Articol de Marian Ursescu - Publicat luni, 14 decembrie 2020 15:55 / Actualizat luni, 14 decembrie 2020 16:32
ROMÂNIA - UNGARIA. Prea multe străine în campionatele celor două țări. Jucătoarele autohtone nu au loc să evolueze la cluburi din cauza străinelor de valoare transferate. Româncele sunt mai scumpe și dau un randament mai slab. Cluburile ar trebui să plătească non-valoarea!
Ungaria și România au printre cele mai bune rezultate la nivel de cluburi în cupele europene. Când vine vorba de echipele naționale însă, cele două țări s-au prăbușit în ultimul timp. Asta pentru că atât în Ungaria, cât și în România și-au făcut apariția foarte multe jucătoare străine, componente ale altor naționale.
România și Ungaria se confruntă cu aceeași problemă
Cel mai puternic club din lume, de 5 ori câștigător al Ligii Campionilor, are în naționala Ungariei doar două jucătoare: Viktoria Lukacs și Dorotthya Faluvegi. În rest, Gyor are patru handbaliste din reprezentativa Franței, alte patru din naționala Norvegiei și una din Danemarca! În România, ultima campioană, SCM Rm. Vâlcea, nu are nicio jucătoare în echipa pregătită de Bogdan Burcea. Sunt, în schimb, opt jucătoare de la alte naționale: trei la Spania, trei la Serbia, câte una la Germania și Muntenegru.
Principalul furnizor al naționalei Ungariei este FTC Budapesta, al doilea club din Ungaria, cu 7 jucătoare. Ferencvaros are în total 10 handbaliste la Euro 2020, având două "straniere" de la Germania și una de la Olanda.
CSM București avea patru handbaliste la naționala României, dar Pintea și Moisă nu au mai putut fi prezente. În aceste condiții, singurele reprezentante au rămas Neagu și Dedu. În schimb, CSM București are alte 6 jucătoare în alte naționale: Omoregie, Lazovici (Slovenia), Smeets (Olanda), Dembele (Franța), C. Martin (Spania) și Klikovac (Muntenegru).
Cluburile se apără, pe bună dreptate, și spun că handbalistele române cer salarii foarte mari, comparativ cu ce oferă pe teren. „Stranierele", în schimb, au salarii mai mici și o valoare mai ridicată.
0 jucătoare maghiareconvocate la Euro 2020 evoluează în afara Ungariei. La România este una singură: Dumanska (Podravka)
25 de jucătoaredin alte naționale prezente la Euro 2020 joacă în Liga Florilor. Plus un antrenor, Carlos Viver (Spania)
24 de handbalistedin alte reprezentative participante la Euro 2020 evoluează în prima ligă maghiară
Citește mai multe știri despre Campionatul European de handbal:
România - Ungaria. Meci cu rivalele de-o viață » Partide istorice împotriva unguroaicelor
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen