SPORTURI  »  CICLISM  »  OMLOOP HET NIEUWSBLAD & KUURNE-BRUXELLES-KUURNE

Începe sezonul de ciclism: prezentarea unui weekend plin de pavate în semiclasicele belgiene!

Articol de - Publicat vineri, 28 februarie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 28 februarie 2014 12:02

Omloop Het Nieuwsblad şi Kuurne-Bruxelles-Kuurne dau startul sezonului de clasice. Cine sînt favoriţii şi care este profilul celor două competiţii din acest weekend.

Clepsidra a fost umplută cu nisipul fin din Emiratele Arabe Unite, de la rădăcina Burj Khalifa pînă pe străduţele care dansau în fata morgana, dar acum a sosit clipa în care va fi întoarsă pentru sezonul adevărat de ciclism.

Înapoi în sălbaticul nord, în Belgia flamandă, rece şi plină de noroi, acolo unde fiecare deal pare a fi botezat de cineva cu o boală a gîtului. Seraiul fripturilor de miel şi al ceaiurilor subţiri este înlocuit de borcane de carne de porc, clătite cu dulceţuri din fructe de munte şi bere mănăstirească.

Bun-venit în sezonul de primăvară, acolo unde covoarele de pavate nu se desprind niciodată din mocirlă, fiindcă nu există niciun Aladdin care să le încînte şi nicio Jasmine de furat, ci îşi asmut creştetele pentru a selecta bărbaţii adevăraţi de copiii care ar trebui să rămînă la gura sobei.

Ciclismul se întoarce acasă, în Belgia, în acest weekend, cu două curse ce suflă în jarul monumentelor Turul Flandrei şi Paris-Roubaix.

Omloop Het Nieuwsblad, sîmbătă, ediţia 69. Începe şi se termină în Gent, după 199 de kilometri ce traversează Flandra, în stînga-dreapta-sus-jos, precum cusăturile unui om beat. Plutonul atacă 10 căţărări pavate, celebrele hellingen, trecînd şi pentru celebrul Muur Kapelmuur, cu 117 kilometri înainte de final. Pe traseu sînt presărate şi Taaienberg, Eikenberg sau Molenberg, precum şi porţiuni plate, din ce în ce mai dese cu cît se apropie finalul.

Marele Tom Boonen nu a cîştigat niciodată Omloop, una dintre singurele competiţii pe pavate pe care care nu le are înscripţionate în lunga sa listă de victorii, dar se prezintă anul acesta cu o echipă Omega Pharma-QuickStep de gală, ce-i conţine pe Zdenek Stybar, Niki Terpstra sau Stijn Vandenbergh. "E o cursă diferită faţă de alte curse clasice, fiind e prima şi lumea rulează destul de haotic. Noi avem o echipă bună, foarte echilibrată şi vom influenţa cu siguranţă rezultatul final", a explicat Boonen.

Din peisaj lipseşte Fabian Cancellara, care preferă prundişul din Strade Bianche, cursa italiană de săptămîna viitoare. Lista cu favoriţi îi mai include şi pe Luca Paolini (Katusha), Sylvain Chavanel (IAM), Sep Vanmaerke (Belkin) sau Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp).

607254-profil-omloop.jpg

Kuurne-Bruxelles-Kuurne, duminică, ediţia 65. Este una dintre singurele curse clasice pe pavate ce poate fi cîştigată de un non-specialist. Mark Cavendish a făcut-o în 2012, după care ediţia de anul trecut a fost anulată din cauza zăpezii abundente suflate de Pronia cerească. Căţărările sînt înghesuite la începutul traseului, printre ele făcîndu-şi loc şi celebra Oude Kwaremont, însă lupta adevărată se dă între oamenii care ştiu să ridice viteza la cote extraordinare.

Boonen va continua asaltul din Omloop, de data aceasta într-o cursă pe care a cîştigat-o de două ori, în 2007 şi 2009. Andre Greipel (Lotto-Belisol), sprinterul cu alură de comandant din vremea lui Frederic cel Mare, se va amesteca cu siguranţă în lupta pentru victorie, în timp ce oameni ca Arnaud Démare (Française des Jeux) şi, de ce nu, senzaţia de anul trecut de la Europcar, Bryan Coquard, vor spera să-i tragă farfuria din faţă.

607261-kuurne-bruxelles-kuurne.jpg

Nicio televiziune din România nu transmite cele două curse, dar puteţi citi cronicile pe GSP.RO.

Citește și:

Acuzații GRAVE: „Dinamo a «țepuit» statul român!” » Fostul patron nu-i iartă pe „câini”: „Am așteptat 11 ani” + „Ce club din lume a mai făcut asta?”
Superliga
Acuzații GRAVE: „Dinamo a «țepuit» statul român!” » Fostul patron nu-i iartă pe „câini”: „Am așteptat 11 ani” + „Ce club din lume a mai făcut asta?”
Mesajul celor de la UEFA, după ce fotbaliștii României au lăsat vestiarul din Munchen în condiții impecabile » Cum i-au numit pe „tricolori”
Nationala
Mesajul celor de la UEFA, după ce fotbaliștii României au lăsat vestiarul din Munchen în condiții impecabile » Cum i-au numit pe „tricolori”
Nicolae Stanciu, mesaj clar pentru Răzvan Burleanu după eliminarea de la Euro: „D-aia Federația are un președinte!”
Nationala
Nicolae Stanciu, mesaj clar pentru Răzvan Burleanu după eliminarea de la Euro: „D-aia Federația are un președinte!”

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (5)
bucur_escu
bucur_escu  •  01 Martie 2014, 16:45

Superba cursa pana in prezent. Din pacate, ploua la greu..

bucur_escu
bucur_escu  •  01 Martie 2014, 10:36

Bravo pentru domnul Mitica Docan ! Un articol excelent, asa cum ne-a obisnuit. Asteptam cu interes comentariile domniei sale dupa cele doua curse fiindca avem o foame teribila de ciclism de calitate.

ndaniel
ndaniel  •  28 Februarie 2014, 22:25

GSP ar trebui sa fie plin de astfel de articole din toate sporturile. Nu cancan, ce se publica acum. Frumos articol.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează