Articol de Luminiţa Paul - Publicat luni, 04 iulie 2011 00:00 / Actualizat luni, 04 iulie 2011 16:59
Echipa Garmin a cîştigat contratimpul de ieri. Consecinţa: au primii doi oameni în clasamentul general, iar Contador s-a mai îndepărtat un pic. Cîştigătorul ediţiei trecute îi vede favoriţi la victorie în 2011 pe Andy Schleck şi pe Cadel Evans
Le Tour 2011 a început cu stîngul pentru Alberto Contador. O căzătură în care au fost implicaţi mai multţi ciclişti i-a provocat o întîrziere de 1:14 minute încă din prima etapă, cea de sîmbătă. Contratimpul pe echipe de ieri a adăugat alte 28 de secunde la handicapul pe care spaniolul îl are de remontat în raport cu rivalii săi cei mai puternici.
Fluierat la prezentare
De fapt, lucrurile nesuferite s-au ivit încă de joi, de la prezentarea oficială a echipelor, cînd El Pistolero a fost fluierat copios de spectatori. "E foarte dur să te afli în mijlocul acelei mulţimi. Tu te sacrifici pentru Tur, faci eforturi, obţii performanţe care sînt rezultatul acestor eforturi şi... Să fiu primit aşa, sincer, îmi face rău în suflet şi nu doar pentru mine, ci pentru întreaga echipă", a mărturisit un Contador tulburat. E o declaraţie de ieri, semn că rana încă nu a avut timp să prindă coajă.
Etapa a 2-a, cîştigată cu un avans de 4 secunde de cei de la Garmin, a confirmat previziunile din L'Equipe. Cotidianul francez prezentase team-ul lui Jonathan Vaughters drept principalul favorit. Norvegianul Thor Hushovd e în galben, urmat de coechipierul său priceput la contratimp David Millar.
Întîrziere serioasă
Contador e abia al 75-lea. Nu ăsta ar fi necazul, ci "am o problemă, sînt în întîrziere cu aproape două minute. Andy Schleck e foarte puternic în munţi, iar ultimele ediţii ale Turului s-au cîştigat pentru doar cîteva secunde. Cadel Evans e un ciclist foarte solid, poate căpăta avantaj în faţa celorlalţi. Cred că ei doi sînt favoriţi la victoria finală, dar situaţia e foarte deschisă", a apreciat ibericul.
Despre ceea ce s-a întîmplat în prima zi, acel incident, Alberto se consideră inocent. "N-am greşit nimic. Chiar în faţa mea a avut o căzătură, nu era loc, n-am avut ce face. Eu sînt în continuare concentrat sută la sută. Doar că am avut ghinion". Uneori, ce începe cu stîngul se termină la fel. Poate că şi Contador simte asta.
"Nu e bine pentru nimeni"
Asta crede Contador despre situaţia neclară în care se află în urma controlului pozitiv la clenbuterol de anul trecut. "A fost o perioadă extrem de dificilă pentru mine. Aş vrea ca această poveste să se încheie. Specialiştii ştiu că nu e vorba despre dopaj. Ceea ce mă termină e aşteptarea. Sper totuşi ca totul să se termine repede şi rămîn optimist". Audierea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv a fost amînată pentru luna august.
1998 e ultimul an cînd s-a reuşit dubla Turul Italiei- Turul Franţei, Marco Pantani fiind autorul ei. Contador încearcă să-l imite în 2011
Etapa de azi: Olonne-sur-Mer-Redon 198 km
Azi se porneşte dintr-un oraş care apare pentru prima dată în Turul Franţei. De fapt, e o comună cu 13.500 de locuitori, parte dintr-o comunitate mai mare, Olonnes, ce numără 42.830 de suflete. Situată la Atlantic, e cunoscută pentru turism, dar şi pentru că este al doilea cel mai faimos loc din Franţa unde se turnează filme de televiziune. Lista personalităţilor locului începe cu François Rabelais şi îi mai cuprinde pe ecologistul Raphaël Dinelli şi pe ciclista Félicia Ballanger. Specialităţile din Olonne-sur-Mer sînt stridiile, sarea de Olonne, brioşele, pîinea cu usturoi, fasolea şi vinul de aperitiv. Sosirea, după aproape 200 de kilometri plaţi, se va face la Redon, urbe cu 18.430 de locuitori şi cu o industrie variată (automobile, brichete, confecţii de lux, turism). Aici se bea cidru, dar şi un un lichior de mere cu gutui şi miere.
Gilbert, şoc şi veneraţie
Philippe Gilbert are un sezon excepţional, iar victoria pe care a obţinut-o în prima etapă din ediţia actuală a Turului Franţei confirmă acest lucru. Chiar dacă majoritatea succeselor pe care le-a obţinut în ultima vreme au rezultat din atacuri venite pe ultima sută de metri, se pare că belgianul are încă capacitatea de a surprinde şi de a şoca pe cei din pluton. "Doar uitaţi-vă la ultimul kilometru de sîmbătă. Gilbert a umilit pe toată lumea. E ca şi cum ţi-ai da pantalonii jos şi te-ai lăuda cu un instrument de 30 de cm", a scris Mark Cavendish pe contul său de Twitter.
Emoţii diferite la Liquigas-Cannondale
Ivan Basso a evitat să vorbească despre pierderea de timp a lui Contador din prima etapă şi a refuzat să sărbătorească greşeala rivalului său. Totuşi, preşedintele echipei Liquigas, Roberto Amadio, a văzut avantajul de 1:14 dintr-o altă perspectivă. "Trebuie să fim calmi şi să nu ne păcălim pe noi înşine. Nu-mi place să mă bucur pentru ghinionul altuia. Poate în următoarele zile acelaşi lucru mi se va întîmpla şi mie", a declarat Basso, în timp ce Amadio este de altă părere: "Pentru noi e ca şi cum am cîştigat o etapă".
Rezultate
Etapa a 2-a, contratimp pe echipe, 23 km Les Essarts-Les Essarts: 1. Garmin 24:48; 2. BMC la 4 s; 3. Sky acelaşi timp; 4. Team Leopard la 5 s; 5. HTC acelaşi timp; 6. RadioShack la 10 s; Clasament general: 1. Thor Hushovd (Nor/Garmin) 5h 06:25; 2. David Millar (M.Br/Garmin) acelaşi timp; 3. Cadel Evans (Aus/BMC) la 1 s; 4. Geraint Thomas (M.Br/Sky) la 4 s; 5. Linus Gerdemann (Ger/Team Leopard) acelaşi timp; 6. Frank Schleck (Lux/Team Leopard) acelaşi timp.