Articol de GSP - Publicat marti, 05 octombrie 2010 00:00
Un al doilea test antidoping la care a fost supus rutierul spaniol Alberto Contador, efectuat la 20 iulie, în Turul Franţei, cu o zi înainte de cel care a relevat prezenţa unor urme de anabolizant în urina ciclistului, este pozitiv, a scris, marţi, New York Times, în ediţia sa electronică.
Un nou test antidoping a fost folosit pentru prima dată la ediţia din acest an a Turului Franţei şi acesta poate detecta prezenţa unei anumite substanţe chimice, numită plastifiant, ce poate fi găsită în componenţa materialului din care se fabrică pungile de plastic. Prezenţa acestei substanţe în urina unui atlet ar putea însemna că sportivul a folosit o transfuzie sanguină pentru a-şi îmbunătăţi performanţele. Agenţia Mondială Antidoping (WADA) interzice orice fel de transfuzie sanguină sau intravenoasă, cu excepţia cazurilor de urgenţă medicală.
Cel puţin una dintre probele de urină recoltate de la Contador în Turul Franţei a relevat un nivel al substanţei respective de opt ori mai mare decât valoarea minimă care semnalează un caz de dopaj, potrivit unei surse apropiate investigatorilor, citată de publicaţia americană. Proba respectivă a fost recoltată la 20 iulie, în ajunul celei de-a doua zile libere din Tur.
Testul care detectează transfuziile sanguine cu sîngele altei persoane este deja omologat, iar noul test permite depistarea sportivilor care folosesc transfuziile cu propriul sînge.
Sîngele unui atlet poate fi scos şi conservat, apoi reintrodus în corpul sportivului înaintea unei competiţii, pentru a obţine un avantaj fără riscul unui test antidoping pozitiv.
Testul care detectează plastifianţii de genul celor din pungile de plastic este folosit de mai mult de un an în lupta antidoping, dar nu este încă omologat, astfel că un sportiv îl poate contesta în justiţie. Totuşi, potrivit experţilor, testul poate fi folosit împreună cu alţi factori pentru a construi un caz de dopaj.
"Chiar şi fără un test validat, lucrurile ar putea fi privite caz cu caz. Dacă un sportiv are un nivel foarte, foarte ridicat de pastifianţi în urină, îi va fi greu să explice cum s-a întîmplat fără să se dopeze. Dacă nivelul este scăzut, este mai greu de dovedit dopajul, dar tot este posibil", a declarat Francesco Botre, şeful laboratorului WADA de la Roma.
Ciclistul spaniol Alberto Contador a fost suspendat provizoriu de Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI), după ce rezultatul unui test antidoping la care sportivul a fost supus în timpul Turului Franţei din acest an a fost anormal.
UCI a confirmat prezenţa unor urme "extrem de scăzute" de clenbuterol, o substanţă interzisă, la testul efectuat în 21 iulie, în a doua zi de pauză a Turului Franţei, competiţie pe care ciclistul spaniol a cîştigat-o pentru a treia oară.
Federaţia internaţională a precizat că este necesară efectuarea de investigaţii ştiinţifice suplimentare, împreună cu Agenţia Mondială Antidoping, înainte de fi trase concluzii.
Bernhard Kohl, austriacul care a fost suspendat în 2008, după ce a fost depistat dopat, a declarat că nu este surprins că un rutier de top să fie găsit pozitiv.
“Este imposibil să cîştigi Turul Franţei fără să te dopezi. Poţi să spui asta doar dacă te uiţi la viteza cu care se merge. În fiecare an s-a mers cu aproximativ 40 km/oră. Este aceeaşi precum cea din anul în care a cîştigat Landis. Asta arată că rutierii încă se dopează", a declarat austriacul.
"Am fost testat de peste 200 de ori pe parcursul carierei, şi de 100 de ori aveam substanţe interzise în corp. M-au prins doar o dată. Cicliştii se pot dopa în continuare, pentru că, chiar dacă se inventează un nou test anti-doping, asta nu îi sperie", a adăugat Kohl