SPORTURI  »  HANDBAL  »  HCM BAIA MARE

Ionica Munteanu, o handbalistă atipică » Își spionează singură adversarele: ”Cînd îți faci temele, știi lecția!”

Ionica Munteanu e specialistă și la aruncările de la 7 metri // Foto: Marius Ionescu
Ionica Munteanu e specialistă și la aruncările de la 7 metri // Foto: Marius Ionescu

Articol de - Publicat marti, 15 septembrie 2015 00:00

Are 36 de ani și va juca abia pentru a doua oară în grupele Ligii, cu HCM Baia Mare. A mai făcut-o cu Clujul în sezonul 2012-2013.

Ionica Munteanu a fost MVP-ul turneului de calificare de la Baia Mare. Goal-keeperul venit în această vară de la Craiova și-a ajutat din plin echipa să se califice pentru a treia oară consecutiv în grupele Ligii Campionilor.

A avut 16 parade în meciul cu BNTU Minsk, cîștigat cu 31-21, și 22 în finala contra danezelor de la Esbjerg, 32-21! A fost adusă ca rezervă a Paulei Ungureanu, dar a profitat de faptul că portarul titular a avut probleme de sănătate.

La 36 de ani, Ionica e fericită că a ales să joace la Baia Mare, deși a stat mult timp în expectativă, despărțindu-se greu de Craiova.

- Ionica, felicitări pentru evoluția ta! Nu e la îndemîna oricărui portar să apere 22 de mingi într-un meci!
- Mulțumesc! Nu știu ce să zic, important e că Baia Mare s-a calificat, că voi juca a doua oară în grupele Ligii Campionilor. De fapt, acum simt și eu cu adevărat că ajut echipa, că la Cluj am fost mai mult rezervă.

- Te gîndeai la o victorie așa lejeră în fața danezelor, o echipă care a pierdut la un gol diferență campionatul intern?
- Sincer, nu! Ne așteptam la un meci greu. Le-am luat însă tare, de la început, ne-am desprins și ele au căzut. Și jocul a fost foarte bine pregătit. Domnul Roșca, antrenorul nostru, a spus clar fiecărei jucătoare ce are de făcut. Am vizionat foarte mult ultimele lor jocuri.

- Pentru voi, portarii, sînt foarte importante notițele. Cît timp petreci studiind adversarii?
- Depinde de meci. La meciurile importante, petrec cîteva ore bune. Bine, nu într-o singură zi! Mă uit la tot meciul, apoi încep să-l disec.

- Ai un caiet în care îți notezi unde aruncă fiecare adversară? Care sînt colțurile lor preferate, de exemplu?
- Normal. Te uiți din ce parte vine, unde șutează, aruncarea preferată, colțul în care are predispoziție să trimită. Cînd știi toate aceste lucruri, cînd îți faci temele cum se spune, știi lecția. Nu te surprinde meciul.

- La meciul cu Esjerg pentru cine te-ai pregătit special?
- Pentru Pulman și Alm. Ele jucau foarte bine. Dar pot spune că m-a surprins interul dreapta, Van der Heijden, și extrema Vestergaard. Pe ultima nu o văzusem deloc în meciuri, nu a jucat. Și pot spune că m-a luat puțin pe nepregătite.

"Nu sîntem concurente, ci prietene"

- Acum îi va fi greu Paulei Ungureanu să te scoată din poartă. Va fi o concurență acerbă.
- Nu așa se pune problema. Echipa are nevoie de amîndouă, noi trebuie să ne completăm. Trebuie să ne ajutăm, să fim ca un cuplu. Mă înțeleg excelent cu Paula și nu sîntem în concurență.

- Cînd ai ales Baia Mare nu ți-a fost frică de faptul că vei fi mai mult rezervă?
- Nu, deloc. Sînt meciuri multe, e timp suficient să apărăm amîndouă. Acum mă bucur foarte mult că am ales Baia Mare. Am stat mult în dubii. Și nu pentru că mi-era frică de concurență, ci pentru că mă atașasem de Craiova, de oamenii de acolo. Am venit însă pentru că îmi doream să joc în Liga Campionilor.

- Cum vezi grupa în care veți juca?
- E puternică. Larvik se desprinde, dar și Rostov Don. Le-am văzut la București, au echipă. Eu zic însă că, la Baia Mare, va fi greu să cîștige. O luăm însă pas cu pas și sînt încrezătoare că ne vom califica.

- Ionica, tu nu ești un portar înalt. Nu ai fost trimisă acasă la selecție, cînd te-ai dus la handbal?
- Nu sînt deloc înalt. Am un metru și 74 de centimetri. Culmea, nu m-au trimis acasă la selecție. Dar m-au trimis direct în poartă. Nu știu de ce, m-am tot întrebat, eram supărată că voiam și eu să alerg, chiar făceam atletism. Am rămas însă în poartă. Destinul.
Siguranța vine după 30 de ani

- Portarii sînt ca vinul? Cu cît îmbătrînesc, cu atît apără mai bine?
- (Rîde) Eu nu mă consider bătrînă, dar probabil că experiența își spune cuvîntul. E important. Eu simt că sînt mai sigură pe mine după ce am trecut de 30 de ani.

- Ai avut un model ca portar în cariera ta?
- Cecilie Leganger mi-a plăcut mult. Și am admirat întotdeauna mobilitatea Cristinei Dogaru.

- Cum vezi duelul la titlu cu CSM București? Specialiștii dau campioana avînd prima șansă.
- Nu ne deranjează asta! Toate ne dorim să cîștigăm. E o motivație în plus să învingem CSM București. Așa s-a întîmplat și în Supercupă, acolo unde eu cred că Baia Mare a avut mai multă determinare și şi-a dorit mai mult să învingă.

- Cum te-ai adaptat în Maramureș. Îți place zona?
- Eu sînt născută în București, dar am plecat la 18 ani de acolo. Nu mai îmi plac orașele aglomerate. La Baia Mare îmi place, e liniște, zona e înconjurată de dealuri, totul e verde. Mă simt foarte bine.

Trei turnee, o calificare

Ionica Munteanu a mai participat de două ori, înainte de Baia Mare, la turnee de calificare în grupele Ligii Campionilor, de fiecare dată cu Corona Brașov. Ardelencele au ratat însă oportunitatea de a juca în grupe, fiind eliminate de Ikast în 2005, respectiv FTC Budapesta în 2006.

"Abia aștept meciurile naționalei. Îmi doresc să joc la Mondiale și de acolo să ne calificăm la Jocurile Olimpice. E visul meu de a ajunge la Rio"
Ionica Munteanu

1 titluare în carieră Ionica Munteanu, cu Rulmentul Brașov în 2005

8 echipeare în CV goal-keeperul naționalei României: U Cluj, Le Havre, Randers, Leipzig, Corona Brașov, Oțelul Galați, SCM Craiova și HCM Baia Mare

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (1)
razvyyc
razvyyc  •  16 Septembrie 2015, 08:09

A jucat la 9 echipe (a uitat Ursescu sa puna revenirea in campionatul francez, acolo unde a luat locul 4 cu Mios) iar titluri are mai multe fata. Doar a fost colega de generatie cu Bradeanu, Varzaru, Tolnai si Vali Bese, are cel putin titlul mondial din 1999. P.S.: domnule jurnalist, stergeti informatia eronata din articolul precedent potrivit caruia Ionica Munteanu este la prima participare in grupele CL.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează