SPORTURI  »  BOX  »  LUCIAN BUTE

VIDEO „Băiatul bun care n-a bătut pe nimeni” sau luptător „de anvergură”? Cum va rămâne Lucian Bute în istoria boxului românesc? 3 argumente pro și contra

Lucian Bute în luptă cu Carl Froch, foto: Guliver/gettyimages
Lucian Bute în luptă cu Carl Froch, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat joi, 21 martie 2019 15:44

Lucian Bute, 39 de ani, și-a anunțat oficial retragerea din  cariera de pugilist. Anunțul a fost  făcut într-o conferință de presă  din Canada, pe care „Mister KO” a terminat-o în lacrimi.

Lucian Bute își incheie astfel o carieră controversată, cu o centură IBF la categoria supermijlocie, dar și cu multe întrebări și critici. Rămâne cea mai mare dilemă: cum va fi văzut de posteritate?

GSP.RO îți prezintă 3 argumente pro și 3 argumente contra cu privire la cariera lui Bute și la importanța acestuia în boxul românesc:

3 Argumente PRO

1. Un nou campion în boxul românesc

Plecat din comuna Pechea, județul Galați, Lucian Bute și-a câștigat locul în istoria boxului românesc și a continuat pe urmele unor pugiliști precum Francisc Vaștag, Leonard Doroftei și Mihai Leu. În perioada 2007-2012, Lucian Bute a fost unul dintre cei mai buni sportivi ai României și cel mai cunoscut pugilist „tricolor” din generația sa. 

9meciuri a avut Bute în care și-a apărat centura IBF

Bute rămâne ultimul nume mare din boxul românesc. Alți pugiliști apăruți în ultimii ani, precum Ronald Gavril sau Cristian Ciocan, încă nu au realizări notabile. Mai mult, boxul românesc pare într-un declin și pentru moment niciun sportiv nu promite să se ridice la nivelul lui Lucian.

2. a READUS ENTUZIASMUL FANILOR

După retragerea lui Leonard Doroftei, România a dus lipsa unui campion în box, iar aparția lui Bute a adus din nou entuziasmul printre fanii acestui sport. Lucian a avut un stil spectaculos de a boxa, o defensivă imbecabilă, eschive perfecte și lovituri de stânga năucitoare, devenid rapid un idol pentru fani.

10.000 de spectatori au fost la Romexpo, la meciul Bute - Mendy, din 2011

Românii au devenit încântați de Bute, astfel încât urmăreau cu sufletul la gură meciurile românului, chiar dacă acestea se disputau înainte de răsăritul soarelui.

„A avut o carieră excepțională. A fost un băiat muncitor, liniștit. Eu l-am însoțit la Europene în 1997. Era la început. Mi-a plăcut la el că era stângaci, avea anvergură mare la brațe, era agil, inteligent, avea deplasare bună și era muncitor. Era foarte liniștit”Constantin Foia, unul dintre primii antrenori ai lui Lucian Bute, pentru GSP.RO

3. Campion și-n afara terenului

De-a lungul carierei sale, Lucian Bute a fost un exemplu de modestie și bun simț. Chiar și după ce a cucerit centura IBF și era un idol pentru fanii din Montreal, Bute rămas apropiat de România. Acesta a spus în multe rânduri că vrea să lupte în fața românilor, iar după fiecare victorie revenea în țară, în comuna natală, pentru a petrece alături de familie și prieteni.

Lucian nu a ieșit niciodată în evidență din cauza vieții extrasportive și nu a fost implicat direct în scandaluri, fiind mereu o prezență discretă. 

În plus, Lucian a fost mereu un susținător al sportului românesc, felicitând mereu sportivii români care reușeau performanțe, în special pe Simona Halep.

Lucian Bute, conferință de presă în lacrimi la retragere: „De ce să îmi risc sănătatea? Nu mai am reflexele. E greu, dar corect”

3 argumente CONTRA

1. Adversari modești: „a fost băiat bun, n-a bătut pe nimeni”

Bute a fost acuzat în multe rânduri că avut adversari de o valoare medie, care nu-i puteau pune probleme, mai ales după ce a câștigat centura. După ce a devenit campion IBF, în octombrie 2007, în fața lui Alejandro Berrio, Bute a avut adversari precum William Joppy, Librado Andradere, Jesse Brinkley, Brian Magee sau Edison Miranda.

„La amatori n-a avut nicio performanţă. Bute a fost băiat bun, n-a bătut pe nimeni. Cum să-l ridici pe Bute la valoarea mea? Eu m-am bătut cu toţi în America, am reuşit pe pumnii mei! Eu am făcut istorie în box! Lucian a intrat în cuşca leilor abia după meciul cu Froch. Eu mă bat şi acum în meciuri precum cele pe care le-a avut Lucian!” Leonard Doroftei în 2014

Primul nume mare, conform multor specialiști, cu care Lucian Bute s-a luptat a fost englezul Carl Froch, în 2012. Atunci, Bute a fost învins categoric, prin knockout tehnic în repriza a 5-a. În acel meci, Froch
l-a dominat autoritar pe Bute, iar pugilistul român nu a avut nicio
replică, suferind prima înfrângere din carieră.

După acel meci, cariera lui Bute a luat-o la vale. A mai câștigat doar două mecuri, cu Denis Grachev și Andrea Di Luisa, iar eforturile pentru recuperarea centurii au fost în zadar.

2. Scandalul de dopaj

În 2016, în încercarea de a reveni în elita boxului mondial, Lucian Bute a fost în centrul unui scandal de dopaj. În finalul lunii mai, acesta a picat testul antidoping de la finalul partidei cu Badou Jack, terminată la  egalitate. Sportivul român a contestat decizia și a cerut o nouă  probă, dar a picat și al doilea test antidoping, din august.

