SPORTURI  »  ALTELE  »  FOTE 2013

FOTO 6 zile de show alb » Retrospectiva celei mai importante competiţii dedicate sporturilor de iarnă organizată în România

Ceremonia de închidere de vineri seară s-a încheiat cu un foc de artificii // FOTO Bogdan Bălaş +6   FOTO
Ceremonia de închidere de vineri seară s-a încheiat cu un foc de artificii // FOTO Bogdan Bălaş

Articol de , , - Publicat duminica, 24 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 16 mai 2013 00:29

MiniOlimpiada Carpaţilor, la care au luat parte 800 de sportivi din 45 de ţări, s-a încheiat vineri seară: favoriţii ruşi au cucerit cele mai multe medalii, românii s-au descurcat încurajator. Nu au lipsit accidentările, momentele amuzante ori de suspans.

8 sporturi de iarnă. 7 locaţii. 6 zile. 5 localităţi din România însufleţite de sport. 4 grupe de vîrstă, 14, 15, 16 şi 17 ani, omogenizate sub genericul de tineret european. 3 medalii cucerite de sportivi autohtoni. 2 săptămîni în care flacăra olimpică a stat în Braşov.

O numărătoare inversă fericită pentru România. Pentru prima oară după Revoluţie, România a fost gazda unei competiţii de amploare. Şi, tot în premieră, aceasta a fost una dedicată sporturilor de iarnă, beneficiarele unei atenţii reduse în ţară. Iată principalele borne ale competiţiei organizate în munţii Bucegi!

Ziua 1 - duminică
Dacă JO de vară debutează cu fotbalul, FOTE şi-a desemnat o avangardă inedită: probele de short-track. Sport nou pentru spectatori, dar şi participanţi: primele românce intrate în concurs, Teodora Pană şi Bianca Stănică, trecuseră de la patinaj viteză la short-track cu doar 3 luni înainte!

Întîiul român aproape de medalie a fost Emil Imre, căzut în finala probei masculine de 1.500 de metri. Ziua de debut s-a încheiat cu festivitatea de deschidere. Deopotrivă apreciată şi hulită, criticii reproşînd spectacolul subţire, stingerea flăcării olimpice ori haosul de la porţile de acces.

Ziua 2 - luni
Săptămîna curentă a debutat cu un incident neplăcut: tînăra poloneză Katarzyna Jankowska s-a accidentat grav la schi alpin, ruptură musculară. S-au derulat primele probe şi la schi fond, hochei ori sărituri cu schiurile.

La ultimul sport, românii s-au descurcat onorabil, Pîtea, Torok şi Tatu terminînd în primii 20. Slovenul Cene Prevc a bătut de două ori recordul trambulinei de la Rîşnov, sărind 97,5 şi 98,5 metri! Marea surpriză a realizat-o un român: ciucanul Emil Imre a cucerit argintul în proba de 500 de metri - short- track, fiind depăşit doar de rusul Airapetian.

Ziua 3 - marţi
Momentul de aur al delegaţiei României. Imre a făcut schimb de metale cu Airapetian, întrecîndu-l în proba de 1.000 de metri. La acelaşi sport, rusoaica Prosvirnova a reuşit să cîştige cea de-a treia medalie de aur!

Hocheiştii români au fost surclasaţi de Finlanda, 0-12: cîte un gol la fiecare 10 minute, plus alte zeci de intervenţii salvatoare din partea portarului tricolor, Adorjan! Haralambie, singura româncă participantă la sărituri cu schiurile, a asistat la două accidentări groaznice.

Finlandeza Jenny Rautionaho şi franţuzoaica Oceane Avocat Gros s-au lovit la tibie, respectiv genunchi. S-a dat startul şi în competiţiile de snowboard şi biatlon.

Ziua 4 - miercuri
Spectacolul a fost captat de proba de sărituri cu schiurile pe echipe, băieţi. Iulian Pîtea, Eduard Torok, Valentin Tatu şi Robert Buzescu Purice au scos un nesperat loc 5, peste forţe precum Finlanda ori Rusia! Primul a sărit chiar 96 de metri, reuşind un personal best. Slovenii au fost din nou în prim-plan, Prevc reuşind un nou record al trambulinei, 99 de metri.

După încheierea probelor de short-track, pe gheaţa din Poiana Braşov a debutat patinajul artistic. S-au remarcat rusoaica Maria Staviţkaia şi franţuzoaica Anais Ventard, ocupantele primelor două locuri după programul scurt. La hochei, Rusia s-a calificat în finală, România a pierdut din nou la scor, 1-7 cu Cehia.

Ziua 5 - joi
A treia medalie pentru România şi a patra din istoria biatlonului românesc la FOTE. Dorottya Buzas şi-a depăşit favorita, Eva Tofalvi, care cîştigase bronzul în 1995. A luat argint în proba de sprint, cu 0 ţinte ratate! Proba de sprint de la schi fond i-a revenit nemţoaicei Victoria Carl, cea care avea să cîştige cele mai multe medalii la FOTE, 4!

Conaţionalii nu s-au descurcat la snowboard, nici măcar unul dintre Ungureanu, Almasi ori Mareş nereuşind calificarea în optimile de finală. Finlanda s-a calificat în finala de la hochei, România a pierdut şi locul 6, după 1-11 cu Letonia!

Ziua 6 - vineri
Ziua finală a debutat cu probele pe echipe mixte. România a terminat pe 8 la biatlon şi pe 9 la schi fond, fără să se califice în finala de la slalom. În prima probă, Ucraina a reuşit victoria într-un mod dramatic, la doar o secundă şi jumătate faţă de Germania, ocupanta locului doi! Cervotkin şi-a egalat compatrioata Prosvirnova la medalii de aur cîştigate, 3. U

ltimul tricolor care a evoluat, Cătălin Dimitrescu, a reuşit cea mai bună clasare din istoria României la patinaj artistic, locul 5 la proba liberă. Probele sportive s-au terminat cu hocheiul, Finlanda învingînd Rusia cu 4-2. Cortina a fost trasă la Poiana Braşov, ceremonia de închidere desfăşurîndu-se într-o ninsoare abundentă.

Cifre inedite
- 1 sportiv a reprezentat Olanda, Michelle Dekker (snowboard): a cîştigat medalia de bronz!
- 2 medalii de aur şi 2 de argint a cîştigat Victoria Carl, cea mai titrată sportivă de la FOTE 2013
- 17 din cei 60 de români de la FOTE au terminat probele în primele 10 locuri
- 18 ţări au cucerit cel puţin o medalie
- 30 de goluri a încasat România la hochei în doar trei partide disputate

560626-clasament-medalii.jpg

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Superliga
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Stranieri
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
Campionate
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează