SPORTURI  »  HANDBAL  »  U JOLIDON

A treia încercare » Handbalistele de la ”U” Jolidon forţează accederea în grupele Ligii Campionilor

Primul meci al lui U Jolidon va fi cu Murat Pasa Belediyesi
Primul meci al lui U Jolidon va fi cu Murat Pasa Belediyesi

Articol de GSP - Publicat joi, 20 septembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 19 septembrie 2012 20:26

Clujencele au ratat de două ori calificarea în cea mai importantă competiţie intercluburi, anul trecut şi acum doi ani.

Cu un buget anual de 10 ori mai mic decît al campioanei Oltchim, vicecampioana "U" Jolidon Cluj vrea să se alăture vîlcencelor în grupele celei mai prestigioase competiţii intercluburi, Liga Campionilor. Pentru asta, "studentele" antrenate de Gheorghe Covaciu trebuie să cîştige turneul de calificare din weekend, a cărui gazdă este Sala Sporturilor "Horia Demian" din Cluj.

"U" Jolidon se află la a treia participare consecutivă în faza preliminară a Ligii Campionilor, în precedentele două obţinînd cîte o singură victorie, insuficientă pentru accederea în grupe.

"Avem o anumită experienţă în Liga Campionilor, e al treilea an consecutiv pentru noi în faza grupelor preliminare, după turneele de la Skopje şi Viborg. Acolo am clacat, dar am avut ghinionul să întîlnim echipe care au cîştigat sau cel puţin au jucat finale. Acum, cu avantajul terenului propriu, sper să facem o figură frumoasă, să trecem de primul meci, să jucăm finala şi, de ce nu?, să accedem în grupele principale", a explicat tehnicianul Covaciu.

Jucătoarele cred în calificare
Interul Clara Vădineanu, care a mai fost la masa bogaţilor cu Oltchim, îşi doreşte o nouă participare în Liga Campionilor. "Am experienţa meciurilor tari, dar fiecare partidă este tratată diferit. Primul meci este întotdeauna cel mai important. Să trecem cu bine de primul şi apoi vom vedea cum îl abordăm pe al doilea! Pentru noi, jucătoarele, pentru handbalul românesc, ar fi extraordinar de frumos să avem două echipe în grupele principale ale Ligii", a spus Vădineanu.

Adversara clujencelor de sîmbătă, formaţia turcă Murat Paşa Belediyesi, este şi cel mai puţin cunoscută din cele trei echipe prezente la turneul de calificare. Pe campioana Serbiei, RK Zajecar, "U" Jolidon a învins-o anul trecut, la limită, 33-32, în turneul din Danemarca.

"Cred că orice jucătoare îşi doreşte să ajungă să facă performanţă la un nivel cît mai înalt. E a treia noastră participare în Ligă, sperăm să fie cu noroc. Le-am bătut pe sîrboaice anul trecut şi am demonstrat că sîntem capabile de rezultate mari", a afirmat extrema stîngă Nicoleta Dincă.

Atît Dincă, cît şi Vădineanu sînt jucătoarele de la "U" Jolidon convocate la echipa naţională pentru Trofeul Carpaţi şi partidele de verificare din perioada următoare.

Suprafaţa de joc e de la Constanţa
Începînd din acest an, Federaţia Europeană de Handbal a stabilit ca şi turneele de calificare în grupele Ligii Campionilor să se dispute pe o suprafaţă destinată exclusiv handbalului. Cum Sala Sporturilor "Horia Demian" nu beneficiază de această suprafaţă de plastic cauciucat, aceasta a fost adusă de la campioana de la băieţi, HCM Constanţa.

Întăriri de la Itxako
Campioana Serbiei, RK Zajecar s-a întărit simţitor în această vară. Trei jucătoare de la Itxako, finalista de anul trecut din Liga Campionilor, medaliate cu bronz la JO, au semnat cu formaţia sîrbă: Jesica Alonso şi Begona Fernandez, ambele din Spania, plus unguroaica Anett Sopronyi. La Zajecar evoluează şi românca Tereza Pîslaru. "Şi Zajecar, şi Rostov Don au bugete mari. La Zajecar joacă aproape toată echipa naţională a Serbiei, iar acum s-a întărit cu 3 jucătoare de la Itxako. Anul trecut am cîştigat cu ele în Danemarca, dar greu. E important să trecem de turcoaice şi apoi vom vedea ce va fi", a menţionat Gheorghe Covaciu.

"E nevoie de răbdare"
Gheorghe Covaciu vede cu ochi buni numirea lui Gheorghe Tadici în funcţia de antrenor al echipei naţionale. "Schimbarea de antrenor e bine venită. Acest antrenor a vorbit de o schimbare de generaţii de cîţiva ani, dar nimeni nu i-a dat crezare. Întotdeauna s-a zis că trebuie reconstrucţie, dar nimeni nu a făcut-o. Situaţia financiară la multe echipe de club ne-a tras în jos şi nu ştiu dacă o să ne mai calificăm la competiţiile majore. Trebuie răbdare cînd se face un schimb de generaţii", a precizat Covaciu.

22.000 de euro este bugetul lunar al clujencelor de la "U" Jolidon

"Ar fi istorie şi pentru Cluj, şi pentru întreg handbalul românesc. Ar fi o mîndrie pentru mine să antrenez în Liga Campionilor şi pentru fete, că nu multe dintre ele au evoluat acolo" (Gheorghe Covaciu, antrenor "U" Jolidon)

Sîmbătă
ora 17:20 "U" Jolidon Cluj - Murat Paşa Belediyesi (Turcia)
ora 19:30 Rostov Don (Rusia) - RK Zajecar (Serbia)

Duminică
ora 17:00 învinsele între ele
ora 19:30 învingătoarele între ele
* doar prima clasată se califică în Ligă, urmînd să joace în grupa B alături de Gyor, Krim Ljubljana şi Podravka Koprivnica

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (2)
vladutz13
vladutz13  •  20 Septembrie 2012, 09:28

Foarte greu, macar au un prim meci usurel.

edy91
edy91  •  20 Septembrie 2012, 03:39

Bafta fetele!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează