SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR

Descinderi DNA la Primăria Baia Mare şi la echipele de handbal HCM şi Minaur: "Retrag echipele din Liga Campionilor!"

Articol de - Publicat vineri, 02 octombrie 2015 00:00

Primarul Cătălin Cherecheș amenință că municipalitatea își va retrage sprijinul acordat sportului, simțindu-se vînat

Ieri dimineaţă, procurorii DNA Cluj au efectuat 12 percheziţii la Primăria Baia Mare, la clubul de handbal HCM, la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane suspectate de fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2014-2015. Edilul Cătălin Cherecheş a oferit şi primele informaţii legate de acţiunea anchetatorilor, precizînd că au fost ridicate documente care au legătură cu clubul de handbal fete şi băieţi, HCM Minaur Baia Mare şi HCM Baia Mare.

"Vom anunţa că pînă la rezolvarea suspiciunilor şi pînă la elaborarea de către Guvern şi Parlament a unor prevederi legale, care să ne încadreze clar modul în care susţinem sportul, noi, municipiul Baia Mare, ne vom retrage din susţinerea sportului, culturii, sănătaţii. Înţeleg că ţara asta se doreşte a fi una de oameni bolnavi, nu de oameni sănătoşi. Se va ajunge să retragem echipele din Liga Naţională, Liga Campionilor, la rugby la fel, dacă asta se doreşte, pentru că dacă suspendăm finanţările de la Primărie, acolo se va ajunge", a declarat Cherecheş.

Buget prejudiciat

Procurorii DNA verifică toată corespondenţa dintre Primărie şi Clubul HCM, contractele handbaliştilor de la echipa de fete şi cea de băieţi, surse judiciare susţinînd că bugetul clubului ar fi fost prejudiciat cu peste un milion de lei (210.000 euro). Că directorul executiv al clubului, Liviu Bala, şi apropiaţii acestuia au recurs la o inginerie financiară bazată pe facturi false, cu care ar fi intenţionat să acopere banii deturnaţi. Printre persoanele implicate în acest dosar se află şi directorul sportiv, Daniel Kotecz.

"Baia Mare a deranjat. Un oraş cu 130.000 de locuitori are campioană la rugby şi handbal masculin, vicecampioană la feminin, echipă promovată la fotbal, este capitala sportului românesc, după mine"
Cătălin Cherecheş, primar Baia Mare

"Poate sînt vizat, nu ştiu, dar pot spune că ar trebui să-mi recuperez nişte bani duşi de acasă la club, ba cînd un sportiv trebuia să se opereze, ba ca să-şi plătească gazul"
Cătălin Cherecheş, primar Baia Mare

Consecințe grave pentru sport

Dacă Primăria Baia Mare își va retrage sprijinul financiar, sportul băimărean va intra practic în colaps. În momentul de față, Baia Mare dă grosul componenților "naționalelor" de handbal feminin și rugby. Echipa feminină de handbal, care se pregătește pentru Campionatul Mondial din decembrie, acest an, dar e angrenată și în calificările pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, are în componență nu mai puțin de 11 jucătoare de la Baia Mare.

De asemenea, din lotul de 31 de rugbyști care se află la Cupa Mondială din Anglia, campioana Știința Baia Mare are foarte mai mulți reprezentanți: 5 componenți ai echipei actuale și alți 5 care au trecut prin Maramureș, transferîndu-se în străinătate.

Suspendate și amendate

Angrenate în actuala ediție a Ligii Campionilor, HCM Baia Mare, la feminin, și Minaur, la masculin, vor fi drastic sancționate de Federația Europeană de Handbal dacă se vor retrage din competiție. Băieții au și jucat două jocuri în grupa D, iar fetele au primul meci pe 16 octombrie. Recent, echipa franceză Mios Bigano-Begles s-a retras din Cupa EHF, după ce se înscrisese, iar numele echipei intrase în urnă la tragerile la sorți. Mios a fost amendată cu 15.000 de euro și suspendată doi ani din toate competițiile continentale.

7 victoriidin tot atîtea meciuri disputate are HCM Baia Mare în Liga Națională feminină, fiind pe primul loc în campionat

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Răzvan Oaidă a semnat în Superliga și se bate la titlu! Contract pe doi ani pentru fostul mijlocaș de la FCSB și Rapid
Superliga
Răzvan Oaidă a semnat în Superliga și se bate la titlu! Contract pe doi ani pentru fostul mijlocaș de la FCSB și Rapid
Gafă incredibilă comisă de americani în „dosarul Chiles – Voinea – Bărbosu” pentru bronzul olimpic de la gimnastică: „Este inadmisibil!”
Jocurile Olimpice
Gafă incredibilă comisă de americani în „dosarul Chiles – Voinea – Bărbosu” pentru bronzul olimpic de la gimnastică: „Este inadmisibil!”
„Cutremur” la gigantul din Seria A! Și-a dat afară antrenorul după 4 etape: „Decizie în interesul clubului” » Cine e favorit să fie numit în locul lui
Campionate
„Cutremur” la gigantul din Seria A! Și-a dat afară antrenorul după 4 etape: „Decizie în interesul clubului” » Cine e favorit să fie numit în locul lui

Real Madrid - Stuttgart 3-1 » Chin blanco la start! Courtois și pedigriul european o scapă pe Real Madrid de rușine

Cum a apărut fiica lui Șumudică pe Giulești: „Mi se pare mie sau duduia o copiază pe Teodora Stoica?”


Comentarii (3)
381008032088472
Valentin Cioromelea  •  03 Octombrie 2015, 07:17

Lasati, lasati...si Constanta a patit la fel si nu a murit nimeni.Totul se ia de la capat si va continua sportul oricum.

893496014006517
Marian Dinu  •  03 Octombrie 2015, 05:04

Saracu, a venit el cu bani de acasa sa plateasca gazul .....etc. , dar ce salariu are un primar ca tine care nu face nici-o manevra si are atatia bani incat sa plateasca Si pe altii?......

ion.ionescu
ion.ionescu  •  02 Octombrie 2015, 10:16

După ce aproape au pus la pământ fotbalul, dar şi Oltchim, acum vor să distrugă şi handbalul...Mai sunt şi CSM Bucureşti dar şi sala ce trebuie construită pentru CE de handbal (cred). Oprescu e borfaş de 10 ani şi nu s-au atins de el. DNA mai bine ne-ar spune 2 lucruri : 1. de ce nu anchetează şi sălile de sport făcute de Adrian Năstase, 2. la cine sunt cei 15.000.000 euro şparliţi pe şest din safe-ul aflat sub coteţul Rotwiller-ului lui Oprescu, de la Ciolpani...Încă ceva : pe Iohannis când îl anchetaţi pentru însuşirea ilegală de case dovedită în Instanţă ?!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează