SPORTURI  »  HANDBAL  »  ANALIZĂ

Cu cine să ne calificăm la Olimpiadă? » România nu arată bine deloc cu patru ani înainte de JO de la Rio

România a ratat calificarea în semifinalele Campionatului European.
România a ratat calificarea în semifinalele Campionatului European.

Articol de - Publicat sambata, 15 decembrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 14 decembrie 2012 20:58

Reprezentativa României a terminat pe locul 10 la Euro 2012, cu două victorii, un egal şi trei înfrîngeri.

O singură dată în istorie "tricolorele" au terminat pe un loc mai jos, la Euro 1998, locul 11! A mai fost un loc 10 la prima ediţie a campionatelor continentale, în 1994. În rest, locuri de la 7 în sus, totul culminînd cu bronzul obţinut la Euro 2010, în Danemarca!

Nu mai avem lot
În Serbia, România a avut evoluţii contradictorii. Cînd joc entuziasmant, contra Rusiei sau Spaniei, cînd de nerecunoscut, contra Ungariei sau Germaniei. Au fost şi meciuri, gen cel cu Muntenegru, cu o medie între cele două extreme. Antrenorul Gheorghe Tadici a convocat pentru turneul din Serbia aproape tot ce are mai bun handbalul feminin.

Excepţiile, cîteva, sînt legate doar de accidentări. Cu toate acestea, România a arătat, per ansamblu, destul de rău. Cînd titularele nu au jucat la nivelul aşteptat, rezervele nu au făcut faţă.

"Distanţa dintre titulare şi rezerve e foarte mare, mult mai accentută decît la alte echipe. Şi asta nu pentru că nu ar exista valoare, doar că rezervele nu au experienţă şi nici nivelul la echipele de club nu este unul ridicat", a recunoscut selecţionerul Gheorghe Tadici.

27,5 ani a fost media de vîrstă a "naţionalei" la Euro 2012

Pregătire centralizată
Gheorghe Tadici spune că dacă în România nu se va investi mai mult la nivel de copii şi juniori, handbalul va ajunge în cîţiva ani la nivelul baschetului, al voleiului, care nici măcar nu mai reuşesc calificări la marile competiţii.

"Federaţia trebuie să facă mai multe stagii de pregătire cu jucătoarele de perspectivă. Am obţinut de-a lungul timpului rezultate pentru că aceste fete s-au antrenat împreună! Nu poţi să faci o echipă, să omogenizezi lotul, în condiţiile în care ai opt antrenamente înainte de Europene şi trei jocuri de verificare", crede Tadici.

Deşi sînt mulţi care contestă sistemul de pregătire al lui Tadici şi spun că ar trebui adus un antrenor străin, preşedintele FRH, Cristian Gaţu, îi dă credit total tehnicianului de la HC Zalău.

"Europeanul din Serbia a fost unul de tranziţie. Sigur că, mai atenţi, am fi putut obţine un rezultat mai bun. Dar Tadici are drept obiectiv calificarea la Olimpiada de la Rio de Janeiro. În patru ani, lotul României va arăta altfel, se va putea construi o echipă în jurul Cristinei Neagu, Clarei Vădineanu, Melindei Geiger, Crinei Pintea, Oanei Manea", a declarat Gaţu.

Multe jucătoare nu mai prind Rio
Peste patru ani, e greu de crezut că Brădeanu (33 de ani), Ungureanu (32 de ani), Tolnai (33 de ani), Stanca (31 de ani), Curea (30 de ani), chiar şi Nechita (29 de ani) se vor mai regăsi în lotul României, luptînd pentru calificarea la Rio.

În condiţiile retragerii lor, România nu a arătat că ar avea jucătoare care să le ia imediat locul, aşa cum s-a întîmplat cu generaţiile trecute. În aceste condiţii, e foarte greu de ajuns la turneul final din Brazilia, în condiţiile în care nici la Londra nu am putut merge, cu toate că aveam cît de cît o echipă formată!

Azi se joacă semifinalele
Euro 2012 continuă fără România. Azi, la Belgrad, se vor disputa semifinalele Campionatului European. Campioana olimpică, mondială şi europeană, Norvegia, va întîlni, de la ora 15:30, Ungaria, iar de la ora 18:00, echipa ţării gazdă, Serbia, va înfrunta Muntenegru. Tot la Belgrad, dar de la ora 13:00, se va juca partida pentru locurile 5-6 între Rusia şi Danemarca. Semifinalele sînt transmise în direct de TVR 1.

