Articol de Marian Ursescu - Publicat joi, 05 mai 2016 00:00
Kim Rasmussen, danezul de pe banca lui CSM, vorbește despre presiunea care se exercită asupra sa și a echipei și despre șansele campioanei de a se impune la Budapesta
La prima sa participare în Liga Campionilor, CSM București a ajuns să se califice în Final Four. În "grupa morții", campioana României a terminat pe locul patru, dar a reușit apoi să o elimine pe Rostov Don, formația care nu pierduse niciun meci în acest sezon!
Antrenorul danez Kim Rasmussen a fost în mai multe rânduri aproape să fie demis, mai ales că jocul echipei nu era deloc unul grozav. A scăpat ca prin urechile acului și acum se bucură de accederea în careul de ași. Tehnicianul care a dus Polonia de două ori în semifinalele Campionatului Mondial a vorbit despre experiența trăită în România, de presiunea pe care a simțit-o tot timpul din exterior și despre șansele CSM-ului de a câștiga Liga Campionilor.
- Domnule Rasmussen, când ați venit la CSM, credeați că o să ajungeți cu echipa în Final Four-ul Ligii Campionilor?
- Am avut destule probleme la început, care ne-au afectat jocul, mai ales în afara terenului. Știam că avem calitatea șsi capacitatea să ajungem în Final Four, dar a fost necesar să depășim toate aceste obstacole.
- Vă referiți la faptul că s-a vehiculat demiterea dumneavoastră?
- Nu citesc presa sportivă. Într-o țară pasionată de handbal cum este România, toată lumea știe cum trebuie să joci, cine trebuie să intre în teren. Sunt foarte mulți experți, fiecare are o opinie. Dacă stai să-i asculți, riști să înnebunești. Așa că prefer să rămân la ceea ce mi-am propus, să discut cu echipa și cu stafful.
- Din partea staffului nu au fost reproșuri?
- Ba da. Au fost momente când am avut impresia că oamenii uitau că este prima oară când jucăm în Champions League. În plus, am pierdut multe jucătoare de-a lungul sezonului, iar oamenii nu au conștientizat dificultatea de a juca fără ele. Sunt conștient că în această meserie poți fi demis oricând, dar am rămas fidel principiilor mele, am căutat liniștea la echipă și o atmosferă cât mai bună.
"Cel mai rău este atunci când toți își dau cu părerea și au ceva de spus. Pe acești oameni nu i-am văzut la un antrenament, la o ședință tactică, la o vizionare. Stau pe margine și comentează de ce nu facem așa sau de ce nu facem altfel. Ei nu știu cât de greu este să joci fără inter dreapta, nu știu cum se pregătește echipa"
Kim Rasmussen
- Cum catalogați lotul CSM-ului?
- Când am venit aici era exact ca într-un carusel: jucătoare care nu doreau să fie aici, altele care o regretau pe Mette Klit sau care nu mă voiau pe mine antrenor. Am încercat să le înțeleg pe fiecare în parte. Țin la toate și consider că fiecare poate ajuta echipa. Vorbim de handbaliste de top level, dar și de personalități diferite, calități deosebite. Este rolul antrenorului să le determine să acționeze ca o echipă, ca un grup unit. Am străbătut cu toții un drum greu, dar am trecut de toate obstacolele.
- Cum o puteți surprinde pe Vardar Skopje?
- Trebuie să eliminăm pe cât posibil greșelile din jocul nostru și să punem presiune pe ele. Cheia va fi apărarea. Ele sunt obișnuite cu o astfel de competiție, sunt a treia oară consecutiv la acest nivel. Această experiență noi nu o avem. Sunt favorite, dar nici noi nu jucăm la fel ca atunci când ne-am întâlnit în grupe și ne-au bătut. Trebuie să dovedim o disciplină de fier și multă determinare pentru a avea o șansă în fața lor.
- Care ar fi puncte lor slabe?
- Au niște slăbiciuni în defensivă, dar nu le pot divulga pentru că cineva din staff-ul lor ar putea citi. Au câteva jucătoare care nu se descurcă grozav în situații de unu la unu. Va fi greu, dar vom încerca să profităm de spațiile mari lăsate în apărare pentru extremele noastre.
"Vardar are portari buni și cele mai bune extreme din lume. Trioul Lekici-Penezici-Lazovici este marele lor atu. Dacă jucăm ca o echipă putem însă să învingem"
Kim Rasmussen
- Cine va câștiga Liga Campionilor?
- Buducnost sau Gyor. Și noi, dacă trecem de Vardar, avem o șansă extraordinară. Până la urmă, șansele sunt 50-50 la sută, dar oricare dintre echipe trebuie să joace la sută la sută din capacitate. Cine va da totul în week-end va câştiga trofeul.
- Ce veți face la finalul sezonului? Continuați la CSM?
- Despre viitorul meu vom discuta la finalul sezonului. Avem un Final Four, mai e Cupa României, ne propunem să le câștigăm pe amândouă. Acum nu mă pot concentra pe altceva decât pe aceste competiții.
Program Final Four Budapesta
Sâmbătă, 7 mai
16:15 Gyor-Buducnost Podgorica
18:45 CSM București-Vardar Skopje
Duminică, 8 mai
16:15 finala mică
18:45 finala
8 victoriiun egal și 5 înfrângeri e palmaresul CSM-ului în actualul sezon al Ligii Campionilor, cu Kim Rasmussen pe banca tehnică
Tragere accesibilă
CSM București și-a aflat ieri și adversara din "sferturile" Cupei României, care se vor disputa pe 11 mai. Campioana României va întîlni Rapid București, echipă care a retrogradat în acest sezon din prima ligă. Celelalte meciuri din "sferturi": HCM Baia Mare-HC Zalău, Dunărea Brăila-Unirea Slobozia și SCM Craiova-HCM Roman.