Articol de Roxana Fleşeru - Publicat luni, 11 aprilie 2011 00:00 / Actualizat luni, 11 aprilie 2011 00:00
Sandra Izbaşa şi Diana Chelaru au fermecat covorul de la Berlin, ele obţinînd medaliile de aur şi argint în finala de ieri
Sandra Izbaşa a cucerit ieri cel de-al treilea titlu european la sol devenind astfel gimnasta cu cele mai mule medalii de aur europene la sol
"Nu-mi prea place chestia asta cu idolii. Eu vreau să fac lucruri mari şi să fiu propriul meu idol. Cu mine mă întîlnesc în fiecare dimineaţă în oglindă" sînt cuvintele Sandrei care ieri a mai făcut un pas pentru a deveni un idol al puştoaicelor care încearcă să înveţe gimnastica. Cu Nadia mult prea departe în timp, Izbaşa este acum figura dominantă a ultimilor cinci ani. Are cinci medalii de aur europene, titlul olimpic şi un loc mare în inimile fanilor gimnasticii.
Încă de la debutul său într-o competiţie de senioare Sandra promitea că o să aibă o poveste lungă de amor cu solul. În 2006, la Volos, la 16 ani, cînd purta aparat dentar şi doar visa la titlul olimpic, Sandra a cucerit o medalie de aur pe covorul grecesc. Erau primele sclipiri ale unei micuţe care atunci colecţiona abţibilduri.
Anul următor avea să fie unul dulce şi acru pentru Sandra, care cucerea medalia de argint la individual compus la CE, dar la Mondiale o accidentare la gleznă o lăsa în lacrimi. 2008 avea să fie cel mai frumos pentru gimnasta care s-a născut la Bucureşti. La 18 ani a devenit încă o dată campioană europeană la sol, campioană europeană cu echipa, dar şi cea mai bună gimnastă la sol, o dată cu obţinerea medaliei de la Beijing. "De la 18 ani începe o gimnastă să se coacă", spunea ea după acel an fabulos. Nimeni n-ar fi crezut atunci că peste trei ani Sandra se va afla din nou pe un covor la un concurs important. Aceste gînduri au devenit şi mai pregnante după ce, în toamna lui 2009, Sandra se accidenta grav la tendonul lui Ahile. "Gimnastica mi-a intrat în sînge", ar fi una dintre explicaţiile pentru care ea n-a închis uşa sălii de gimnastică definitiv.
Ieri, la Berlin, n-a făcut un sol perfect, dar la cei 20 de ani pe care îi poartă pe umeri ştie ce înseamnă acela un concurs. Ştie să mascheze greşelile, să fie dezinvoltă şi să seducă. Nu degeaba şi-a ales ca muzică "Tango amore". Cu un nou costum, cu un nou machiaj. Şi da, pentru gimnaste contează fiecare detaliu, cu părul blond strîns într-o coadă, Sandra a obţinut pentru exerciţiul său 14,500. În timp ce arbitrele îi calculau punctajul, Sandra era cu gîndurile ei, analiza greşelile şi nu zîmbea. Dacă după finala de la sărituri, de sîmbătă, unde a cîştigat tot medalia de aur, a fost mai generoasă în această privinţă, ieri s-a abţinut. În ultimii şase ani, Sandra a cîştigat trei medalii din cele şase la sol. Ştie că se poate mai bine. A privit fix, văzînd deja în zare Campionatele Mondiale, singura medalie care-i lipseşte din palmares. În urmă cu 16 ani, cînd a intrat într-o sală de gimnastică, Sandra nu ştia ce i se întîmplă, dar acum totul stă în mîinile ei, în mîinile acelea care s-au rupt de mii de ori la antrenamente.