Capi de serie în preliminariile CM 2013
Duminică va avea loc, la Belgrad, tragerea la sorţi a meciurilor din play-offul Campionatului Mondial 2013, care se va desfăşura tot în Serbia. România va intra în urna capilor de serie alături de Cehia, Danemarca, Spania, Franţa, Germania, Rusia şi Suedia. Posibilele adversare ale României sînt Croaţia, Islanda, Macedonia, Ucraina, Olanda, Polonia, Slovacia şi Turcia. Meciurile sînt programate în dublă manşă pe 1/2 iunie, respectiv 8-9 iunie 2013.

57 de goluri a marcat România de la 9 metri, cele mai multe dintre toate echipele prezente la Euro, la egalitate cu Muntenegru

136 de goluri a înscris în total România, cele mai puţine dintre formaţiile calificate în Main Round, la egalitate cu Spania

139 de goluri a încasat România, avînd a treia cea mai bună apărare, după Franţa (131) şi Germania (132)

46 la sută a fost procentajul de reuşită al echipei României la Euro 2012

Cele mai folosite handbaliste la Euro 2012
1. Adriana Nechita: 5h24'37"
2. Aurelia Brădeanu: 5h17'57"
3. Cristina Neagu: 4h25'01"
4. Iulia Curea: 4h06'57"
5. Ionela Stanca: 3h18'23"

Golgeterele României
1. Nechita: 24 goluri
2. Brădeanu: 21
3. Curea: 19
4. Neagu: 17
5. Geiger: 15

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (13)
mplttev
mplttev  •  17 Decembrie 2012, 11:28

Vin aste mici din spate si bine fac. Pintea si Clara sunt jucatoare foarte bune. Trebuie cautate in tara jucatoare solide si iuti. Exista la Braila, Cluj, Baia Mare, Brasov, numai sa aiba ochi Tadici pentru ele. Daca mergem pe cartea Olchim suntem pierduti de la bun inceput. De ce s-a implicat Statul Roman pentru sustinerea materiala a unor jucatoare straine? Pentru brandul Oltchim ? Aici e buba, in loc sa sustinem toate echipele sustinem una , si asta plina de jucatoare straine. Asa nu ajutam nationala! Conform unei ordonante date de Boc, consiliile populare nu or sa mai aiba voie sa sustina material echipele de club, incepand cu 2013. Ce se va alege de sportul romanesc?

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  15 Decembrie 2012, 17:49

a fost un european bun ...o sa ne calificam fara probleme la Rio ...

vera_rapid
vera_rapid  •  15 Decembrie 2012, 16:52
Postat de neko00 pe 15 Decembrie 2012, 16:07

Esti cam prost, mai bine taci. Ce vina are Tadici ca Stanca sau Manea rateaza 1 la 1? Am avut 16 ocazii clare de gol. Sunt jucatoare cu experienta, nu incepatoare. Uneori mai ganditi inainte sa faceti niste declaratii, daca va veni un antrenor strain, dupa doua luni o sa cereti iar alt antrenor. Noi nu avem jucatoare si voi cereti plecarea lui Tadici, toate echipele care s-au calificat au cel putin o jucatoare care sa faca diferenta, daca am avea si noi o Gorbicz am fi mari. Noi nu o avem nici pe Neagu la o forma cat de cat ok.

Trebuie sa te contrazic: metoda lui Tadici nu functioneaza, cel putin nu la fetele noastre.....nici nu ma mira ca ale noastre se temeau sa arunce la poarta dupa ce Tadici si-a permis vreo 3 minute sa o faca cu ou si cu otet pe Geiger dupa ce a ratat o aruncare de la 9 m. Cand gresesti si moral esti la pamant, nu or sa te ajute racnetele si tipetele unui agitat. Uita-te data viitoare la timeout-urile Germaniei, ale Spaniei....nu mai zic de Norvegia sau Danemarca....si acolo o sa auzi indicatii tactice, ofensive si defensive...plus sustinere si incurajari. Asta face diferenta: ale noastre ce au auzit la time-out? eu nu am auzit nimic incurajator sau macar strategic d la tadici

Vezi toate comentariile (13)
Comentează