Articol de Răzvan Luţac - Publicat miercuri, 23 martie 2016 19:41
La Înalta Curte de Casație și Justiție a avut loc azi un termen în dosarul "Gala Bute".
În sală au fost prezenți Elena Udrea, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, Tudor Breazu (administrator al terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea), Ștefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea), Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului), Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naționale de Investiții), Dragoș Marius Botoroagă (administratorul unei firme).
update ora 19:30
Înalta Curte a decis ca Elena Udrea și Ion Ariton să rămână sub control judiciar.
UPDATE 11:20
Udrea: Mi se pare relevant că Ministerul Economiei făcea permanent astfel de sponsorizări. Nu a fost o excepție că Ministerul a sponsorizat și înainte. Au mai fost și sponsorizări la meciurile Simonei Halep sau la handbal. Nu vreau să călătoresc nicăieri, e un drept restrâns.
Obreja, la ieșire: Sunt condamnat de un sistem care lui Vântu îi face bin. Mi-au fost afectate drepturile. Lucrurile sunt clare. Dacă vă așteptați la o justiție clară și corectă, vă înșelați. Eu nu am spus ce vrea Parchetul și nu mă pot mișca. E interesant că acest proces se numește Gala Bute, iar eu nu am nicio acuzare legată de Gală. S-a dovedit că nu este real. S-a inventat că este evaziune fiscală și nu știu ce. Sunt revoltat!
UPDATE 11:13
Obreja: Dau de 5 ani declarații în acest dosar care a plecat doar din dorința de a incrimina pe cineva. Înțeleg efortul pe care sistemul îl face să ne sugrume. Dar vreau ca sistemul să înțeleagă că-s niște drepturi. Poate ce spun eu sună într-un anumit fel. Dar faptul că acuzarea stă într-o parte și noi aici e o presiune. M-am născut liber și voi muri liber. Vă cer dreptul de a mă mișca liber.
Ariton și Breazu susțin ridicarea controlului judiciar.
Se rămâne în pronunțare pe fond cu controlul judiciar și audierea lui Udrea și Lungu la termenul următor, care va fi pe 26 aprilie, de la ora 09:00.
update 11:10
Ultimul cuvânt al Elenei Udrea: "Sunt lipsite de fundament acuzatiile care mi se aduc. Cei patru inculpați care au săvârșit fapte, Lungu, Nastasia, Botoroagă și Topoliceanu nu sunt considerati periculoși și iau legătura unii cu alții. Eu, care sunt acuzată de ei, rămân sub control judiciar. Mi se pare discriminator.
Vreau să părăsesc țara. Lui Bădescu, Mazăre și etc. li s-a permis asta în situații asemănătoare. Vreau să înlocuiți măsura. Consider că a nu avea dreptul de a călători este deja o pedeapsă".
update 11:00
Toți avocații au cerut înlăturarea controlului judiciar pentru Udrea, Obreja, Breazu și Ariton
UPDATE 10:50
Procuror: Solicităm măsura menținerii controlului judiciar la Udrea, Obreja, Breazu și Ariton pentru că nu au apărut elemente noi prin care să fie înlocuită.
Av. lui Udrea și Obreja, Cimbru: Solicităm revocarea controlului judiciar.
Udrea va vorbi la următorul termen
UPDATE 10:43
Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Botoroagă nu vor să mai facă declarații.
Udrea: Aș dori să le pun întrebări celorlalți inculpați dacă aceștia nu vor să mai facă declarații.
UPDATE 10:30
Întrebări de la avocatatul lui Udrea
Av. Cimbru: Ministrul Economiei avea vreun reprezentant în cele 10 companii care au efectuat sponsorizările?
Ariton: Cel puțin un reprezentant în cadrul consiliilor de administrație ale companiilor.
Av. Cimbru: I-au transmis reprezentanții care au fost criteriile pe baza cărora s-au făcut sponsorizările și suma?
Ariton: Nu.
UPDATE 10:15
Procuror: Sponsorizările erau o cutumă la nivelul Ministerului?
Ariton: Aveam în subordine companii puternice. Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica. Cu profit. Nu pot să zic că era o cutumă. Nici eu n-am mai făcut sponsorizări la un astfel de eveniment. Și actualul minister a sponsorizat minunata națională de handbal care a luat medalie la CM. În 2011 s-au făcut sponsorizări din partea companiilor la șah, teatru. Erau zeci de sponsorizări pe zi. Gala Bute a fost singurul eveniment de anvergură cât am fost eu ministru.
Zilnic veneau 20-30 de cereri de sponsorizare.
update 10:04
Judecătoarea: Mai vreți să ne ziceți ceva?
