Articol de Marian Ursescu - Publicat vineri, 16 ianuarie 2015 00:00 / Actualizat joi, 15 ianuarie 2015 21:35
Şase turnee de Campionat Mondial va organiza Qatarul în opt ani. Totul a început cu campionatele lumii la înot, de anul trecut, şi se va încheia cu Mondialul de fotbal din 2022.
Qatar a primit în 2011, la Consiliul IHF de la Malmo, organizarea Campionatului Mondial din acest an. Preferaţi în faţa Norvegiei, Poloniei şi Franţei, arabii s-au apucat imediat de treabă.
Doar al doilea Mondial masculin găzduit de Asia, după Japonia 1997, Qatar va fi, cu siguranţă, cel mai exclusivist Campionat Mondial. Unul care se va desfăşura în trei săli de sport construite special pentru această competiţie, care au costat împreună 650 de milioane de dolari!
Echipele vor avea, firesc, cele mai bune condiţii, cele mai moderne centre de recuperare, totul pentru un spectacol de cinci stele în mijlocul deşertului. Doar se va juca în ţara cu cel mai ridicat venit pe cap de locuitor din lume, 97.000 de dolari anual!
Decizii controversate
Federaţia Internaţională de Handbal (IHF) a stîrnit rumoare în lumea handbalului după ce, pentru Mondialul din Qatar, a exclus Oceania! În locul Australiei, campioana acestui continent, a admis participarea Germaniei, echipă care nu reuşise să se califice, fiind eliminată de Polonia.
În plus, au mai fost două înlocuiri, de această dată de ordin politic! Bahrain şi Emiratele Arabe Unite, care obţinuseră şi ele calificarea, au refuzat să participe la turneul final organizat de Qatar. Au fost înlocuite cu Arabia Saudită şi Islanda.
Franţa şi Danemarca favorite
Ediţia 2015 a Mondialului este una în care tot echipele europene vor face legea. Franţa şi Danemarca sînt considerate principalele favorite la titlu. "Cocoşii", campionii olimpici şi europeni, au terminat abia pe locul 6 la ultima ediţie a campionatelor lumii, dar au în continuare o cotă excelentă pe semicerc.
Danemarca e în continuare "urmăritoarea", mai ales că nordicii sînt şi vicecampionii Europei, dar şi ai lumii. Urmează în topul echipelor cu şanse Spania, campioana lumii, dar şi Croaţia, echipa care tot timpul s-a bătut pentru medalii. Surprizele acestei ediţii sînt văzute Qatar, ţara gazdă, dar şi Polonia sau Suedia, echipe capabile de mari rezultate.
Cele trei săli în care se va juca:
Lusail Multipurpose Hall
A costat 318 milioane de dolari şi are o capacitate de 15.300 de locuri. A fost finalizată în mai puţin de doi ani, de la începutul anului 2013 pînă în noiembrie 2014. Poate găzdui şi meciuri de volei şi baschet. Membrana exterioară a sălii este din sticlă în culorile elementelor tipice Qatarului: sidef, nisip şi apă. Este iluminată prin leduri. Va găzdui jocurile din grupa A şi apoi partide din "optimi", "sferturi", dar şi semifinalele şi finala.
Duhail Sports Hall
A costat 100 de milioane de dolari şi are o capacitate de 5.580 de locuri. A fost prima sală finalizată pentru Mondialul qatarian. A fost inaugurată cu ocazia IHF Super Globe, pe 7 septembrie anul trecut. Complexul mai are două săli de antrenament de 500 de locuri, 60 de camere de cazare, un bazin de înot de 25 de metri, dar şi un centru medical şi unul de recreere. Va găzdui partide din grupele C şi D, dar şi jocurile din "Cupa Preşedintelui", pentru locurile 21-24.
Ali Bin Hamad Al Attiya Arena Al Sadd
A costat 128 milioane de dolari şi are o capacitate de 7.700 de locuri. Poate găzdui şi întreceri de baschet, volei, gimnastică, dar sala se poate transforma în 48 de ore şi în patinoar. Pe lîngă sala de sport, complexul mai cuprinde două săli de antrenament, restaurante, dar şi săli de forţă şi bazine de recuperare. 2.300 de tone de oţel are structura acoperişului complexului care va servi drept sală clubului Al Sadd. Va găzdui partidele grupei D, dar şi jocuri din "optimi" şi "sferturi".
Qatar a investit şi în echipă
Ţara gazdă, Qatar, a deschis aseară Campionatul Mondial, în meciul contra Braziliei, în grupa A. Echipa ţării gazdă nu a investit numai în infrastructură pentru actuala ediţie. Şeicii au băgat adînc mîna în buzunar pentru a construi şi o echipă de handbal competitivă. Antrenor a fost ales spaniolul Valero Rivera, cel care a dus Spania la titlul mondial în 2013.
În plus, au fost naturalizaţi cîţiva jucători cu nume din handbalul mondial, care nu au mai fost chemaţi la "naţionalele" ţărilor lor. Aşa au ajuns să joace muntenegrenii Zarko Markovici şi Goran Stojanovici, francezul Bertrand Roine, cubanezii Rafael Capote şi Jorge Luis Pavan, spaniolul Borja Vidal, dar şi Eldar Memisevici. Bosniacul Danijel Sarici, portarul de la FC Barcelona, e însă cel mai sonor nume al asiaticilor.
4 titluri mondiale au reuşit să cîştige în istorie trei echipe: Franţa, Suedia şi România. Ultimul titlu al României a fost cucerit însă în 1974, pe cînd Franţa a triumfat ultima dată în 2011, iar Suedia în 1999
4 golgeteri ai Campionatului Mondial a dat România de-a lungul timpului: Petre Ivănescu (1961), Hans Moser (1964), Ştefan Birtalan (1974) şi Vasile Stîngă (1982)
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor