SPORTURI  »  HANDBAL  »  PORTRET

Dani s-a făcut mare! „Vreau neapărat un trofeu cu Constanța!”, spune goalkeeperul de la HC Dobrogea Sud

Imagine a lui Daniel Vasile acolo unde se simte cel mai bine pe teren, lângă stâlpul porții Foto Ionuț Coman
Imagine a lui Daniel Vasile acolo unde se simte cel mai bine pe teren, lângă stâlpul porții Foto Ionuț Coman

Articol de - Publicat luni, 04 octombrie 2021 21:12 / Actualizat luni, 04 octombrie 2021 22:05

Venit la 17 ani la HC Dobrogea Sud Constanța, portarul înalt de 1,90 metri, Dani Vasile, este eroul debutului de sezon în handbalul românesc

Plecat din micuța localitate Salva, aflată la 30 de kilometri de Bistrița, la doar 12 ani, Dani Vasile calcă pe urmele marilor portari pe care Constanța i-a dat handbalului românesc. Ionuț Rudi Stănescu, Mihai Popescu, Ionuț Iancu, toți au jucat sub tricolor după ce au cunoscut consacrarea în orașul de la malul mării. Primul îi este acum alături portarului în vârstă de 24 de ani din postura de președintele al HC Dobrogea Sud Constanța, iar sfaturile sale îl ajută să meargă pe drumul cel bun.

Nu s-au schimbat foarte multe față de vremea când eram colegi în vestiar, nu este nimic formal. Am învățat finețurile care țin de experiență, detalii care pot face diferența", mărturisește eroul constănțenilor în acest start de sezon. Prin intervențiile sale de senzație, a pus umărul la cele 7 victorii obținute de constănțeni și a limitat proporțiile scorului la singura înfrângere.

Ani de învățat

Conducerea grupării de pe Litoral a pus ochii pe puștiul de 17 ani chiar în vara înființării clubului, după un turneu de juniori unde a apărat excelent poarta celor de la CSȘ 2 Baia Mare. "Am venit împreună cu alți doi colegi, dar doar eu am rămas. Nu mi-a fost greu să mă acomodez, pentru că am plecat de acasă când eram mic și am stat în internatul sportiv la Bistrița. Știam că aici sunt printre cei mai titrați jucători din România, dar am fost încrezător și nu am avut trac. Eram conștient că nu se pune baza în mine, pentru că în poartă era Rudi, dar în același timp știam că am de la cine să învăț", povestește Dani Vasile, care a jucat foarte puțin în primii ani la Constanța.

„Am stat mult în umbra celorlalți portari, lucru pe care nu îl înțelegeam la început. Până la 18 ani am fost frustrat, pe la 20 am început să înțeleg mai bine, dar acum, când sunt titular, știu că acestea sunt etapele normale. Am furat de la fiecare portar câte ceva, dar am stilul meu. Nu sunt un portar masiv, așa că trebuie să compensez prin poziționare, intuiție, viteză și mobilitate", explică portarul de 1,90 metri, care a jucat o jumătate sezon, sub formă de împrumut, la CSM Făgăraș.

Momentul zero

Într-o perioadă dificilă, Dani Vasile a primit un sfat decisiv din partea fostului mare goalkeeper al României, Alexandru Buligan, antrenor cu portarii la HCDS Constanța timp de un sezon, 2019/2020. „Am avut un moment cu Sandu Buligan, când mi-a fost antrenor. Eram puțin abătut, nu mai jucasem de ceva timp și nici nu eram într-o formă foarte bună. Cu metodele lui, încerca să-mi schimbe stilul și simțeam că nu mai apăr. Nu mi se părea normal, că nu mai scoteam nimic. După un antrenament foarte dificil, mi-a zis să am încredere în mine și în procesul lui. A fost momentul zero. Am spus că fac ce zice pentru că vreau să fiu un portar bun. Am început să trag altfel la antrenamente, mai cu cap, pur și simplu m-am schimbat", dezvăluie Dani Vasile.

Confirmare rapidă

După plecarea lui Ionuț Iancu în această vară, antrenorul Djordje Cirkovici l-a anunțat că a devenit prima opțiune. Iar reacția a fost perfectă, cu evoluții de senzație, care au asigurat un start perfect de sezon. Victorie cu marea rivală, Dinamo București, în Supercupa României, și succese pe linie în campionat. „Tot timpul am așteptat să fiu numărul 1, dar am fost un pic surprins. Te aștepți să vină totul după un meci foarte bun, după ce ieși la rampă, dar pentru mine nu a fost așa. Mi s-a spus în vară că sezonul acesta sunt titular. Un pic dificil, poate un pic mai multă presiune, pentru că trebuia să ajut echipa să rămână acolo, sus. S-a văzut că am prins minute multe de-a lungul anilor și mă bucur că am confirmat", spune Dani Vasile, care a creionat și evoluțiile echipei.

