Articol de Marian Ursescu - Publicat marti, 13 octombrie 2015 00:00
Echipa din Timiș a ales această variantă pentru că nu avea bani pentru deplasările lungi din liga a doua, în România.
Unirea Sânnicolau Mare este prima echipă din România care joacă într-un campionat străin! Mai exact, formația din județul Timiș a ales să evolueze în liga a patra din Ungaria, în regiunea Csongrad, în detrimentul ligii a doua din România!
"Această hotărîre am luat-o cu acordul clubului, după ce ne-am sfătuit cu autoritățile locale, de unde primim finanțare, în speranța reducerii cheltuielilor echipei. În România, deplasările erau foarte lungi, nu-și avea rostul să facem sute de kilometri dus-întors pentru un meci", a declarat, pentru Radio România Actualități, Tiberiu Muntean, organizatorul de competiții al echipei.
Pe acordurile Voltaj
Unirea a debutat duminică, în prima etapă, pe teren propriu, cu FKSE Algyo II, vicecampioana ediției precedente în regiune.
"Îmi cere inima s-o mai spun o dată
Asta e țara mea, jur că-i minunată
Cei care simt la fel, să-nceapă nebunia
Din toată inima, pentru România!"
Acesta a fost refrenul trupei Voltaj cu care handbaliștii din Sânnicolau Mare au intrat pe teren. Meciul a fost la discreția timișorenilor, care au cîștigat cu 47-25!
Românii nu vor avea rival în această ligă regională. "Din păcate, noi nu o să avem drept de promovare, potrivit regulamentului", a adăugat Muntean.
Prezent la meci, președintele Asociației Județene de Handbal Csongrad a spus însă că dacă Unirea va termina pe primul loc şi se va ivi un loc vacant în liga a treia maghiară, atunci i se va permite accesul.
Deplasări foarte lungi
Dacă ar fi jucat în liga a doua din România, Unirea Sânnicolau Mare ar fi avut deplasări foarte lungi, cum ar fi Pitești (511 km), Brașov (493), Făgăraș (425), Sighișoara (421), Craiova (396), Cluj-Napoca (334), Sibiu (354), Satu Mare (315), Sebeș (288), Oradea (182).
Practic, timișorenii ar fi avut o singură deplasare mai scurtă, pînă la Timișoara (60 km). "În Ungaria, nu avem nici o deplasare mai lungă de 100 de km", a punctat Muntean.
"Forurile handbalistice din Budapesta și București nu au fost încîntate de idee, dar pînă la urmă nu a mai fost nevoie decît de aprobările asociațiilor județene de handbal din Timiș și Csongrad, pentru că activăm într-o ligă regională"
Tiberiu Muntean, organizator de competiții Unirea