeles şi domnul Obreja că este în interesul boxului amator românesc să fie aleasă o nouă conducere federală pentru a nu risca o suspendare pe termen nelimitat", a declarat vicepreşedintele Fănel Trandafir.

Pînă şi echipa numită de Rudel Obreja, secretarul general Nicolae Constantinescu, antrenorul federal Valentin Vrînceanu sau preşedintele Comisiei de Arbitri, Nicolae Iancu, a votat pentru organizarea de alegeri. "Îmi pare rău că am ajuns să primim ordine de la cei din afară, în loc să ne rezolvăm problemele în familie, dar nu avem ce face. Această situaţie incertă nu mai putea continua pentru că mergeam din rău în mai rău", a afirmat Relu Auraş, membru în Biroul Federal.

Pînă vineri trebuie depuse dosarele de candidatură pentru funcţia de preşedinte, pentru cele două locuri de vicepreşedinte şi pentru cele de membru al Biroului Federal. Trei persoane şi-au anunţat deja candidatura pentru şefia boxului românesc: fostul pugilist Marian Simion, antrenorul Titi Tudor şi Fănel Trandafir, actualul vicepreşedinte.

Adunarea Generală va avea loc duminică, la ora 12:00, în sala Nadia de la etajul 8 al clădirii Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret.

2004, 2007 şi 2010 sînt anii în care Rudel Obreja a cîştigat şefia FR Box. Ultimele alegeri nu au fost însă recunoscute de AIBA

Rudel Obreja: "AIBA continuă abuzurile!"

Preşedintele actual al FRB, Rudel Obreja, spune că alegerile care vor avea loc duminică sînt nestatutare, dar nu se mai opune intervenţiei în forţă a forului internaţional.

Rudel Obreja a fost suspendat de Federaţia Internaţională de Box (AIBA) pentru o perioadă de 11 ani. Pedeapsa i-a fost redusă apoi la 5 ani. E suspendat, de fapt, 7 ani, celor cinci ani adăugîndu-li-se alţi doi primiţi dintr-o suspendare anterioară, în 2008!

Preşedintele FR Box a acţionat AIBA în judecată la tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a cîştigat procesul, dar a rămas suspendat. AIBA a somat FR Box să organizeze alegeri pentru un nou preşedinte pînă pe 30 septembrie, altfel România urmînd să fie din nou dezafiliată.

- Domnule Obreja, mai sînteţi sau nu preşedintele FRB?
- Eu aşa ştiu, că ultima dată am fost ales aproape în unanimitate.

- Ce se întîmplă, de fapt?
- Sînt abuzuri ale AIBA, un amestec în treburile noastre interne. Au cerut ca pînă pe 30 septembrie să organizăm alegeri. Nu se poate, conform statutului nu aveam cum. Nu stăteam în timpul Jocurilor Olimpice să convocăm Adunări Generale şi aşa mai departe. Am cerut un termen de prelungire a datei, am făcut o hîrtie la AIBA, prin care am garantat cu demisia mea, de la 1 ianuarie 2013.

- Şi nu au fost de acord?
- Nu. Aşa puteam desfăşura alegerile statutar. Aşa se fac nişte alegeri pe genunchi, pe care oricare dintre cele 175 de cluburi de box afiliate la FR Box le pot contesta.

- Dumneavoastră le veţi contesta?
- Acum nu pot să spun nimic. Înainte trebuie să aibă loc. Sincer, nu cred. Îmi ajunge! Ce era de demonstrat am demonstrat, am arătat că se fac abuzuri incredibile, că AIBA încearcă să înlăture oamenii incomozi. Am cîştigat procesele cu ei. Nu vreau să periclitez viitorul federaţiei şi al boxului românesc.

- Cît mai sînteţi suspendat? Reveniţi după ce vă expiră pedeapsa?
- Cînd, în 2015 sau 2017? Ce e culmea e faptul că eu am fost suspendat iniţial 11 ani pentru că am organizat la Iaşi o competiţie de amatori fără căşti. Nu am avut nici o treabă cu competiţia aia, dar absurd e faptul că AIBA a impus ca amatorii să boxeze de la 1 ianuarie 2013 fără căşti.

- Veţi merge la alegerile de duminică?
- Eu, ce să caut acolo? Am votat împotriva alegerilor în Biroul Federal. Nu e normal să recunosc nişte alegeri care nu sînt statutare. Vor fi nişte alegeri care vor fi însă recunoscute de AIBA şi asta e tot ce contează. Legile noastre sînt călcate în picioare!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Superliga
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Becali, nevoit să plătească o sumă uriașă: „Trebuie să scot banii ăștia”
Europa League
Becali, nevoit să plătească o sumă uriașă: „Trebuie să scot banii ăștia”

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (1)
mares870
mares870  •  27 Septembrie 2012, 08:58

De ce a trebuit sa intervina AIBA ca sa se faca alegeri la Federatia de box, si nu a intervenit ANST-ul ?? De 4 ani este situatia asta la box! Obreja a fost un Presedinte bun, cu multe relatii, dar a gresit cu AIBA. ANST-ul supravegheaza activitatea federatiilor sportive din Romania ! Directorul general pentru sport din ANST, raspunde pentru nerespectarea statutelor proprii ale federatiilor! Sunt si alte federatii unde ANST-ul nu a impus alegeri pentru incalcarea grava a statutelor proprii, cum ar fi: tenis de camp, baschet, rugbi, lupte, hochei, si altele. In ultimul ceas, Obreja da dovada ca are demnitate si se gandeste la binele boxului.Felicitari domnule!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează