SPORTURI  »  BOX  »  BOX DOLIU ÎN SPORTUL ROMÂNESC

Lecţia de după viaţă

Articol de GSP - Publicat luni, 30 iunie 2008 00:00

Nicolae Linca a fost înmormîntat ieri la Feisa, judeţul Alba, cu onoruri militare. De la marginea sicriului, soţia, Elena, le-a povestit actualilor boxeri viaţa fostului campion.

A murit un campion, dar per­for­manţele sale rămîn. Sin­gu­rul cîştigător al aurului olimpic din boxul româ­nesc, Nico­lae Linca, a trecut la cele veşnice la 79 de ani, după cea mai lungă par­ti­dă a vieţii, lupta cu moartea. Acum 6 ani, fostul boxer a fost pus la pat de boli. Vineri s-a stins.

Înaintea ceremoniilor de în­mor­mîn­tare, lîngă sicriu, printre lacrimi de durere, soţia, Elena, le-a po­ves­tit pugiliştilor de mîine ai României viaţa fostului campion. Culisele cuceririi medaliei de aur la Jocurile Olimpice din 1956 au captat atenţia tinerilor spor­tivi. “La Melbourne, de la primul meci şi-a rupt încheietura mîinii drepte. Ţinea permanent mîna în apă cu sare să nu-l de­pis­teze la vizita medicală că are frac­tură. A boxat apoi doar cu stînga. În finala cu Fred Tiedt, era unu la unu pe reprize. Antrenorul i-a zis: «Ni­co­lae, intră la bătaie că pierzi!». Şi a cîş­ti­gat runda a treia doar cu o mînă. Ul­terior am primit o scrisoare de la fiul lui Tiedt, care voia să-l cu­noască pe cel care i-a în­vins tatăl. Nu are acum pe cine să mai cu­noască”, a suspinat so­ţia cam­pi­o­nului olimpic.

Ieri, la Feisa, în judeţul Alba, pentru Nicolae Linca a sunat ulti­mul gong. Era clopotul bisericii.

www.gsp.ro

Many: “Dumnezeu să îl ierte! Încet-încet, ne părăsesc toate va­lo­rile, şi din sport, şi din actorie. Ei sînt adevăraţii campioni! Ei sînt cei care au luptat pentru faima României pentru ca la urmă să îşi sfîrşească viaţa în sărăcie. Respect deplin!”

Bogdan: “Am aflat povestea acelei Olimpiade din Australia şi pot spune că acest om a fost un erou în adevăratul sens al cuvîntului, reu­şind să treacă peste durere pentru a-şi atinge ţelul. Păcat că nu avem prea mulţi oameni de acest gen, care înţeleg că numai un sacrificiu total ne poate aduce o formă de izbîndă superioară, totală, care ne duce la alt nivel de cultură şi ci­vili­zaţie. Dumnezeu să îl odihnească!”

Costy: “A fost, este şi va rămîne unul dintre cei mai mari pugilişti români ai tuturor tim­pu­rilor..... dar, cine ştie, poate azi s-a născut un alt campion...”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FCSB - Petrolul 1-1 » Dramatism în Ghencea! Petrolul smulge un punct în minutul 90+4, după ce a jucat în superioritate din minutul 30
Superliga
FCSB - Petrolul 1-1 » Dramatism în Ghencea! Petrolul smulge un punct în minutul 90+4, după ce a jucat în superioritate din minutul 30
Omul cu banii de la FC Argeș iese în față și îl pune la punct pe Nicolae Dică: „100% va ieși și va spune asta despre mine!” »  Cine vine în Trivale? „O surpriză, discutăm la noapte!”
Liga 2
Omul cu banii de la FC Argeș iese în față și îl pune la punct pe Nicolae Dică: „100% va ieși și va spune asta despre mine!” » Cine vine în Trivale? „O surpriză, discutăm la noapte!”
Scos din primul „11” chiar înainte de FCSB - Petrolul: a vomitat la încălzire!
Superliga
Scos din primul „11” chiar înainte de FCSB - Petrolul: a vomitat la încălzire!

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (3)
 •  03 Iulie 2008, 04:01

Ai vrea sa murim si noi in saracie??? pacat de Dl Linca , ca a facut ce a facut pentru Romania, acum cand s-a dus toti il iubiti si il stimati,poate nu erau atunci banii de acum , dar cei care fac performanta trebuie sa ceara si bani mai ales ca in sportu asta in afara de medalii,cupe si diplome nu primesti prea mult , Dumnezeu sa-l odihneasca

 •  30 Iunie 2008, 18:48

Acum sportivii nostrii intreaba de bani. Cu o mana rupta sau cu pagaia rupta se luptau pana la final candva sportivii nostrii din vremurile de mult apuse. Cei de acum intreaba de bani !

 •  30 Iunie 2008, 09:28

s-a mai dus o mare valoare,DUMNEZEU SA-L IERTE

Vezi toate comentariile (3)
Comentează