Articol de Mirela Neag, Cristi Preda (foto) - Publicat vineri, 13 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat joi, 12 ianuarie 2012 22:41
Gimnastul a mărturisit că şi-a schimbat integralele şi că la Jocurile Olimpice de la Londra va prezenta exerciţii noi, mai competitive.
În lipsa lui Marian Drăgulescu, aflat încă în recuperare după operaţia suferită la gleznă în noiembrie anul trecut, Ioan Suciu, antrenorul coordonator al lotului olimpic de gimnastică masculină al României, l-a desemnat drept lider al echipei pe Flavius Koczi. "El este următorul ca valoare", şi-a explicat alegerea Suciu.
Koczi mai are de efectuat trei zile de cantonament la munte. Întreg lotul a început anul cu un stagiu de pregătire la altitudine, la Complexul Sportiv Naţional Piatra Arsă, din Munţii Bucegi, situat la 1.950 de metri, cum scrie pe plăcuţa de la intrarea în hotel.
- Flavius, gimnaştii ajung mai rar aici, la Piatra Arsă?
- Da şi nu. Nu este prima dată cînd urc aici. Am mai fost şi în 2007 şi cred şi că în 2005. Ce-i drept, nu urcăm aşa de des ca alţi sportivi.
- E linişte aici, zăpada e asigurată. Îţi place?
- Sincer? Nu! Chiar deloc.
- De ce?
- Fiindcă nu-mi plac alergările pe munte. Nu-mi place să mă ud, nu-mi place muntele, nu mă atrage schiatul. Poate şi fiindcă nu am încercat niciodată.
- Dar unde-ţi place?
- Acasă, la Bucureşti.
- Antrenorul Ioan Suciu te-a desemnat liderul echipei!
- Nu cred că sînt un lider sau, mai bine zis, nu cred că există un lider în echipă.
- De ce?
- Eu consider că un lider trebuie să aibă ceva în plus faţă de ceilalţi şi nu este cazul meu. Eu cred că toţi din echipă sîntem egali. Fiecare dintre noi nu poate face nimic singur, fără ceilalţi.
- Cum aştepţi Olimpiada?
- Pînă atunci avem Campionatele Europene pe echipe, care sînt în aprilie. Pentru mine acest concurs va fi ca un test, o ultimă verificare. Nu mă voi duce la Europene cu un gînd anume, să cîştig vreo medalie. Mi-am schimbat integralele, le-am făcut mai competitive pentru Londra. Aici le voi verifica.
Medalie la Olimpiadă la sol
- Olimpiada cum crezi ca va fi?
- Grea. Toţi se pregătesc timp de patru ani pentru aceste întreceri. În plus, au apărut mulţi sportivi din ţări care nu existau în gimnastica mondială şi mai emit şi pretenţii la medalii.
- Şi cu ce planuri te îndrepţi spre Olimpiadă?
- Nu ştiu la echipe. Va fi foarte dificil. Trebuie să fim realişti. Nu avem cea mai competitivă echipă, dar nici nu plecăm cu capul plecat. Fiecare are şansa sa. Totul e posibil. Pe plan individual, vreau o medalie la sol, poate şi la sărituri sau cal. Iar la individual compus, obiectivul meu este o clasare în primii şase.
- Ce contează cel mai mult la un concurs important?
- Bineînţeles că munca. Dar la fel de mult contează, cred eu, şi starea ta de spirit din acel moment. Poţi să fii campion mondial la antrenamente, iar la concurs să nu te regăseşti! Şanse sînt pentru toţi. Dar una peste alta, contează antrenamentele de dinainte, întreaga pregătire.
- Cu emoţiile de concurs cum stai?
- Stau bine. Le am, stau acolo, nu au dispărut.
Pasiune: pescuitul
Lui Flavius Koczi nu-i place muntele. În schimb, iubeşte marea, iar pasiunea sa de suflet este mersul pe baltă, la pescuit. "Atunci cînd am liber, în special vara, merg cu prietenii pe bălţile private din jurul Bucureştiului. Pescuitul mă relaxează foarte mult", a mărturisit gimnastul. Se poate lăuda şi cu o captură pe cinste. "Cel mai mare peşte pe care l-am prins a fost un crap care a cîntărit nouă kilograme şi ceva", a spus Koczi.
CV - Flavius Koczi
Născut pe 26 august 1987
Palmares: vicecampion mondial la sărituri 2009, dublu campion european cal cu mînere 2006, sol 2011, trei medalii de argint la CE: cu echipa în 2006, sărituri 2009, individual compus 2011, trei medalii de bronz la Europene: cal cu mînere 2007, echipa 2008, sărituri 2010