Sandra Izbaşa
născută pe 18 iunie 1990
JO 2008
1 medalie de aur la sol
1 medalie de bronz cu echipa
CM 2006
1 medalie de de bronz la individual compus
1 medalie de argint la bîrnă
CM 2007
1 medalie de bronz cu echipa
CE 2006
1 medalie de argint cu echipa
1 medalie de bronz la bîrnă
1 medalie de aur la sol
CE 2007
1 medalie de argint la individual compus
1 medalie de argint la bîrnă
CE 2008
1 medalie de aur cu echipa
1 medalie de aur la sol
27 de medalii europene au cucerit gimnastele din România de-a lungul istoriei la sol
Diana Chelaru a devenit de ieri şi vicecampioană europeană la sol, după ce anul trecut se clasa pe poziţia a doua la Campionatele Mondiale
Nimeni nu crede că Diana Chelaru are 18 ani. E ca un spiriduş care pare că nu-şi găseşte locul niciodată. Cel puţin aceasta este imaginea pe care a lăsat-o gimnasta născută la Oneşti la Campioantele Europene de la Berlin. Ea s-a transformat foarte mult în ultimii doi ani. Dacă la prima competiţie la senioare, la CE de la Milano, era crispată şi dovada a fost că n-a făcut deloc faţa presiunii. Trecerea de la junioare la senioare a fost un pic mai anevoioasă. Nici la CM din 2009, Diana nu reuşea să scoată capul în lumea cea mare a gimansticii. Dar o dată cu 2010 au venit şi rezultatele pentru ea. A cucerit bronzul la CE la sol, iar la CM a luat argintul la acelaşi aparat.
În 2011, a mai trecut în jurnalul său încă o competiţie de la care s-a întors cu o medalie. Diana a cucerit ieri argintul la sol, după ce a primit 14,475 şi unde doar Sandra a depăşit-o. Dar progresul Dianei se vede altundeva. "Nu credeam că o să ajung să fac individual compus", spunea ea după finala de vineri, unde a ocupat locul al patrulea. Diana a crescut frumos la toate aparatele şi aşa cum îi place să spună e loc de mult mai bine. Împreună cu Sandra şi cu Berlino, oneşteaca s-a bucurat de medalia de argint, care îi dă mare speranţe pentru ce va veni.
Koczi pe patru la sărituri
Flavius Koczi a ocupat ieri poziţia a patra în finala de la sărituri. Românul a adunat o medie de 15,850, dar care nu l-a urcat pe podium, acolo unde au fost francezii Thomas Bouhail (16,362) şi Samir Said Ait (16,262) şi rusul Goloţuţkov(16,125). "Am stat la prima saritură, am vrut să stau şi la a doua, dar am pus mîinile jos. M-a dat puţin peste cap prima notă. Am avut săritura din 7,0, nota maximă, am stat la aterizare şi am luat doar 16,375. Francezul a luat 16,500, la o săritură la fel ca a mea, dar cu pas la aterizare. Nu mi s-a părut corect. Mi-am zis că trebuie să stau şi la a doua, pentru că numai aşa pot să cîştig. Nu-i nimic, se mai întîmplă. Mergem inainte şi data viitoare o să le fac bine pe amîndouă", a spus Flavius Koczi pentru Agerpres. El nu pleacă însă supărat de la Berlin pentru că este vicecampion european la individual compus şi campionul european de la sol.
Dublele României la sol la CE de-a lungul istoriei
1987 Moscova Daniela Şilivaş aur
Camelia Voinea argint
1989 Bruxelles Daniela Şilivaş aur
Cristina Bontaş bronz
1994 Stockholm Lavinia Miloşovici argint
Gina Gogean bronz
1998 Sankt Petersburg Corina Ungureanu aur
Simona Amînar bronz
2006 Volos Sandra Izbaşa aur
Cătălina Ponor bronz
2008 Clermont-Ferrand Sandra Izbaşa aur
Anamaria Tămîrjan bronz
2011 Berlin Sandra Izbaşa aur
Diana Chelaru argint
Campioanele Europene ale României la sol
1979 Copenhaga Nadia Comăneci
1983 Goteborg Ecaterina Szabo
1987 Moscova Daniela Şilivaş
1989 Bruxelles Daniela Şilivaş
1992 Nantes Gina Gogean
1996 Birmingham Lavinia Miloşovici
1998 Sankt Petersburg Corina Ungureanu
2004 Amsterdam Cătălina Ponor
2006 Volos Sandra Izbaşa
2008 Clermont-Ferrand Sandra Izbaşa
2011 Berlin Sandra Izbaşa
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora