Articol de Marian Ursescu, Cristi Preda (foto) - Publicat marti, 21 martie 2017 18:00
Robert Jitaru se anunță o mare speranță a boxului românesc! A cucerit, la Brăila, titlul continental după un meci extrem de spectaculos contra englezului Peter McGreil
"Treceți, batalioane române, Carpații!" e melodia pe care Robert Jitaru a pătruns în Sala Sporturilor "Danubius" din Brăila.
Peste 1.500 de spectatori îl aplaudă în picioare. Copilul de 19 ani e transpirat, pe față i se poate citi emoția. E în fața celui mai important meci din carieră, la câțiva kilometri de locul în care s-a născut, Făurei.
În spate, antrenorii Valentin Vrânceanu și George Perțea îi dau ultimele sfaturi, îi ridică moralul. Și începe disputa. Robert se năpustește asupra englezului, cu stânga parcă pregătește loviturile și apoi trimite croșeele sale de dreapta cu toată forța.
McGreil acceptă lupta de aproape a românului și participă și el la spectacol. E un pugilist de rasă, se vede din felul cum se mișcă în ring, se ferește de loviturile românului și găsește punctele descoperite.
Se termină prima repriză și cea de-a doua. E greu de dat un verdict. Și pentru arbitri. Repriza a treia ar putea să lămurească lucrurile. Robert știe asta și are din nou lovituri parcă puțin mai clare.
Publicul îl încurajează. Copilul ăsta are o inimă mare, trage cu dinții. Nu a ajuns până acum la aur și știe că e la doar câțiva centimetri distanță. Când gongul răsună, e liniște în sală. Oamenii parcă au uitat să respire. Așteaptă cu toții decizia. Și vine.
Decizie împărțită, 3-2
Arbitrul de ring, un ungur, ridică brațul boxerului în roșu: Robert Jitaru. Apoi pe tabelă, se poate vedea și verdictul. 3-2 pentru român, decizie împărțită. Arbitrii din Ucraina, Israel și Cehia l-au văzut învingător pe "tricolor", neamțul și croatul pe englez.
Dacă ar fi fost ca până acum, calculatorul ar fi trebuit să aleagă doar trei arbitri din cei cinci, și ar fi putut foarte bine să-i "prefere" pe cei de partea englezului. Dar scandalul de la Rio a schimbat regulile.
Și România are un campion european. Unul mic, dar cu o inimă mare.
"Peste trei ani, copilul ăsta ne va face fericiți, la Tokio. O să vedeți dacă nu va fi așa!", spune antrenorul lui Robert, George Perțea. E omul care l-a crescut de la 11 ani ani. I-a fost și mamă, și tată. Acum simte că efortul a meritat.
Robert urcă pe podium. E aplaudat de Mihai Leu, de Vasile Câtea, președintele FR Box, de ministrul tineretului și sportului, Marius Dunca. "Am știut că voi fi campion european. Am simțit în fața mea un adversar extraordinar, ca o stâncă. Am știut că trebuie să dau totul pentru a câștiga și am făcut-o", a spus și Robert.
"A fost un adversar dificil, cu un stil de box asemănător cu al meu. A trebuit să fiu creativ în ring, să fiu peste el. Acum sunt fericit, nu pot să exprim în cuvinte ceea ce simt"
Robert Jitaru
Englezul lăudat de toți
Din toate delegațiile prezente la Europeanul de la Brăila, Anglia a avut cei mai mulți pugiliști calificați în finală. Toți cei patru britanici care au ajuns în semifinale au boxat apoi și în ultimul act.
"Au o școală foarte bună de box, au antrenori valoroși. Se vede că se lucrează foarte mult", a declarat antrenorul George Perțea. Peter McGreil, adversarul lui Jitaru, a fost desemnat de mulți drept unul dintre cei mai tehnici boxeri de la Europeanul brăilean, chiar dacă a pierdut finala contra românului.
2 medalii de bronzavea în palmares până acum Robert Jitaru, ambele obținute la Campionatele Europene de tineret, pugiliști până în 18 ani