Bute a fost depistat cu o substanță denumită ostarină, care ajută la prezervarea masei musculare sau mărirea ei, refacerea articulațiilor, creșterea forței și a anduranței. Bute a fost suspendat 6 luni, după ce Comisia a acceptat probele aduse de român, și a plătit o amendă de 50.000 de dolari.

3. Fără luptă în Las Vegas

Las Vegas este kilometrul zero al boxului mondial, locul în care au avut loc cele mai tari meciuri. De-a lungul carierei, cele mai multe meciuri ale lui Lucian au avut loc în Montreal și doar sporadic a boxat în Statele Unite, dar în orașe precum Washington (Cu Badou Jack în 2016), Boston (cu Norman Johnson, 2004),  Atlantic City (cu Tyler Hughes, 2004) și Boynton Beach (cu Rico Cason, 2004).

Bute a mai avut două meciuri România, la Galați (Donn McCrary, 2005) și în București (Jean-Paul Mendy, 2011), și unul în Anglia, la Nottingham (cu Carl Froch, în 2012).

Caz special: Dosarul „Gala Bute”

De numele lui Lucian Bute se leagă un dosar important în România. 

Pe 9 iulie 2011, la Romexpo, pentru prima oară în fața publicului român, Lucian Bute îl învingea pe francezul Jean-Paul Mendy. Gala a fost organizată la București de Elena Udrea și Rudel Obreja, aceștia fiind ulterior condamnați definitiv pentru corupție.

Tot în 2011 au început și investigația Gazetei Sporturilor în legătură cu traseul banilor din Gala Bute.

În iunie 2018, ÎCCJ dădea deciziile finale: Elena Udrea a fost condamnată pentru infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu și a primit 6 ani de închisoare cu executare, iar Rudel Obreja a primit 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi evaziune fiscală.

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (30)
badeadorian
badeadorian  •  21 Martie 2019, 16:22
Postat de bertino pe 21 Martie 2019, 16:12

. A prins o conjunctura favorabila si istoria il va retine ca si campion. Dar, cat a fost de meritat titlul de campion s-a vazut in meciul cu Froch si in celelalte care au urmat cu adversari adevarati nu parodii. Practic e aceiasi discutie si in cazul Halep - a prins o conjunctura in care valoarea jucatoarelor este extrem de scazuta. Daca era contemporana cu Stefi Graff sau Martina Hingis nu stiu ce performante ar mai fi avut. A reusit sa o bata pe Serena Williams doar cand a ajuns la dimensiunea unei balene disgratioase. Astia sunt pseudo-campionii zilelor noastre...

Pseudo-campioni ??? Nu te supara dar este teribil de usor sa vorbesti din fotoliu cu o bere-n mana si 6 mici in fata !!!. Cei care nu au facut in viata lor un antrenament sportiv , nu au habar sa loveasca corect o minge si cred ca sportul pe calculator este identic cu cel real au toate motivele si impresiile personale sa dea verdicte despre un sportiv profesionist !!!

bertino
bertino  •  21 Martie 2019, 16:51
Postat de dinamo_fan pe 21 Martie 2019, 16:38

astia care il denigrati pe Bute, va ganditi ca daca era asa de conjuncturala treaba mai erau 50 de pugilisti acolo gata sa profite ? ca nu e el singurul care practica acest sport in acea perioada conjuncturala. nu a fost cel mai bun al generatiei lui, poate nici al 2lea cel mai bun dar a fost acolo in primii 5, in primii 10. A tinut in mana niste titluri pe care nu le tine oricine. daca o luam cu conjunctura putem sterge 90% din performantele oricui. bine, aici pe gsp citesti si ca Real Madrid a castiga conjunctural 3 titluri de UCL la rand. sunt parerile trolilor care n-au iesit nici macar angajatul lunii intr-un supermarket de cartier ca sa se simta vreodata nr. 1 in ceva. dupa primii 100m fugiti sunt cu limba in pamant.

Prietene, te inseli amarnic daca compari ce a fost Bute in box cu ce a fost si este Real Madrid in fotbal. Bute a ajuns campion intr-un sport in care exista mai multe centuri si implicit grupari de boxeri care concureaza separat fara a se putea intersecta vreodata (WBO, WBA, WBC, WBF). Centura IBF pe care Bute a cucerit-o a fost si este renumita pentru slaba reprezentare a valorii boxerilor, toata lumea cunoaste acest lucru.

badeadorian
badeadorian  •  21 Martie 2019, 16:43
Postat de bertino pe 21 Martie 2019, 16:32

Da, asa este, am o bere si 6 mici in fata, dar asta nu inseamna ca nu pot observa o realitate. Nu contest ca omul a muncit, dar sincer, nu merita sa fie campion la valoarea care a aratat-o... Au fost multi boxeri contemporani cu el care meritau mult mai mult titlul de campion.

Dar una este sa afirmi ca au castigat mai lesne un meci , turneu sau campionat si cu totul alta sa afirmi ca sunt pseudo-campioni . Notiunea de pseudo-campion este nemeritata si denigratoare in raport cu munca de la antrenamente si intrecerile sportive . Poti afirma fara sa gresesti ca avem un pseudo-prim ministru sau o pseudo protectie sociala ... dar vis-a-vis de Bute sau Halep este mult fortata catalogarea . O zi buna ... si opreste-mi si mie un mic !

Vezi toate comentariile (30)
Comentează