Articol de Marian Ursescu - Publicat marti, 26 mai 2015 20:21
Proiectul gîndit de CSM Bucureşti, clubul patronat de Primăria Capitalei, începe să dea roade. Cu un buget alocat echipelor de handbal de aproximativ 3,5 milioane de euro, din totalul de 7 al întregului club, CSM a reuşit să ajungă cu amîndouă formaţiile în finalele Ligii Naţionale.
Mai mult, după ce s-au impus dramatic, la Bucureşti, în primul meci, 23-22, cu golul victoriei marcat în ultimele secunde, Torstenson, Pessoa, Rodrigues, Vărzaru, Manea şi celelalte vedete ale echipei din Bucureşti au reuşit să cîştige şi la Baia Mare, 20-17.
O performanţă senzaţională, avînd în vedere că fosta campioană a României nu pierduse nici un meci pe teren propriu, în întrecerea internă, în ultimii doi ani!
O echipă mai închegată
CSM Bucureşti a jucat din start mult mai bine, gazdele nereuşind să conducă niciodată pe tabelă! Suedeza Linnea Torstenson şi portarul brazilian Mayssa Pessoa au fost, din nou, celel mai bune jucătoare ale formaţiei bucureştene, ele dînd parcă încrederea de care aveau nevoie coechipierele. De partea cealaltă, HCM Baia Mare nu s-a regăsit nici un moment în prima parte, miza partidei copleşindu-le parcă pe fetele lui Tonje Tiselj.
Apărarea exactă a oaspetelor a stopat atacurile anemice ale maramureşencelor, care nu au găsit soluţii, mai ales la linia de la 9 metri. După 6-6 în minutul 18, au urmat 14 minute în care HCM-ul nu a reuşit să marcheze! În schimb, CSM a puncat de 5 ori, intrînd la pauză cu un avantaj mai mult decît liniştitor: 11-6.
Impotenţa liniei de 9 metri
Băimărencele au intrat mai hotărîte în partea a doua, Eliza Buceschi a dat tonul echipei sale, dar au fost prea puţine handbaliste care au jucat la valoarea adversarelor. Linia de 9 metri a gazdelor a dezamăgit încă o dată. HCM s-a apropiat la două goluri, a dat impresia că ar putea face şi mai mult, dar a fost doar o impresie greşită.
Maramureşencele s-au lovit de fiecare dată de zidul defensiv al unei echipe care nu excelează nici ea în faza de atac, dar joacă aproape de perfecţiune faza de apărare. Iar în handbal meciurile şi trofeele se cîştigă cu apărarea!
Totul pe oboseală şi accidentări
Slovenul Tiselj a pus înfrîngerea, la finalul jocului, pe oboseala fetelor sale şi pe numeroasele indisponibilităţi din tabăra gazdelor. "Nu pot decît să-mi felicit fetele. S-au luptat, s-au dăruit, dar CSM, trebuie să recunoaştem, a fost mai bună. E greu să te impui cînd ai foarte multe probleme de efectiv, niciodată în acest sezon nu am avut întregul lot la dispoziţie din cauza accidentărilor. Nu cred că e un sezon compromis, am cîştigat Cupa României, am ajuns în sferturile Ligii Campionilor. Nu e o tragedie, e doar sport", a declarat Tiselj. Slovenul nu ştie dacă va mai rămîne la Baia Mare, deşi are o înţelegere pentru încă doi ani.
Direct în grupele Ligii
CSM Bucureşti va juca în ediţia viitoare a cupelor europene direct în grupele Ligii Campionilor. CSM Bucureşti va fi în urna a doua la tragerea la sorţi. În schimb, HCM Baia Mare va trebui să treacă de calificările Ligii Campionilor pentru a mai ajunge să joace în grupe. Situaţia este foarte complicată pentru băimărence pentru că ele vor trebui să ceară şi să primească un wild-card din partea Federaţiei Europene de Handbal pentru a putea participa în calificări.
7 ani au trecut de cînd o echipă din Bucureşti a luat un titlu la sporturile de echipă. Ultima dată a făcut-o Steaua, la handbal masculin, în 2008. La feminin, Rapid cîştigase ultimul titlu în 2003