„Am avut multe speranțe, dar nu știu dacă le-aș spune și așteptări. Țelul meu este să fim cel puțin la nivelul de anul trecut, măcar pe podium. Ca sportiv, când intri pe teren se schimbă tot, vrei să câștigi, chiar dacă Dinamo este, clar, marea favorită. Am crezut că putem să-i batem în Supercupă, deși, pe hârtie, diferența este mare. Cum zice Rudi însă: finalele se joacă și cu sufletul, nu cu numele. Toată lumea zice că am fost erou, dar nu se uită și la alte lucruri. Când am scos eu câteva mingi, colegii nu au reușit să dea gol. Când am luat goluri, s-au mobilizat și au marcat. A fost un echilibru, ca de fiecare dată, suntem o echipă. Ne înțelegem dintr-o privire, nu sunt singur acolo, în apărare. Nu am făcut niciun meci pe cont propriu".

„Mă inspiră unii portari și cred că Palicka este mai pe stilul meu. Încerc să fac ce văd la el, dar de multe ori sunt finețuri, care țin de fiecare" - Daniel Vasile

Dezamăgirea din Europa

O sincopă nedorită a venit în Europa, dar portarul constănțenilor a fost printre cei mai buni și în eșecul dur cu Orlen Wisla Plock, din prima manșă a turului al doilea preliminar al European League. În retur, la Constanța, a arătat încă o dată că este într-o formă de zile mari, contribuind la victoria clară a formației din orașul de la malul mării.

„Nu știu cum să explic repriza a doua din Polonia, mai ales că este ciudată diferența între tur și retur. Clar, diferența dintre noi și polonezi nu este de 11 goluri, calificarea trebuia să se tranșeze la limită. Nu cred că ne-a speriat Wisla, s-a văzut și în prima repriză de acolo, și la Constanța. S-a întâmplat ceva după pauză și chiar ne pare rău, pentru că era foarte important pentru Constanța să ajungem în grupe. Dacă o eliminam pe Wisla, eram văzuți altfel", mărturisește Dani Vasile, care a fost unul dintre favoriții publicului constănțean încă de la venirea pe Litoral.

"Le-a plăcut de mine încă de pe vremea când eram puști și mă bucură foarte mult. Mă motivează, mai ales în meciurile mai puțin reușite", a conchis el. 

"Vreau neapărat un trofeu cu Constanța!"

Goalkeeperul spune că e interesant să lucreze cu Xavi Pascual la națională și nu e ciudat să-l aibă adversar în campionat

Dani s-a făcut mare! „Vreau neapărat un trofeu cu Constanța!”, spune goalkeeperul de la HC Dobrogea Sud
Dani Vasile alert în poartă în partida cu CSM București, de luna trecută FOTO sportpictures

- Dani, v-a rămas lupta pentru titlul de campioană, după ce ați ieșit din Europa. 
- Suntem la bătaie pe primul loc cu Dinamo. Și tot răul spre bine, s-ar putea să ne ajute faptul că nu continuăm în Europa, chiar dacă ne-am dorit foarte mult. S-ar putea să nu suferim atât de mult din cauza accidentărilor și a oboselii. Ne concentrăm pe ce avem și nu ne mai uităm în spate.

- În același timp, ai devenit un obișnuit al echipei naționale. Cum te simți sub tricolor?
- Îmi place foarte mult, m-am dus tot timpul cu drag și a fost o atmosferă foarte bună. Nu eram niciodată obosit, deși acum este un pic mai greu cu convocările în fiecare lună, dar îmi încarc mereu bateriile. Mai venea și Pope, mai luam ceva și de la el, este interesant și am învățat multe, mai ales că prima convocare a venit când aveam 21 de ani. Din păcate, nu au fost rezultate foarte bune, deși, pe foaie, arătăm destul de bine. Probabil este ceva mental.

- Cum este să lucrezi cu un antrenor ca Xavi Pascual?
- Este interesant cu fiecare antrenor, de la fiecare ai ceva de învățat, cum vede fiecare handbalul și tot timpul sunt lucruri noi. Este un sentiment aparte să lucrezi cu un antrenor care a câștigat atâtea Ligi ale Campionilor, cu Barcelona neînvinsă. Nu pot să vorbesc eu despre tactică, dar îmi place foarte mult ca atitudine.