Ariton: Sunt nevinovat
Ion Ariton: "Nu este real că am cerut martorei Mușat Eufenia, expert în cadrul Ministerului, să telefoneze la companii pentru a se asigura că au făcut plățile și nici dacă sunt întârzieri.
În afară de ministru eram și senator în Parlament. Eram președintele PDL Sibiu. Într-un an și jumătate n-am luat niciodată vreo decizie de a schimba vreun director fără a mă consulta și oricum nu cred că am schimbat doi directori. Decizia de numire a directorilor din subordine îmi apărea"
update 10:00
Dialog între judecătoare și Ion Ariton:
Judecătoare: "La urmărirea penală ați spus că e posibil să fi fost informat de sume la momentul respectiv".
Ariton: "Nu se putea vorbi de sume. Cred că asta era întrebarea procurorilor. Nu răspunsul meu".
Judecătoare: " Vă citesc din ce ați declarat la urmărirea penală".
Ariton(după o pauză de 10 secunde, părând încurcat): "Nu cred. Oricum, nu se putea vorbi de sume fixe."
"Nu e adevărat că aș fi cerut, prin intermediul martorei Raicu, ca societățile aflate în subordine să sponsorizeze evenimentul cu jumătate din bugetul lor.
Dacă aș fi vrut foloase pentru mine, nu ceream jumătate, ceream tot, de la toate companiile(pe un tor mai ridicat).
E posibil să îmi fi fost înmânată o situație cu sumele propuse pentru sponsorizare, când eram la sedui. Dacă situația mi-ar fi fost înmânată, probabil și acum este la sediul ministerului.
Nu am solicitat nimănui din minister și nici companiilor să comunice către FRB sau către Rudel sumele propuse către directori" Ion Ariton
Știrea inițială:
Primul care a luat cuvântul în timpul audierilor a fost Ion Ariton, fost ministrul al Economiei.
"Eu îmi mențin toate declarațiile din timpul urmăririi penale. Nu consider că sunt vinovat. În ianuarie au auzit prima dată vorbindu-se despre această gală, în Guvern. Era printre punctele de promovare ale României, prin brandul de țară.
Proiectul Gala Bute a fost adoptat în ianuarie 2011. Înainte de Paște am avut o discuție informală cu premierul Boc, într-o pauză, care ne-a solicitat să sprijim în mod legal gala.
Boc a zis să găsim firme care să poată sponsoriza legal și să transmitem către FRB. A doua zi, am mers la minister și am vorbit cu directorul Romeo Medan și Ioana Raicu și i-am rugat să ia legătura cu directorii de companii și să le solicite să facă sponsorizări.
Nu am mai urmărit subiectul, pentru că erau probleme mai importante. Am aflat numele companiilor și sumele de la DNA. Am aflat că sunt 10 companii și suma care a fost sponsorizată.
Eu nu am participat la ședința organizată în cadrul ministerului. Când a fost ședința, eram în birou, în sediu, și posibil să fi avut discuții cu unul dintre cei doi reprezentați prezenți.
Mi s-a zis că se vor face sponsorizări de către o parte a directorilor din subordine. Nu mi-au relatat care era cuantumul sumelor destinate sponsorizarilor.
Eu, pe domnul Obreja, nu îl cunoșteam și nu am vorbit cu el. Ne-am cunoscut aici. Știam că organizatorul galei este Federația de Box. Eu nu am fost la gală" Ion Ariton
Elena Udrea a fost dată în judecată pe 21 aprilie 2015, sub acuzările de săvîrșire a trei infracțiuni de luare de mită, tentativă la folosirea de documente sau declarații false pentru obținerea pe nedrept a fondurilor europene și de abuz în serviciu.
În februarie 2015, Elena Udrea a fost arestată preventiv, pentru 30 de zile. Apropiaţii Elenei Udrea, inculpaţi în dosarul Gala Bute, au declarat că o parte din banii primiţi ca mită pentru atribuirea contractelor finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului au ajuns fie nemijlocit la Elena Udrea, fie în patrimoniul altor persoane, dar la cererea şi în interesul acesteia, fiind folosiţi pentru a achita cheltuieli ale Partidului Democrat Liberal, şi în special ale Organizaţiei Bucureşti a cărei preşedintă era.
Conform acuzațiilor aduse de DNA, Elena Udrea ar fi fost capul unui sistem prin care persoanele apropiate ei și anume Lungu, Nastasia, Topoliceanu, și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care îl conducea.
Din dosarul Elenei Udrea mai fac parte fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, Tudor Breazu (administrator al terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea), Ștefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea), Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului), Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naționale de Investiții), Dragoș Marius Botoroagă (administratorul unei firme).