SPORTURI  »  HANDBAL  »  INTERVIU

Interviu cu Florentin Pera, antrenorul de la SCM Rm. Vâlcea: „Jucăm cu gândul la titlu și vrem un drum lung și în Ligă”

Florentin Pera a câștigat titlul cu Vâlcea în 2019 și a terminat pe primul loc în 2020, an în care nu s-au acordat medaliile FOTO Marius Ionescu
Florentin Pera a câștigat titlul cu Vâlcea în 2019 și a terminat pe primul loc în 2020, an în care nu s-au acordat medaliile FOTO Marius Ionescu

Articol de - Publicat joi, 02 iulie 2020 19:22 / Actualizat joi, 02 iulie 2020 20:27

Florentin Pera (40 de ani), antrenorul de la SCM Rm. Vâlcea, vorbește despre planurile echipei sale în viitorul sezon. Vâlcea e calificată în grupele Ligii și se gândește de pe acum la trofeul de campionat cu numărul 21. Pera va avea un nou colaborator pe banca tehnică.

SCM Rm. Vâlcea va juca pentru al doilea an consecutiv în grupele Ligii Campionilor. Sezonul trecut s-a încheiat fără acordarea titlului, iar EHF a hotărât să anuleze și sezonul Ligii Campionilor, acolo unde oltencele erau calificate în „sferturi". De trei ani antrenor la Vâlcea, Florentin Pera este unul dintre cei mai longevivi tehnicieni pe banca oltencelor. 

Rezultatele bune realizate de echipă l-au păstrat pe tehnician în funcție. Pera vorbește acum de planurile pentru actualul sezon, cum vede noul format al Ligii Campionilor și care vor fi atuurile echipei sale în lupta la titlu cu CSM București.

- Florine, vă era dor de handbal? După trei luni de pauză, cum au revenit fetele la antrenamente?
- A fost o energie incredibilă din partea lor. Toate erau nerăbdătoare, au avut disponibilitate la efort. Mă bucur că, în sfârșit, putem să ne ocupăm de handbal. Tuturor cred că ne-a lipsit în această perioadă de pandemie. În plus, după o vreme lungă de inactivitate, fetele au venit în parametri buni, au arătat încă o dată că sunt profesioniste.
- Va conta când veți trece la lucrul cu mingea că jucătoarele nu au mai pus de trei luni mâna pe minge? Sau e ca mersul pe bicicletă, nu se uită?
- Eu nu cred că va fi o mare problemă. Avem timp suficient să punem la punct toate detaliile în pregătirea tehnico-tactică. La primul antrenament au fost 14 jucătoare, lipsesc cele trei handbaliste din Spania care mai au de stat în izolare până pe 6 iulie. Acum punem accent pe pregătirea fizică, dar au fost și mici joculețe în care am apelat la minge. E clar că ele asta vor, să lucreze cu mingea, să facă antrenamente de handbal fiindcă s-au săturat de alergări și de sala de forță.

„Dacă nu intrăm în sală la antrenamente, vom porni cu un mare handicap!"

- În Ungaria echipele au intrat deja în sală. La noi, când crezi că se vor putea face antrenamente normale?
- Cred că e vital să intrăm cât mai repede. Inițial, în program, ne-am propus ca din cantonamentul de la Cheile Grădiștei, între 8 și 18 iulie, să lucrăm și în sală, cu mingea. Dacă nu se va putea intra însă în sală, iar această perioadă de inactivitate se prelungește, vom porni cu un mare handicap față de alte echipe. Sunt multe țări în Europa în care jucătorii se pot antrena normal. Nu și în România. 
- E primul an când Vâlcea nu mai schimbă foarte multe jucătoare. Va fi benefic pentru echipă?
- Nu mi-am dorit să schimb foarte mult, să transferăm de dragul de a transfera. Din păcate, am pierdut una sau două jucătoare pe care nu le-am mai putut ține. Am păstrat însă nucleul de bază ceea ce ne va oferi continuitate, omogenitate. Sunt convins că aceste lucruri ne vor ajuta. Aduceți-vă aminte că sezonul trecut echipa a început să arate mai bine abia în faza a doua a grupelor Ligii Campionilor. Acum, jucătoarele nou-venite sper să se integreze rapid și să începem în forță din startul sezonului.
- Vă pare rău că sezonul Ligii Campionilor a fost anulat? Atât Vâlcea, cât și CSM București nu au mai avut posibilitatea să ajungă eventual într-un Final Four.
- Ne doream să arătăm că nu am ajuns întâmplător între primele opt echipe din Europa. În plus, jocul cu Metz, într-un singur meci, pe teren neutru, cred că ne-ar fi avantajat, orice putea să se întâmple. Și așa însă, intrarea în primele opt e o mare realizare, acest rezultat ne obligă pentru următorul sezon. Să ne ridicăm măcar la același nivel.

Interviu cu Florentin Pera, antrenorul de la SCM Rm. Vâlcea: „Jucăm cu gândul la titlu și vrem un drum lung și în Ligă”
Alicia Fraga Fernandez va da din nou de Kari Brattset și Stine Oftedal în Liga Campionilor FOTO Marius Ionescu

50 de victorii2 egaluri și 17 înfrângeri e palmaresul echipei vâlcene în toate competițiile cu Florentin Pera la timonă

- Cum ți se pare tragerea la sorți pentru ediția actuală a Ligii Campionilor?
- Eu zic că nu a fost o tragere care ne-a avantajat, având în vedere că nu am scăpat iar de campioana Europei, Gyor, de Buducnost și Brest, alte două forțe pe semicerc. Am jucat cu ele și sezonul trecut, cu Buducnost și Brest am pierdut pe final, la Rm. Vâlcea, și cu puțin ghinion aș putea spune. Acum vom avea șansa să ne luăm revanșa. Pe lângă cele trei echipe, mai e ȚSKA Moscova, care a făcut investiții foarte mari, Odense, o echipă care se bazează pe trioul olandez Wester-Groot-Abbingh, dar și Dortmund și Podravka. Nemțoaicele au terminat primele în Germania, în fața celor de la Bietigheim, a celor de la Thuringer, sunt o surpriză. Podravka s-a calificat în Final Four-ul Cupei EHF, o echipă de tradiție.

Campionat puternic, dezavantaj în Ligă 

- Cum vezi noul format al Ligii Campionilor? Va avantajează?
- Nu cred că suntem avantajați, mă refer aici la echipele din România. Avem un campionat foarte echilibrat și puternic. Nu va fi ușor să ducem meciuri din trei în trei zile, la intensitate foarte mare. Sper să fim feriți de accidentări pentru că nu avem un lot foarte numeros și va conta enorm să avem toată echipa.
- Cum vezi lupta la titlu în România? Vor mai apărea și alte echipe în afară de CSM București și SCM Rm. Vâlcea?
- Sunt mai multe echipe care au investit, s-au întărit cu jucătoare de valoare. CSM București va fi, și în acest an, principala favorită. Au cel mai mare buget, au făcut cele mai mari investiții. Sunt însă alte cinci-șase echipe care se vor bate la cupele europene. Mă refer aici la Baia Mare, Buzău, Bistrița, Brăila în primul rând. Ne așteaptă însă un sezon dificil, cred că vom avea avantajul experienței după un sezon bun în Europa. Jucătoarele transferate anul trecut s-au familiarizat cu România, vom avea un plus de omogenitate. Vâlcea va rămâne însă aceeași echipă modestă, muncitoare, serioasă și combativă, care va aborda fiecare meci la victorie.

1,8 milioane de eurova fi bugetul echipei oltene în viitorul sezon, al patrulea în România după CSM București, Minaur Baia Mare și Gloria Bistrița

„Lipsa suporterilor va fi cel mai mare minus pentru noi"

- Se va juca, probabil, fără spectatori. Cât de mult va afecta acest lucru spectacolul?
- Consider că lipsa suporterilor în tribună va fi cel mai mare minus pentru noul sezon. Pentru Vâlcea suporterii au fost mereu al optulea jucător, ne-au susținut mereu necondiționat. Nu degeaba, jucătoarele transferate au declarat mereu că abia așteaptă să evolueze în atmosfera de la Vâlcea. Au simțit asta când au venit la Rm. Vâlcea ca adversare. Vreau să cred însă că se va juca handbal cu spectatori și că totul va reveni la normal. Să-i avem aproape pe fanii noștri.
- Au fost o sferie de schimbări și în staff-ul tehnic.
- Da, vreau să le mulțumesc foștilor mei colaboratori din sezonul trecut. A fost o muncă în echipă care a dat rezultate. Cei care au venit sper să aducă un plus de energie, să fie un plus pentru echipă.
- Veți avea 11 meciuri de pregătire în această vară, cu trei turnee. E de ajuns?
- E suficient pentru că vom avea și așa un program infernal când va începe sezonul. Vom avea mult de muncă, trebuie să stabilim relațiile de joc, am adus două apărătoare centrale, Minevskaja și Aardahl, care trebuie să se integreze rapid. Îmi doresc să începem bine pentru că asta ne va ajuta la moral.

- Aveți în vedere și alte transferuri la echipă?
- Așteptăm să se clarifice situația celor două jucătoare de la Corona Brașov, Daria Bucur și Daciana Hosu, pe care ni le dorim. Dacă suspendarea lor nu va scădea, atunci trebuie să ne orientăm rapid, să căutăm soluții, pentru că, așa cum am mai spus, nu avem un lot numeric cu care să facem față pe trei fronturi: campionat, Liga Campionilor, Cupa României. Eu sper ca Daria și Daciana să se alăture cât mai rapid echipei.
- Care vor fi obiectivele echipei? Atacați titlul?
- Având în vedere că venim după doi ani în care am terminat pe primul loc, ne dorim să intrăm în lupta la titlu. Cum am spus, CSM rămâne favorită la campionat, dar Vâlcea se va bate pentru toate trofeele. Ne vom trata adversarii cu seriozitate și vă asigur că Vâlcea va fi între cele mai bune echipe. În anii precedenți, mereu ne-am depășit obiectivele propuse. Și asta vrem să facem și acum.

11 jucătoare străineva avea echipa vâlceană în sezonul viitor. Vor fi trei spaniole, trei sârboaice și câte o handbalistă din Ucraina, Ungaria, Norvegia, Danemarca și Muntenegru

Goran Kurteș va fi „secund" 

Florentin Pera va avea un nou secund la SCM Rm. Vâlcea din actualul sezon. Goran Kurteș (52 de ani), fratele regretatului Zoran Kurteș, fostul tehnician de la HCM Constanța, îl va ajuta pe Pera pe banca oltencelor. Goran a mai antrenat în România. El a fost antrenor principal la CSM Ploiești și la Neptun Constanța. În ultima perioadă a antrenat în prima ligă din Serbia. Vâlcea și-a schimbat și preparatorul fizic. Sârbul Jovan Novakovici a plecat la Brăila, iar în locul său a fost adus Liviu Dumitru.

Interviu cu Florentin Pera, antrenorul de la SCM Rm. Vâlcea: „Jucăm cu gândul la titlu și vrem un drum lung și în Ligă”

Citește mai multe știri din handbal:

CSM București și SCM Rm. Vâlcea și-au aflat adversarele din Liga Campionilor! Cum arată grupele

SCM Rm. Vâlcea s-a reunit în vederea noului sezon » Patru noutăți la echipă și trei absențe

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul
Altele
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul
Francezul Eddy Gnahore, favoritul fanilor lui Dinamo, a numit aspectul la care Bucureștiul bate Parisul: „Sunt foarte impresionat!”
Superliga
Francezul Eddy Gnahore, favoritul fanilor lui Dinamo, a numit aspectul la care Bucureștiul bate Parisul: „Sunt foarte impresionat!”
„Era hamal în piață” » Românul care i-a șocat pe englezi, numit azi la ANS: „Mulți dintre colegii mei au fost violați sau uciși în gară”
Diverse
„Era hamal în piață” » Românul care i-a șocat pe englezi, numit azi la ANS: „Mulți dintre colegii mei au fost violați sau uciși în gară”

Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul

Cum arată penthouse-ul lui Dennis Man din Arad, în care a investit salariul său la Parma pe o lună: „Și-a dorit mereu să fie discret”


Comentarii (1)
ceaiuri
ceaiuri  •  06 Iulie 2020, 23:54

nu stiu daca Pera mai poate sa surprinda cu ceva(cred ca a dat max la ce putea)daca au schimbat secundul poate era bine sa fie si alt principal(acest format e mai dur iar pt asa ceva ai nevoie de un antrenor cu experienta)dar poate acum e sansa lui..( antreneaza previzibil si fara solutii in momente dificile)sa se afirme

Vezi toate comentariile (1)
Comentează