- Este un pic ciudat că îl ai ca adversar în meciuri cu Dinamo?
- Nu este deloc ciudat, este respectul între jucători și antrenori până la urmă. Nu am simțit nimic anormal, a fost totul natural și m-a felicitat după meciul din Supercupă.

- Ce ți-ai propus pentru viitor?
- Aș vrea să fiu un om de bază la națională în câțiva ani, să ne calificăm la un turneu final și să câștig cel puțin un trofeu, titlul sau Cupa, cu Constanța. Dacă ar fi să joc în străinătate, mi-aș dori într-un campionat puternic, Franța sau Germania. Altfel, este dificil ca portar să rămâi în priză dacă nu ai adversari tari.

De la fotbal la handbal

Prima întâlnire cu sportul s-a produs la 11 ani, când era portar în echipa de juniori la clubul de fotbal din Bistrița. „Ca orice copil, voiam să joc fotbal, dar nu eram bun, chiar dacă jucam tot portar. Eram gras când eram mic, iar domnul profesor mi-a zis că sunt înalt și aș putea să merg spre handbal. Nu voia să-mi spună că nu sunt bun. La început a fost o joacă, făceam handbal ca să slăbesc mai degrabă. Abia după vreun an am început să fiu pasionat", își amintește Dani Vasile. 

Dornic să dea goluri

Printre primele meciuri de handbal urmărite la TV au fost cele disputate de fosta mare campioană HCM Constanța în Liga Campionilor. „Îmi aduc aminte de un meci cu Medvedi, când a dat un gol extraordinar Pope. A aruncat de la mare distanță, spectaculos. Când arunc la poartă, la încălzire, tot sper să vină un moment de acest gen și pentru mine. Sezonul acesta am două goluri. Îmi place, este un sentiment frumos", recunoaște portarul constănțean. 

Cumpătat cu finanțele

Chiar dacă este doar la început de carieră, portarul constănțean se ocupă și de viitorul său financiar: „Viața de handbalist în România poate să-ți asigure viitorul, dar trebuie gestionată bine. Banii sunt de la OK la extrem de bine, nu ai cum să mori de foame ca handbalist, dar trebuie să ai grijă. Nu știi când vine o accidentare, așa că este bine să pui deoparte". 

Pasiune redescoperită

Dani s-a făcut mare! „Vreau neapărat un trofeu cu Constanța!”, spune goalkeeperul de la HC Dobrogea Sud
Unul dintre desenele lui Daniel Vasile

În timpul liber, Dani Vasile are un hobby mai puțin obișnuit pentru un sportiv: desenul. „Desenez de când eram mic, iar ca să văd cum pot progresa am urmărit tot felul de lecții pe net. A rămas o pasiune de care mă ocupam destul de rar, în ultima vreme am început să-i dedic mai mult timp. Acum vreau să mă apuc digital, să fac niște printuri pentru tricouri". 

"Mai am multe de învățat, dar compensez greșelile cu viteza de reacție. Iar în ultimul timp am început să devin mult mai cerebral în joc, să fiu atent și să mă concentrez în momente în care unii ar claca" - Daniel Vasile

LIGA ZIMBRILOR - Înfrângere cu Dinamo

Derby-ul întrecerii interne și-a consumat duminică prima înfruntare, la București, în sala Dinamo, gazdele impunându-se clar, cu 30-22, scor la pauză 16-10 în fața rivalilor de la HCDS. Spaniolul Gurbindo, nou-sosit în team-ul campioanei, a fost și principalul marcator, cu 5 goluri, urmat de Ghionea și Shebib, câte 4 goluri, Dissinger, Pascual, Bizău 3, Racoțea, Nantes, Militaru 2, Negru, Humet 1. De la oaspeți, Andrei, Ilie, Buvinici și Komogorov au înscris de câte trei ori. HC Dobrogea Sud o va întâlni acasă pe CS Minaur Baia Mare în etapa viitoare, a 6-a, în timp ce Dinamo va evolua în deplasare, contra celor de la CSM Focșani 2007.

Citește și alte știri din handbal

Sonny Colbrelli a câștigat Paris-Roubaix 2021! Imagini extraordinare cu cicliștii plini de noroi

Emma Răducanu, antrenament cu o jucătoare din România la Indian Wells » Ce mesaj a publicat britanica

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează