SPORTURI  »  BOX  »  ANALIZĂ

Dezbatere GSP: Cît de mare e Mayweather? » Ce şanse are cel mai important boxer al momentului să intre în galeria legendelor

Mayweather l-a dominat pe Saul
Mayweather l-a dominat pe Saul "Canelo" Alvarez în meciul de duminică // Foto: Reuters

Articol de - Publicat marti, 17 septembrie 2013 00:00 / Actualizat marti, 17 septembrie 2013 10:56

E un boxer supertalentat, plin de forţă, agilitate şi personalitate în ring şi în afara lui. Dar cît de sus ar putea ajunge Floyd Mayweather într-un top al boxerilor din toate timpurile şi categoriile?

Dacă ne uităm pe topurile ESPN în materie de box, răspunsul la întrebare vine repede şi ne dezumflă. În martie 2013, ESPN îl plasa pe Mayweather pe locul 48 într-o ierarhie unde încap reprezentanţi ai tuturor categoriilor, după criterii obiective şi subiective.

Nici victoria de duminică dimineaţa, împotriva mexicanului Saul Alvarez, cînd a unificat centurile WBA şi WBC la categoria superuşoară, nu îl va urca foarte mult în ierarhii.

În ierarhia ESPN, pe primul loc se află Sugar Ray Leonard, iar pe ultimul loc, 50, este plasat Mike Tyson. În alte topuri 10, realizate de alte publicaţii, numele lui Mayweather nu apare.

Motivul pentru care experţii ocolesc numele lui Mayweather ar fi că acesta a evitat cu graţie adversarii cu adevărat importanţi cu care ar fi putut urca în ring.

Este neînvins, cu 45 de victorii la profesionism. I-a învins pe Oscar de la Hoya, Shane Mosley şi Ricky Hatton. Cu toate acestea, despre el umblă vorba că nu se bagă la bătaie decît cu adversari despre care este sigur că-i poate bate. Da, loveşte tare şi precis, dar împotriva cui?

1. Cazul Pacquiao
De-a lungul carierei, Mayweather nu s-a luptat cu cel care ar fi putut să-i pună probleme. Meciul Mayweather- Manny Pacquiao nu a avut loc niciodată, deşi audienţa ar fi spart acoperişul. Probabil nu va avea loc nici de acum înainte.

Filipinezul a pierdut ultimele două meciuri şi, dacă la început staff-ul americanului nu voia să audă de luptă, acum asiaticul are toate motivele să nu mai intre în ring cu Floyd. Experţii cred că acolo s-ar fi tranşat o problemă importantă a boxului actual.

2. Moment nepotrivit
CBS spune că Mayweather este, mai mult decît orice, victima nepotrivirii temporale. A bad timing-ului în istoria boxului. Se află mereu în formă fizică excepţională, chiar dacă are sau nu o luptă de pregătit în viitorul apropiat. Şi este considerat unul dintre cei mai buni pugilişti defensivi ai tuturor timpurilor.

Problema nu este Mayweather ca personaj, ci epoca în care el evoluează, aşa neînvins. Dacă ar fi păşit între corzi alături de Sugar Ray Leonard sau Roberto Duran, care ar mai fi fost şansele sale de a rămîne nebătut măr, cel puţin o dată în viaţa sa?

Cu alte cuvinte, Mayweather s-ar fi descurcat bine şi în altă companie. Dar cel mai sigur nu ar fi rămas neînvins pînă la 36 de ani. "Vina" lui cea mai mare este că excelează neavînd, de fapt, adversari pe măsură.

3. Star-systemul din jurul său - ajutor sau nu?
Gura sa mare şi bogată, bursele la fel de mari, publicul ahtiat să-l vadă bătîndu-se sînt foarte importante. Fără dubiu, Mayweather e un star. Dar faptul că s-a autoproclamat, chiar înaintea meciului cu Alvarez, cel mai mare boxer al tuturor timpurilor, i-a făcut pe alţi apropiaţi ai boxului să-i dea în cap rapid.

Şi iată! Experţii au venit la contraatac cu nişte nume faimoase din box. "Muhammad Ali a excelat în cele mai glorioase perioade ale istoriei greilor, învingîndu-i pe Joe Frazier, Kenny Norton, George Foreman şi Sonny Liston. Ray Robinson a bătut uriaşi ca Jake LaMotta, Kid Gavilan, Gene Fullmer şi Carmen Basilio", spune tot CBS.

Declaraţii într-o singură direcţie
Acum cîţiva ani, cînd problema supremaţiei lui Mayweather era tot în vogă, americanul s-a apărat cum a putut împotriva contestatarilor.

"Nu-mi pasă de ce spun ei. Nu mă pot lupta decît cu adversarii disponibili în zilele noastre, cei pe care îi pot vedea în faţa ochilor. Ultima oară cînd am verificat, îi bătusem pe toţi. Chestia cu istoria nu înseamnă nimic pentru mine. Eu conduc lumea boxului. Eu sînt cel mai mare din toate timpurile", spunea Floyd Mayweather.

Băiatul excentric, buricul pămîntului
Mayweather locuieşte singur într-o casă de 7.000 de metri pătraţi în Las Vegas. "Cînd eram copil dormeam 7 într-un dormitor. Acum am o debara mai mare decît dormitorul de atunci", spunea el. Nu a fost niciodată căsătorit, dar are 4 copii cu două femei diferite. Are şapte gărzi de corp permanente. Nu are deloc tatuaje şi se mîndreşte cu asta.

"Nu mă pot lupta decît cu boxeri din vremea mea. Sînt cel mai bun boxer din toate timpurile. Ce s-a întîmplat înaintea mea nu are nici o importanţă pentru mine" (Floyd Mayweather)

Citește și:

România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Nationala
România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Nationala
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”
Nationala
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (39)
str4427
str4427  •  19 Septembrie 2013, 19:33
Postat de blade_mrn pe 18 Septembrie 2013, 02:16

Un cocalar n-o sa ajunga niciodata legenda...

exact..n-o sa te tina nimeni minte pe tine..in schimb pe mayweather da..ai spus perfect..bravo!

sandmann
sandmann  •  18 Septembrie 2013, 11:09
Postat de mihaitanase pe 18 Septembrie 2013, 06:59

N-A EXISTAT NICI UN BOXER CARE SA IASA CU FATA MAI CURATA CA EL , ,DIN RING , IN TOATA LUMEA BOXULUI , INDIFERENT DE ADVERSAR SI DE NUMARUL DE REPRIZE , SI ASTA SPUNR TOTUL .

da , omule dar tu intelegi ca a avut doar 6 meciuri in 6 ani?oare asta nu conteaza.? nu spune nimeni ca nu e un mare campion, dar e valabil doar pentru zilele noastre , Boxul s-a schimbat mult fata de acum 30-40 de ani , cand erau mult mai multe lupte, manusile erau mult mai mici , meciul avea pe putin 15 runde, etc.... De exemplu faza cu manusile, daca ar fi luptat Floyd cu Canelo cu manusi de dimensiunea celor folosite pe vremea lui Sugar Ray Robinson, cred ca altul era meciul, in fine e o supozitie fara valoare pana la urma , ca si toata tevatura asta cu "cel mai bun din toate timpurile". Partea buna e ca asa sunt descoperiti adevaratii gladiatori ai trecutului.;)

mihaitanase
mihaitanase  •  18 Septembrie 2013, 06:59

N-A EXISTAT NICI UN BOXER CARE SA IASA CU FATA MAI CURATA CA EL , ,DIN RING , IN TOATA LUMEA BOXULUI , INDIFERENT DE ADVERSAR SI DE NUMARUL DE REPRIZE , SI ASTA SPUNR TOTUL .

Vezi toate comentariile (39)
Comentează