SPORTURI  »  BOX  »  BOX » DOLIU ÎN SPORTUL ROMÂNESC

Ultimul drum

Articol de - Publicat duminica, 29 iunie 2008 00:00

Nicolae Linca, singurul pugilist român campion olimpic, va fi înmormîntat azi la Feisa, satul în care şi-a trăit ultimii 30 de ani din viaţă.

S-a stins vineri seară, la fel de tăcut cum a fost în ultimele luni. Abia mai scotea cîte un sunet, deşi privirea şi pumnul strîns păreau să sugereze că aude, în­re­gis­trează, simte. Nicolae Linca n-a mai rezistat însă. La 79 de ani, chinuit de Alzheimer, Parkinson şi coxartroză, a cedat în faţa bolii, după ce luptase ani buni ca un adevărat boxer ce a fost. Singurul pugilist campion olimpic lasă un gol imens în istoria unui sport ce numără alte nume­roa­se succese.

Linca va fi înmormîntat azi, la ora 13:30, la Feisa, în judeţul Alba, acolo unde a trăit în ultimii a­proa­pe 30 de ani. Preşedintele Româ­ni­ei, Traian Băsescu, a fost printre pri­mii care au trimis o coroană, ală­turi de cele de la Primăria Alba şi de la Consiliul Judeţean.

Trupul fără viaţă al fostului boxer a rămas acasă, soţia sa, Ele­na, veghindu-l cu devotamentul cu care l-a îngrijit încă de cînd au a­pă­rut primele semne ale bolii. “Nu mai ştie ce se întîmplă în jurul său, nu se mai poate mişca. Îi dau să mă­nînce şi mă rog la Dumnezeu. De două ori pe zi îi schimb pampersul, dar fără ajutorul a două vecine n-aş putea”, spunea Elena Linca în ia­nua­rie, atunci cînd campionul olimpic împlinise 79 de ani. Su­fe­rin­ţa a fost lungă şi dureroasă. Încet-încet, dar sigur, fostul sportiv s-a refugiat în lumea lui, una populată de a­min­tiri, visuri şi mult box. Pumnii strînşi pînă în ultima clipă o confirmă.

Istorie cu suferinţă
Nicolae Linca a cîştigat finala olimpică de la Melbourne, în 1956, avînd mîna dreaptă ruptă la în­che­ietură. Şi-a fracturat-o încă din pri­mul meci, dar nimeni n-a ştiut, toa­tă lumea a crezut că e vorba doar de degetul mare. A strîns din dinţi şi a cucerit aurul. Înainte de Melbourne însă, a fost la un pas să nu fie selecţionat. “Au fost discuţii mari pentru că spuneau cei din federaţie că nu e în formă, că sînt alţii mai buni”, îşi aminteşte Elena Linca. Campionul olimpic a mai cucerit două medalii de bronz la Campio­natele Europene, în 1953 şi 1955.

“Centura” îi va purta numele
Cel mai im­por­tant turneu in­ter­naţional găz­duit anual de România, “Centura de Aur”, va purta din 2009 nu­mele sin­gu­ru­lui campion olim­pic ro­mân. “În semn de pre­ţui­re pen­tru tot ceea ce a făcut pentru boxul românesc, Centura de Aur se va numi de acum încolo «Nicolae Linca»”, a declarat preşedintele FRB, Rudel Obreja (foto). Federaţia de box va suporta, de altfel, toate cheltuielile legate de înmormîntare. “Vrem să construim şi o sală de box în viitorul apropiat. Şi aceasta va purta numele lui”, a încheiat Rudel.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Daniel Pancu, nesatisfăcut de unul dintre cele mai lăudate orașe: „Vă spun sincer, mereu sunt nervos aici. Asta nu îmi place deloc”
Superliga
Daniel Pancu, nesatisfăcut de unul dintre cele mai lăudate orașe: „Vă spun sincer, mereu sunt nervos aici. Asta nu îmi place deloc”
Lovitură grea pentru FCSB în primul meci al anului » Darius Olaru s-a accidentat și a ajuns la spital! GSP a aflat cât va lipsi
Superliga
Lovitură grea pentru FCSB în primul meci al anului » Darius Olaru s-a accidentat și a ajuns la spital! GSP a aflat cât va lipsi
Rapid s-a distrat cu amatorii locali în primul amical din Dubai » 13 goluri și șanse pentru David Niculescu și Andrei Șucu: „Haide, Șucule, deschide!”
Superliga
Rapid s-a distrat cu amatorii locali în primul amical din Dubai » 13 goluri și șanse pentru David Niculescu și Andrei Șucu: „Haide, Șucule, deschide!”

Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul

Cum arată penthouse-ul lui Dennis Man din Arad, în care a investit salariul său la Parma pe o lună: „Și-a dorit mereu să fie discret”


Comentarii (3)
 •  29 Iunie 2008, 10:35

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Din pacate se aduce aminte de astfel de valori , numai dupa ce ne parasesc.

 •  29 Iunie 2008, 02:49

Trist e sportul asta. Toata viata iti iei pumni in cap pentru a trai mai bine, chiar daca o faci ca un campion sau ca simplu sparring, iar la batranete...ai parte de urmarile deosebit de grave. Muhamad Ali e cel mai cunoscut exemplu din lume, Nicolae Linca este exemplul nostru. Suferinta ambilor marturiseste totul despre cruzimea acestui sport.:( Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 •  29 Iunie 2008, 01:01

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează