SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI

Turul Franței a început în forță! Van der Poel și Alaphilippe își dispută tricoul galben, Pogacar și Roglic confirmă statutul de favoriți

Turul Franței a început în forță! Van der Poel și Alaphilippe își dispută tricoul galben, Pogacar și Roglic confirmă statutul de favoriți
Turul Franței a început în forță! Van der Poel și Alaphilippe își dispută tricoul galben, Pogacar și Roglic confirmă statutul de favoriți

Articol de - Publicat luni, 28 iunie 2021 13:29 / Actualizat luni, 28 iunie 2021 13:29

Primele două etape de sâmbătă și duminică din Turul Franței au fost câștigate de doi specialiști ai clasicelor, Julian Alaphilippe și Mathieu van der Poel. În lupta mare pentru clasamentul general, cei doi sloveni, Tadej Pogacar și Primoz Roglic, au arătat că deocamdată sunt cu un pas înaintea celorlalți favoriți.

Turul Franței ediția 2021 a început, așa cum era de așteptat: spectaculos.

Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) a îmbrăcat sâmbătă primul tricou galben al Turul Franței, ediția 2021, după un atac în stilul său clasic pe scurta dar brutala cățărare Côte de la Fosse aux Loups.

Nimeni nu i-a putut face față, nici specialiștii clasicelor, nici oamenii de general, deși atât Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) cât și Primož Roglič (Jumbo-Visma) au arătat că se află la un nivel înalt.

Bucuria lui Alaphilippe nu a ținut mult pentru că duminică, tricoul i-a fost furat de rivalul său, Mathieu van der Poel. Cu un atac pe fiecare dintre cele două treceri pe cățărarea Mûr de Bretagne, olandezul a câștigat mai întâi secunde prețioase de bonificație, apoi a luat și victoria de etapă, pentru a prelua conducerea în clasamentul general.

A fost o victorie emoționantă pentru toată lumea, dar mai ales pentru Van der Poel, care i-a dedicat tricoul galben bunicului său mort în 2019, legendarul Raymond Poulidor. Francezul, care a marcat istoria competiției, nu purtase niciodată tricoul de lider.

Cei doi sloveni nu au fost nici ei departe în urma olandezului, cu Pogačar pe doi și Roglič pe trei, amândoi culegând secunde de bonificație.

Doi favoriți la general

Primele două etape au confirmat ceea ce se bănuia dinainte de start - Pogačar și Roglič sunt principalii favoriți ai Turului Franței.

Câștigător al ediției de anul trecut, la finalul unui contratimp uluitor în care l-a învins pe Roglič în penultima etapă, Pogačar are toate argumentele pentru a recidiva.

În primul rând, a dovedit anul acesta că este în formă, câștigând mai multe curse, inclusiv Liège-Bastogne-Liège sau, recent, Turul Sloveniei.

În al doilea rând, are o echipă consolidată, cel puțin în comparație cu 2020, ceea ce ar putea reduce șansele de a rămâne izolat pe marile cățărări.

În al treilea rând, parcursul i se potrivește, tânărul sloven fiind în apele sale său atât pe cățărări cât și în cele două etape de contratimp.

Un lucru cert, diferit față de anul trecut, este că Pogačar va fi mult mai atent monitorizat. Nimeni nu îi va mai permite să plece din pluton, așa cum s-a întâmplat în 2020.

Iar cel care va fi cel mai atent la acest lucru va fi Primož Roglič.

Cu o constanță uimitoare și una dintre cele mai puternice echipe din pluton, starul Jumbo-Visma a abordat ediția de anul acesta într-un mod inedit, alegând taberele de antrenament, în dauna curselor, în ultimele luni.

Faptul că Roglič a sărit pur și simplu peste competiții precum Critérium du Dauphiné ar putea să îl ajute să își mențină forma până în ultima zi a Turului. Probabil acesta a fost și argumentul principal al strategiei.

Dacă au existat semne de întrebare privind forma lui, primele două etape au oferit răspunsuri destul de clare.

Următoarele teste vor veni în etapa de contratimp de miercuri, apoi în primele etape de munte greu.  

Nu doar slovenii

Slovenii sunt buni, dar nu sunt totuși singuri pe lume în această cursă. Cea mai mare provocare pentru ei va veni de la Ineos Grenadiers, care a aruncat în luptă două piese grele - Geraint Thomas și Richard Carapaz.

Este greu de spus care dintre ei va rămâne în cele din urmă omul de clasament general, dar sunt șanse mari să aflăm acest lucru încă din prima săptămână.

Cert este că Richard Carapaz a arătat o formă mai bună decât cea a veteranului Thomas, victoria recentă din Turul Elveției fiind doar una dintre dovezi.

Faptul că Thomas a pierdut 15 secunde în fața lui Carapaz pe Mûr de Bretagne ar putea să îi dea de gândit, dar este destul de sigur că galezul va lua un avantaj la contratimp, iar lucrurile vor fi decise în cele din urmă pe munte.

Din rândul columbienilor, Rigoberto Urán (EF Education-Nippo) este cel care, în mod poate neașteptat, este așteptat să performeze cel mai bine. A dovedit-o deocamdată în primele două etape, unde a terminat fără probleme alături de favoriți.

Nimeni, nici echipa sa, nu lua în calcul că Urán ar putea să intre cu șanse mari în cursă. Dar impresia lăsată după Turul Elveției, unde a câștigat contratimpul în stil de mare campion și a terminat pe locul doi la general, a generat mari speranțe că Uran ar putea face o surpriză.

Echipa Movistar ar fi putut să aibă și ea un cuvânt important de spus, ținând cont că a intrat în competiție cu trei oameni experimentați, Miguel Ángel López, Enric Mas și Alejandro Valverde.Enric Mas a rămas alături de favoriți în primele două etape, însă López, care părea în formă, a pierdut aproape două minute din cauza accidentului în masă din etapa de sâmbătă.

Suficienți comentatori așteaptă ca și Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) să aibă o șansă anul acesta în cursă, ținând cont că parcursul, cu doar trei finaluri în cățărare, ar putea să îl favorizeze.

Pare greu de crezut că francezul ar putea să se țină alături de Pogačar în etapa a 11-a, care include o dublă cățărare pe Mount Ventoux, dar dacă reușește acest lucru, atunci da, francezul s-ar putea gândi la o poziție bună în clasamentul general.

Mai multe șanse sunt însă ca el să lupte pentru victoriile de etapă, iar primele două zile de cursă au dovedit acest lucru.

Primele două etape au mai arătat că în cursă au intrat cu încredere oameni precum Wilco Kelderman (Bora–Hansgrohe), Pierre Latour (Team TotalEnergies), Jack Haig (Bahrain Victorious) sau David Gaudu (Groupama-FDJ).

Competiția specialiștilor de clasice

Ne-am obișnuit să vedem în Turul Franței o competiție în care doar clasamentul general contează, dar anul acesta am observat deja că lucrurile stau diferit.

Și asta pentru că în scenă a intrat Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), campionul mondial la ciclocros și câștigător a numeroase curse, inclusiv ediția de anul acesta a Strade Bianche, omul care prin simpla sa prezență face ca o competiție să devină mai spectaculoasă.

În primele două etape, lupta specialiștilor în clasice a părut că o eclipsează pe cea pentru clasamentul general. Lupta aceasta va continua și în celelalte etape vălurite, probabil după modelul deja văzut în Tirreno-Adriatico, una dintre cele mai spectaculoasă curse ale sezonului.

În paralel, începând de luni, ne vom bucura de lupta din etapele de sprint, unde Caleb Ewan (Lotto-Soudal) este așteptat să domine, dar va avea o competiție puternică din partea unor oameni precum Sonny Colbrelli, Tim Merlier (Alpecin-Fenix), Peter Sagan, Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Wout van Aert și, de ce nu, veteranul Mark Cavendish (Deceuninck-QuickStep).

În așteptarea dublei cățărări pe Mont Ventoux

Prima săptămână va produce cu siguranță diferențe în clasament, dar cât de mari vor fi acestea rămâne de văzut.

După primele două etape urmează zile imprevizibile în regiunea Bretagne, unde vremea poate fi capricioasă, iar vântul poate pulveriza plutonul.

Primul din cele două contratimpuri vine miercuri, în etapa a 5-a, este aproape complet plat și are 27,2 km, suficient pentru a genera diferențe de timp, dar nu atât de mari încât acestea să fie definitive.

Munții mari încep în etapa a 8-a și este de așteptat ca o primă luptă să se dea pe Col de la Colombière, dar finalul nu este în cățărare. Lucrurile încep să se schimbe odată cu etapa a 9-a, care are trei cățărări majore.

Toată lumea va aștepta probabil etapa a 11-a, între Sorgues și Malaucène, care conține trei cățărări, inclusiv o dublă pe Mont Ventoux. Nu doar mulțumită spectacolului, dar și a faptului că lupta de aici ar putea să imprime o formă mai clară clasamentului general.

După câteva etape plate sau vălurite, plutonul se întoarce în munții mari pe 11 iulie, în etapa a 15-a, cu un final în coborâre, la Andorre-la-Vieille.

Apoi, trei etape majore ar putea stabili podiumul final. Prima, pe 14 iulie, are finish în urcare pe Col du Portet, posibil cea mai grea cățărare a Turului.

A doua, pe 15 iulie, se încheie tot în urcare, pe Luz Ardiden și conține cea mai faimoasă cățărare din Pirinei, Col du Tourmalet.

În fine, dacă mai este nevoie, iar anul trecut ne-a dovedit că da, contratimpul de 30 de kilometri dintre Libourne și Saint-Émilion va stabili forma finală a clasamentului, înainte de defilarea de a doua zi de pe Champs-Élysées.  

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Două accidente teribile în Turul Franței » Primul a pornit dintr-un motiv stupid

Eduard Novak, implicat în 100 de procese: „Nu sunt un tip confortabil! Am găsit lucruri foarte, foarte urâte”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (1)
senateo
senateo  •  28 Iunie 2021, 14:46

Felicitari Adrian Cochino pentru acest articol impresionant , complet foarte interesant. L-am citit cu mare placere si astept cu nerabdare povestile tale despre acest tur!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează