SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE TINERET

Ei ne dau speranțe » Naționala de tineret a României s-a calificat între primele 8 din lume la turneul din Brazilia

Articol de - Publicat joi, 30 iulie 2015 00:00

Handbalul masculin nu a mai avut de mult o generație care să scoată capul în lume. Ar fi momentul, după ani buni de secetă pe semicerc!

România scrie istorie la capătul lumii. Naționala de tineret a țării noastre, calificată după o pauză de 10 ani la un turneu final, a acces marți noaptea spre miercuri dimineața în sferturile de finală ale Campionatului Mondial. În optimile de finală, România a trecut cu 29-27 de Tunisia, un meci în care românii au tremurat pe final, dar în care au știut să gestioneze exact avantajul luat.

Tot timpul la conducere

"Tricolorii" au fost cei care au impus ritmul și care s-au aflat mereu la conducere. În prima repriză au avut maximum două lungimi distanță, dar pe final africanii au profitat de greșelile noastre și au intrat la vestiare pe picior de egalitate: 15-15.

În partea a doua însă, românii au fost parcă mult mai motivați. S-au desprins la 20-17, apoi la 24-21, dar Tunisia nu a cedat nici un moment. Cea mai bună echipă din Africa la această categorie a egalat iar și iar la 25. Pentru ultima dată însă, din fericire. România a mai punctat de trei ori consecutiv, dar s-a crezut un pic prea repede învingătoare. La 28-25, tunisienii au înscris rapid de două ori și cu 49 de secunde înainte de final, românii mai aveau doar un gol avantaj: 28-27!

Gol în ultima secundă

Time-out-ul cerut de antrenorii Ovidiu Mihăilă şi Daniel Apostu nu i-a liniştit pe "tricolori", care au pierdut mingea cînd mai erau 25 de secunde. Noroc că pe atac, africanii s-au grăbit şi au intrat cu mai mulţi oameni pe teren! Schimbare greşită, mingea a revenit României, iar căpitanul Nicușor Negru a mai punctat o dată, în ultima secundă, pecetluind calificarea echipei între primele 8 din lume.

Românii au făcut hora la mijlocul terenului, dar bucuria a fost una temperată.

"Tricolorii" îşi doresc mai mult, sperînd să învingă în "sferturi" şi reprezentativa Franţei, chiar dacă aceasta n-a cunoscut înfrîngerea pînă acum, avînd 6 victorii din tot atîtea jocuri disputate!

Incredibilul Nicu Negru!

Cel mai bun jucător de pe teren în victoria contra Tunisiei a fost, indiscutabil, extrema stînga Nicușor Negru. Ca și în partida cu Angola, cînd Negru a marcat de 18 ori (!) din 20 de aruncări, contra Tunisiei acesta a punctat de 14 ori din 19 încercări. Merită apreciată nu numai incisivitatea handbalistului român, dar mai ales eficiența lui. Cu 55 de goluri marcate, în cele 6 partide disputate la Mondiale, Negru este golgeterul turneului pînă acum. Negru a cîștigat, de altfel, titlul de golgeter și la Mondialul sub 19 ani, din 2013, atunci cînd a marcat pentru România 64 de goluri. Jucătorul de la CSM București e și un handbalist cu nervii tari, ratînd rareori de la 7 metri. Tocmai de aceea e principalul executant al "tricolorilor".

Cadoul perfect

În chiar ziua meciului cu Tunisia, antrenorul Ovidiu Mihăilă și-a serbat ziua de naștere, secundul de la CSM București împlinind 42 de ani. Mai în glumă, mai în serios, tehnicianul le-a spus elevilor săi, pentru a-i motiva: "Dacă îmi stricați ziua de naștere și nu-mi faceți cadou victoria, nu o să mai vorbesc niciodată cu voi!". Băieții au luptat pînă la final și i-au dedicat succesul tehnicianului, cel care a crezut de la început în această generație. "E o generație foarte bună. Jucători talentaţi, trebuie lucrat la latura mentală, să fie tot timpul puternici, să aibă încredere în valoarea lor! Eu sînt sigur că peste patru ani vom avea o generaţie la seniori care să reprezinte cu cinste România" era caracterizarea făcută de Mihăilă după calificarea la Mondiale.

Eliminarea Croației nu a fost întîmplătoare

România a cîștigat grupa de calificare din care au mai făcut parte Croația, Slovenia și Bulgaria pentru a ajunge la Mondiale. Croații erau nimeni alții decît vicecampionii lumii și porneau, de departe, favoriți. România și Croația au terminat la egalitate, 23-23, dar "tricolorii" au avut șansa de a se califica la golaveraj. Ne-au ajutat bulgarii care, după ce pierduseră în prima zi cu noi la 18 goluri, au cedat cu Croația doar la 14! "Noi porneam cu şansa a treia, dar împreună cu Dan Apostu, cu băieţii, cu staff-ul nostru, noi am fost, în mintea noastră, tot timpul principalii favoriţi. Şi nu doar motivaţional, ci pentru că am crezut asta!", a declarat după calificare antrenorul Ovidiu Mihăilă.

"Meritul este al acestor băieți care se completează extraordinar. E o mîndrie să fii lîngă ei. Rezultatele sînt ale lor. Ei le realizează acolo, în teren. Mulțumim și Doamne ajută!"
Reacția antrenorului Ovidiu Mihăilă după prestația "tricolorilor"

Rezultatele generaţiei actuale la turneele finale

  • CE sub 18 ani 2012 locul 11/16
  • CM sub 19 ani 2013 locul 11/24
  • CE sub 20 de ani 2014 necalificare
  • CM sub 21 de ani 2015 calificaţi ?

Rezultatele din optimile de finală la CM U21

  • Spania-Rusia 31-25
  • Coreea de Sud-Egipt 36-39
  • Qatar-Belarus 35-36
  • Suedia-Portugalia 33-30
  • Brazilia-Danemarca 31-34
  • Tunisia-România 27-29
  • Germania-Argentina 27-18
  • Franța-Norvegia 24-20
Program "sferturi"
Spania-Danemarca
Egipt-Suedia
Belarus-Germania
Franța-România

Franța, o echipă tare!

România a jucat azi-noapte, împotriva Franței, în cel mai important meci al actualei generații, pentru accederea în semifinalele Campionatului Mondial. Franța, pregătită de Johann Delattre, cîștigase toate meciurile de pînă acum la Campionatul Mondial. A avut oarecum emoții, surprinzător, în fața celei mai slabe echipe, Algeria, pe care a învins-o cu 26-25. A trecut însă și de formații "grele" precum Danemarca (32-26), Coreea de Sud (39-31) sau Norvegia, în "optimi" (24-20). Surprinzător, în competițiile la care a participat pînă acum, actuala generație a Franței fusese o mare dezamăgire după locul 12 la Europeanul sub 18 ani din 2012, locul 13 la Mondialul sub 19 ani din 2013 și locul 7 la Europeanul sub 20 de ani de anul trecut.

62,7%era procentul de reușită al României în primele 6 partide disputate la Mondiale

Nu am luat nici o medalie la tineret!

De-a lungul timpului, naționala de tineret a României nu a ajuns niciodată în semifinalele unui Campionat Mondial. Cel mai bun loc ocupat, în cele 7 turnee finale la care "tricolorii" s-au calificat, a fost 5 la ediția din 1987. Era generația din care au făcut parte, între alții, Sorin Toacsen, Liviu Ianoș, Robert Licu, Cristian Zaharia, Costică Neagu, Remus Chirilă, antrenați atunci de regretatul Oprea Vlase și de Ștefan Birtalan. Tot înainte de semifinale s-a oprit și generația care a participat la Mondialul din 2005, din Ungaria, care a terminat pe 6. Mihai Popescu, Vali Ghionea, Marius Sadoveac, Florin Ciubotariu, Ionuț Săulescu, Paul Giotoiu au pierdut la limită, 28-29 în fața Serbiei, meciul care i-ar fi propulsat în lupta pentru medalii.

Evoluția României tineret la Mondiale

1977 locul 11
1979 nu s-a calificat
1981 nu s-a calificat
1983 nu s-a calificat
1985 nu s-a calificat
1987 locul 5
1989 locul 8
1991 locul 6
1993 locul 8
1995 locul 17
1997 nu s-a calificat
1999 nu s-a calificat
2001 nu s-a calificat
2003 nu s-a calificat
2005 locul 6
2007 nu s-a calificat
2009 nu s-a calificat
2011 nu s-a calificat
2013 nu s-a calificat
2015 ?

Rezultatele României la CM 2015 U 21

Grupa B
26-26 Portugalia
32-31 Qatar
21-21 Serbia
39-29 Angola
18-23 Spania
Optimi de finală
29-27 Tunisia

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează