SPORTURI  »  HANDBAL  »  OPINIE

Griul nostru şi al lor

Articol de - Publicat joi, 19 decembrie 2013 00:00 / Actualizat joi, 19 decembrie 2013 13:56

Încă suferim pentru eliminarea "naţionalei" de handbal de la Mondiale. Face parte însă din prezentul nostru sportiv, din culoarea lui

Campionatul Mondial de handbal continuă fără România, expulzată din faza optimilor de finală. Brusc, dureros şi încă greu de crezut. Inexplicabil. Sau greu explicabil. Încă o lună decembrie care va trece fără mingiuţe cu petice în brad pe aici. Ar trebuie să fie ceva obişnuit şi totuşi nu este. Aşteptările au nivelul lor, şi e ridicat, ori de cîte ori vine vorba de "naţionala" feminină. Oricum ar fi ea, solidă, cimentată, în tranziţie, suferindă, abulică. Fără să se rostească promisiuni, se fac legăminte secrete. O medalie, un titlu, ceva ce nu s-a mai obţinut de 50 de ani. Poate acum. Ei bine, nu s-a întîmplat.

Handbalistele acestei "naţionale" compuse din jucătoare experimentate şi jucătoare mai mult sau mai puţin experimentate au şi ele partea lor de vină: au creat şi întreţinut iluzia că pot. Au bătut Ungaria, s-au ţinut de Germania, au condus Polonia. Trebuia s-o învingă, să fie în "sferturi" şi atunci ar fi fost altceva. Au şi spus că vor să meargă pînă la capăt, căci cine nu vrea asta?, şi sigur au crezut-o, au simţit-o. Dar n-au reuşit. S-au oprit, probabil, măcar cu o treaptă prea devreme. Pentru că, de fapt, atît au putut face anul acesta. Orice potenţial neîmplinit rămîne atît, un potenţial.

Dar lumea de azi nu ma suportă griul decît pe haine şi pe pereţi, dacă e în trend, desigur. Altfel, e loc doar pentru alb şi negru. De fapt, nu, mai mult pentru roşu, ceva care să izbească privirea, capă de toreador fluturată prin faţa ochilor la fiecare colţ sau pagină.

Acum e vremea superlativelor şi, dacă se poate, să fie cît mai multe din cele negative. Nimic nu face atît de bine unui orgoliu, fie el şi mediu, decît mizeria altcuiva. Umilinţa, ruşinea, penibilul care inundă vieţile, creierele noastre. Cînd cineva face o tîmpenie, noi creştem puţin. Deşi, dacă stăm să socotim corect, pe pămîntul acesta foarte puţin e excepţional, şi în bine, şi în rău. Majoritatea e gri.

Cel mai mult deranjează în istoria recentă a "naţionalei" feminine acele căderi, acele perioade de leşin mental, emoţional, tactic şi tehnic. Nimeni nu le poate explica. Nici antrenorii, nici jucătoarele. Vor dispărea vreodată? Nu se ştie. Fac parte din griul nostru de acum, care oricînd poate deveni roşu. Roşu adevărat, cel al optimismului, nu al fierului încins.

Pînă atunci însă, să observăm că nu sîntem proprietarii în exclusivitate ai unui tip de dezastru sportiv. Rămînînd la handbal feminin, iată, Muntenegru, campioana europeană de anul trecut, mai ştiţi ce exulta lumea pentru victoria lor?, ţară mică, de ce ei pot şi noi nu, să luăm ceva din spiritul lor de luptă, a pierdut tot în "optimi". E adevărat, în faţa Danemarcei, dar cine e acum Danemarca? Faţă de ce a fost, evident. N-a mai cucerit un titlu din 2004 şi tot de atunci datează şi ultima medalie de altă culoare în competiţiile importante. Între timp, locuri 4, 5, 10, 11, ediţii la care nu s-a calificat. Poate vor cîştiga anul acesta, poate n-o vor mai face niciodată. E griul lor.

La noi însă e mai adînc, mai plin pentru că realizările în sport s-au împuţinat vizibil în ultimii ani. Dacă ar fi rămas chiar la nivelul anilor 2000, eşecurile s-ar suporta mai bine, s-ar trece mai uşor peste ele. Asta e, de fapt, problema noastră. Avem puţin şi cu acest puţin vrem totul. Deocamdată însă, sîntem proprietarii unui ocean gri, cu cîteva pete de roşu. Nu e penibil, e doar gri.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FCSB - Petrolul 1-1 » Dramatism în Ghencea! Petrolul smulge un punct în minutul 90+4, după ce a jucat în superioritate din minutul 30
Superliga
FCSB - Petrolul 1-1 » Dramatism în Ghencea! Petrolul smulge un punct în minutul 90+4, după ce a jucat în superioritate din minutul 30
Anunță un sponsor nou imediat după FCSB - Petrolul: „Sunt discuții avansate. Vor primi bonus de victorie pentru acest meci!”
Superliga
Anunță un sponsor nou imediat după FCSB - Petrolul: „Sunt discuții avansate. Vor primi bonus de victorie pentru acest meci!”
Gigi Becali a făcut praf un jucător, apoi s-a răzgândit și a criticat arbitrajul » Ce arată imaginile de la cel mai încins moment al jocului
Superliga
Gigi Becali a făcut praf un jucător, apoi s-a răzgândit și a criticat arbitrajul » Ce arată imaginile de la cel mai încins moment al jocului

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (6)
handsport
handsport  •  20 Decembrie 2013, 16:18

- gatu nu pleaca decît cu fanfara militara iar tadici nici atît, el este alesul nostru si trebuie sa ramîna ca antrenor la infinit - noul presedinte al frh va fi un om bogat + politic care va finanta frh, ca rasplata pentru numirea sa în functia de presedintele al frh gura lumii : - voina antrenor la Baia Mare - asta cu antrenori danezi este numai o coincidenta care nu va dura mult - dupa mine echipa face antrenorul mare sau mic, si nu invers, antrenorul este un bun necesar. - musi antrenor la echipa germaniei sau norvegiei sau danemarca ar fi campion olimpici - antrenori echipelor de club si cei care le-au crescut trebuie felicitati si rasplatiti financiar, nu numai cei de la na

ceaiuri
ceaiuri  •  19 Decembrie 2013, 19:55

ca un fapt divers 3antrenori din cele 4semifinaliste sunt danezi,tadici povesteste la ziarul vecin ca unele fete nu duc mai mult de 2meciuri,iar 10jucatoare sunt noi(dar nu stiu de ce se plange pt ca el a facut lotul)

gabrielaj
gabrielaj  •  19 Decembrie 2013, 19:43

Fetele au dat tot pe teren, se vedea ca erau epuizate in fata polonezelor au cedat pt ca nu au mai avut resurse, e laudabila insa puterea cu care au preluat conducerea si au tinut la respect polonezele prima repriza si mare parte din a 2 .acum in pragul sarbatorilor le urez tuturor mult succes in continuare si cele bune sa se adune cele rele sa se spele,viata merge inainte.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează