Articol de Marian Ursescu - Publicat vineri, 02 octombrie 2015 00:00
Pînă acum sportivii românii erau ademeniți să îmbrace tricoul Ungariei. Acum roata s-a întors. Handbalista de la HCM Baia Mare, care a jucat de 96 de ori pentru Ungaria, a ales România
În handbal, regulamentul e schimbat față de alte discipline. Un sportiv care a îmbrăcat tricoul unei reprezentative de seniori, într-un meci amical sau oficial, poate să joace pentru o altă reprezentativă, cu condiția ca între cele două partide să fi trecut minimum trei ani!
E cazul Gabriellei Szucs (31 de ani), interul stînga de la HCM Baia Mare. Născută la Oradea, în 1984, Gabi a crescut la Debrecen, acolo unde a și început handbalul. A jucat la naționala Ungariei la toate nivelurile de vîrstă, avînd și rezultate. E vicecampioană mondială și europeană de junioare, medaliată cu bronz la Europenele de tineret.
Pentru echipa mare a Ungariei a jucat prima dată în 2004, debutînd la 20 de ani. A cîștigat și la acest nivel două medalii: bronz la Euro 2004 și tot bronz la Mondialul din 2005. Ultimele competiții la care a fost însă chemată au fost în 2008: Jocurile Olimpice de la Beijing și Campionatul European din Macedonia.
Transferul în România a costat-o
Întîmplător sau nu, Gabi Szucs nu a mai fost convocată la "naționala" Ungariei după ce a ales să vină să joace în România. În 2008 a fost transferată de Oltchim și a jucat la Vîlcea pînă în 2011, inclusiv la finala Ligii Campionilor din 2010. A trecut apoi pentru două sezoane la Zalău, antrenorul Gheorghe Tadici fiind și cel care a dorit-o la Vîlcea. De la Zalău, a mers la Baia Mare în 2013. A cîștigat campionatul cu Oltchim, dar și cu HCM Baia Mare, a jucat în Liga Campionilor, e una dintre cele mai bună apărătoare, dar a fost uitată de selecționerii naționalei Ungariei.
"În România mă simt foarte bine pentru că eu sînt jumătate româncă, jumătate unguroaică. M-am născut la Oradea şi din 2008 trăiesc în România. Sînt mîndră de asta. Am avut multe momente frumoase. Întotdeauna sînt fericită cînd echipa mea cîștigă și tristă cînd pierde"
Gabriella Szucs
144 de goluria marcat Gabriella Szucs pentru naționala Ungariei în cele 96 de ori în care a îmbrăcat tricoul alb-roșu-verde
Convocarea din România
S-a vorbit de mult de oportunitatea ca Gabriella Szucs să îmbrace tricoul României. Pasul a fost făcut acum de antrenorii Tomas Ryde și Bogdan Burcea, aceștia discutînd cu ea posibilitatea de a juca pentru echipa țării noastre. "A fost o onoare pentru mine să fiu convocată pentru echipa României. Cred că în viața unui sportiv tot ceea ce contează este să-şi reprezinte țara în competițiile internaționale", a declarat Gabriela Szucs.
Cînd au aflat că Gabi va juca pentru România, ungurii au vrut să o întoarcă din drum. Selecționerul Nemeth Andras a sunat-o să o cheme la națională, dar Gabi l-a refuzat politicos. "Confirmasem că joc pentru România. Îi mulțumesc pentru încredere, dar nu mai pot da înapoi", a spus ea. Cei 7 ani de așteptare fuseseră, probabil, de ajuns!
Debut cu Muntenegru
Gabi Szucs e în aceste zile cu naționala României, la Podgorica, acolo unde prima reprezentativă se pregătește alături de Buducnost, campioana Europei, echipa Cristinei Neagu. Meciul de debut al interului stînga va avea loc sîmbătă, de la ora 19:00, atunci cînd România va juca un meci amical cu Muntenegru.
A jucat contra României
Gabi Szucs a jucat de multe ori împotriva României. Numai în 2008 a făcut-o de trei ori: în calificările pentru Olimpiadă, în "sferturi" la JO de la Beijing și la Euro 2008. Ungaria a cîștigat un singur meci, dar și cel mai important, la Olimpiadă, scoțînd România din cursa pentru medalii.
Tatăl ei a jucat la FC Bihor
Gabriella Szucs s-a născut la Oradea, acolo unde familia ei a locuit pînă în 1989. Tatăl ei a jucat la FC Bihor, iar sora ei, mai mică, joacă și ea handbal, în Ungaria. Nu a ajuns însă, la fel ca sora ei, pînă la nivel de echipe naționale.
Români care au concurat pentru Ungaria
- Eva Mikols - atletism
Atleta clujeană Eva Miklos, medaliată în competiţiile europene de juniori şi tineret la 100 mg şi săritura în lungime, a început să reprezinte Ungaria la mijlocul anilor 2000. Acum în vîrstă de 37 de ani, ea a cucerit ultimul titlu naţional pentru România în 2001, la lungime, 6,65 m. În 2005 devenea dublă campioană a Ungariei, la lungime şi triplusalt.
- Esztera Matefi - handbal
Născută la Tg. Mureș, campioană cu Mureșul Tg. Mureș, Esztera Matefi a ales să joace în anii '80-'90 pentru reprezentativa țării vecine, cu care a participat apoi la Mondiale și Jocurile Olimpice.
- Edith Miklos - schi alpin
Născută la Miercurea Ciuc, Edith Miklos era considerată cea mai promițătoare schioare. A concurat însă pînă în 2010 pentru România, trecînd apoi la federația maghiară. Rezultatele ulterioare au dovedit faptul că Edith e un real talent, obținînd multe clasări în puncte în etapele de Cupă Mondială, inclusiv un loc 3 la St. Moritz.