SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI 2015, ETAPA 2

FOTO Prima "victimă" în Turul Italiei! Elia Viviani a cîștigat etapa a doua, Contador se debarasează de un rival

Elia Viviani a cîștigat etapa a doua din Turul Italiei, foto: reuters +2   FOTO
Elia Viviani a cîștigat etapa a doua din Turul Italiei, foto: reuters

Articol de - Publicat duminica, 10 mai 2015 17:30

Italianul Elia Viviani (Sky) a cîștigat etapa a doua din Turul Italiei 2015, după un sprint nebun în ultimii 500m ai zilei. Tricoul roz a trecut pe umerii lui Michael Matthews, de la coechipierul de la Orica, Simon Gerrans. Italianul Domenico Pozzovivo (Ag2R) a pierdut timp important la general

177 de kilometri între Albenga și Genova, animați încă din primele 10 borne de o evadare de 5 oameni: Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), Eugert Zhupa (Southeast Pro Cycling), Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini), Lukasz Owsian (CCC) și Marco Frapporti (Androni Giocattoli).

Genova este orașul de baștină al unor personalități precum Christopher Columbus și Niccolo Paganini, dar, mai important, gazda Sampdoriei, echipa de suflet a celui mai mare ciclist italian din toate timpurile, Fausto Coppi.

Sprinterii se prăvălesc spre Linia de sosire

Cu un traseu ideal pentru un sprint în masă, etapa a doua din Turul Italiei a răsunat de cuțitele ascuțite la start de oameni precum Sacha Modolo (Lampre), Andre Greipel (Lotto-Soudal), Luka Mezgec (Giant Alpecin) sau Elia Viviani (Sky).

Cu o treaptă mai jos, vulpe pîndind vînătorul, românul Eduard Grosu a stat pitit în mijlocul plutonului, sperînd la o șansă istorică, mai ales că echipa sa a fost scutită de efortul de urmărire, grație muncii din evadare a coechipierului Berlato.

Grefată pe coasta Mării Ligurice, ca o cusătură fină pe marginea țărmului, etapa a fost umblată de vînturi puternic și a încordat echipele oamenilor de clasament general.

Drept urmare, plutonul a fost amenințat de căzături, una dintre acestea fiind înregistrată cu 30 de kilometri înainte de final, fără victime însemnate, și încă una cu 12 borne înainte de final, care i-a reclamat pe italianul Domenico Pozzovivo (Ag2R) și canadianul Ryder Hesjedal (Garmin-Cannondale).

Din păcate, una dintre căzături l-a scos din joc și pe Eduard Grosu, care a venit pe locul 170.

etapaa doua

 

Viviani stăpînește balaurul

Evadarea s-a dizolvat ca un meteor în atmosfera plutonului condus de Tinkoff-Saxo, coechipierii lui Contador nefiind dispuși să lase în voia destinului decît firmiturile. Mai mult, instinctul spaniolului a știut că trebuie să speculeze căzătura celor doi oameni puternici, așa că echipa fluorescentă nu s-a mutat de la trenă pînă la intrarea în ultimul kilometru și jumătate.

Lovitura s-a simțit: Pozzovivo a venit la un minut și 9 secunde distanță! În schimb, Hesjedal s-a folosit cu măiestrie de abilitățile sale de contratimp și a venit în același timp cu plutonul.

În viteza nebună din final, nicio trenă organizată nu s-a remarcat, așă că sprintul a devenit clar abia în ultimii 200 de metri, cînd nord-italianul Elia Viviani, liderul lui Sky, s-a năpustit spre linia de sosire și a profitat de ritmul asifixiant al sprintului pentru a se impune. În spatele său, doar Moreno Hofland și Andre Greipel au putut riposta, insuficient pentru victorie.

Este prima victorie de Mare Tur din cariera lui Viviani, rutierul în vîrstă de 26 de ani bifînd cel mai mare succes al carierei.

Australianul Michael Matthews, de la Orica, a preluat tricoul roz de pe umerii coechipierului Simon Gerrans, grație locului 7 din sprintul de etapă. Este pentru al doilea an consecutiv cînd Matthews e onorat cu o asemenea distincție, după ce s-a îmbrăcat în roz și între etapele 2-7, în 2014.

Clasamentul etapei:

Clasamentul general

Citește și:

Acuzații GRAVE: „Dinamo a «țepuit» statul român!” » Fostul patron nu-i iartă pe „câini”: „Am așteptat 11 ani” + „Ce club din lume a mai făcut asta?”
Superliga
Acuzații GRAVE: „Dinamo a «țepuit» statul român!” » Fostul patron nu-i iartă pe „câini”: „Am așteptat 11 ani” + „Ce club din lume a mai făcut asta?”
Mesajul celor de la UEFA, după ce fotbaliștii României au lăsat vestiarul din Munchen în condiții impecabile » Cum i-au numit pe „tricolori”
Nationala
Mesajul celor de la UEFA, după ce fotbaliștii României au lăsat vestiarul din Munchen în condiții impecabile » Cum i-au numit pe „tricolori”
Nicolae Stanciu, mesaj clar pentru Răzvan Burleanu după eliminarea de la Euro: „D-aia Federația are un președinte!”
Nationala
Nicolae Stanciu, mesaj clar pentru Răzvan Burleanu după eliminarea de la Euro: „D-aia Federația are un președinte!”

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (1)
tizucumacu
tizucumacu  •  11 Mai 2015, 09:17

Aici am pus finalul cu comentariu în română youtube.com/watch?v=QPH8Fz9IWC0

Vezi toate comentariile (1)
Comentează