SPORTURI  »  HANDBAL  »  ȘTIINȚA DEDEMAN BACĂU

Își plătește singur chiria ca să antreneze! » Uluitoarele peripeții la Bacău ale unui campion mondial la handbal

Articol de , - Publicat vineri, 24 aprilie 2015 00:00

Mateo Garralda, tehnicianul campion mondial de pe banca moldovenilor, a ajuns să-și plătească singur chiria pentru a nu fi dat afară din casă.

Ce au fost și ce au ajuns! Știința Dedeman Bacău, echipa care în ultimii doi ani a fost vicecampioana României, bătîndu-se de la egal la egal pentru titlu, cu HCM Constanța, e acum aproape de desființare.

Din luna decembrie, handbaliștii formației moldovene nu au mai primit nici un ban, dar totuși continuă să joace! În luna martie au fost anunțați că sînt puține șanse să-și mai recupereze banii și totuși au decis să rămînă. "Jucăm gratis!", au anunțat handbaliștii.

Antrenorul spaniol Mateo Garralda, tehnicianul care antrenează Știința de la începutul sezonului, nu a dat nici el bir cu fugiții.

Lucrurile au mers bine pînă în decembrie 2014

Sorin Bîrză, antrenorul secund de la Știința, povestește cum stau lucrurile la Bacău. "Totul a fost OK pînă în luna decembrie. Pînă atunci ne-am luat salariile la timp. În 2015 însă, totul s-a năruit. Ni s-a promis că situația se va rezolva, că va fi bine, pînă am ajuns la aproape patru luni de cînd sîntem neplătiți", spune fostul portar.

Băcăuanii erau plătiți prin Asociația Top Sport, cea care avansa proiectele la Primărie pentru primirea banilor. Top Sport a ajuns acum în insolvență, nici un ban nu mai e în cont, iar jucătorii nu știu încotro să o apuce.

Au fost dați afară din apartamente

De la 1 aprilie, după luni de neplată, handbaliștii-chiriași au fost dați afară din apartamente de către proprietari. "Sînt jucători care joacă de șase-șapte ani la această echipă, șase din Bacău și zece din alte părți. Cei din Bacău s-au întors acasă, trăiesc pe banii părinților. Ceilalți s-au cuplat cîte doi și au închiriat pe banii lor alte apartamente", a adăugat Bîrză.

Au noroc că încă mai au asigurată o masă, la prînz, de la un patron de restaurant. "Nu știu cît ne va mai primi și omul acesta! Într-o zi nu e exclus să ne spună «Gata, nu mai puteți mînca aici!»", a povestit Bîrză.

"Ducem campionatul pînă la capăt!"

Jucătorii s-au strîns cînd au aflat că nu vor mai fi plătiți și au decis că vor juca gratis, să ducă acest campionat pînă la capăt. Antrenorul Mateo Garralda i-a susținut în măsura lor.

Mai mult, după acel moment, Știința Bacău nu a mai pierdut, trecîndu-și în cont două victorii și un rezultat de egalitate. "Mergem să cîștigăm la Baia Mare!", i-a anunțat ibericul pe jucători.

În ultimul timp, tehnicianul a fost forțat însă să micșoreze numărul antrenamentelor săptămînale de la 8 la 6.

"Ați hotărît să rămînem, eu sînt de acord să rămîn, dar să știți că antrenamentele vor fi cu o implicare de sută la sută! Nu vreau să pierdem vremea, să facem sport pentru frumusețe"
Mateo Garralda către jucători

"Cînd eşti cap de familie, te lupţi pînă la moarte pentru ai tăi"

Familia despre care vorbeşte antrenorul Mateo Garralda sînt handbaliştii de la Ştiinţa Dedeman Bacău.

- Domnule Garralda, cum de acceptaţi situaţia de la echipă?
- Asta e problema, că nu o accept! Refuz să accept aşa ceva, dar eu nu am decît să-mi urmez partea de contract. E obligaţia mea să lupt pentru echipă, jucători şi rezultate. Nu accept situaţia pur şi simplu, pentru că nu este o situaţie justă.

- Ar exista soluţii?
- Desigur. Principala soluţie este ca persoanele care au venit acum cîteva luni cu proiectul de a susţine această echipă să se ţină de ceea ce au promis iniţial. Din punct de vedere sportiv, noi ne respectăm meci de meci promisiunile noastre. Rămîne ca şi cei responsabili de partea financiară să arate că vorbesc serios.

Uniţi şi puternici

- Cum e atmosfera din jurul echipei zilele acestea?
- Este o atmosferă de familie, sîntem mai uniţi ca niciodată. Uneori încerc să văd toată povestea din afară. Ceea ce trăiesc jucătorii este foarte greu de suportat, nu au bani să-şi plătească benzina pentru a veni la antrenamente şi tot vin. Dar faptul că sîntem uniţi înseamnă că sîntem puternici.

-  Antrenamentele cum merg?
- Sînt foarte grele şi solicitante. Jucăm în play-off şi vrem să trecem de turul întîi. De aceea este datoria mea să fiu cel mai bun antrenor pentru echipa pe care o am de antrenat.

Are două fetiţe

- Cum se explică faptul că, de cînd nu aţi mai fost plătiţi, nu aţi mai pierdut nici un meci?
- (Rîde) Prin ambiţie se explică. În toată povestea aceasta eu mă văd precum capul unei familii extinse. Trebuie să te lupţi pînă la moarte pentru familia ta.

- Ce crede familia dumneavoastră adevărată despre România?
- Am două fetiţe, una de trei ani, cealaltă de un an. Sîntem extrem de fericiţi în România. În ciuda celor petrecute la echipă, am întîlnit aici şi nişte oameni minunaţi, mai buni decît oriunde în altă parte.

CV - Mateo Garralda

  • Născut pe 1 decembrie 1969 la Burlada (Spa)
  • Palmares ca jucător (inter dreapta)
  • Campion mondial cu Spania 2005
  • Medaliat cu bronz la JO 1996 și JO 2000
  • Argint european în 1996, 1998, 2006, bronz la CE 2000
  • Cîștigător al Ligii Campionilor de 6 ori, al Supercupei Europei de 4 ori, al Cupei EHF de 4 ori și al Cupei Cupelor de 3 ori
  • A jucat la echipe mari precum Barcelona, Teka Cantabria, Portland San Antonio
  • 233 de selecții și 593 de goluri pentru Spania

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Stiri extrasport
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont
Superliga
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (2)
b08dan
b08dan  •  24 Aprilie 2015, 09:24
Postat de daniels7714 pe 24 Aprilie 2015, 09:05

cum adica anteneaza ? ... pune antene ?

Jos palaria , un strain vine sa faca treaba gratis in Romanica . Tre sa se gaseasca *** . *** !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

daniels7714
daniels7714  •  24 Aprilie 2015, 09:05

cum adica anteneaza ? ... pune antene ?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează