SPORTURI  »  HANDBAL  »  RUSIA - ROMÂNIA 32-37 (ÎN TUR 32-28)

Minune de Mondiale! Handbaliştii români au întors rezultatul în Rusia şi merg la Suedia 2011!

Articol de - Publicat duminica, 20 iunie 2010 00:00

Naţionala de handbal masculin s-a calificat miraculos la turneul final din ianuarie 2011. În tur a fost 28-32, dar băieţii au jucat fabulos ieri şi au întors rezultatul în Rusia. Este a doua ediţie consecutivă a Mondialelor la care românii vor fi prezenţi, după Croaţia 2009.

"Nu eşti handbalist cu adevărat decît dacă participi la un Campionat Mondial", acestea au fost cuvintele lui Alin Şania înaintea dublei cu Rusia. El şi colegii săi nu au renunţat nici o clipă  să demonstreze că merită numele de handbalişti, deşi după partida de la Bucureşti şansele la calificare scăzuseră dramatic. A fost multă dramă ieri la Cehov, dar din fericire ea a fost în tabăra ruşilor, care, pentru prima oară în istorie, ratează un Campionat Mondial. Şi este numai din vina românilor, care au jucat precis, pe alocuri sclipitor, cu multă raţiune şi cu multă răutate, în sensul bun al cuvîntului.

Au condus de la un capăt la altul partida, construind puţin cîte puţin posibilitatea unui vis: o nouă calificare la un turneu final. După ce "naţionala" a participat în 2009 la CM din Croaţia, după o pauză de paisprezece ani, obţinerea calificării la CM 2011 din Suedia a venit ca o confirmare a actualei generaţii.

Diferiţi în deplasare
Patru goluri. Atît era diferenţa pe care o aveau de recuperat elevii lui Vasile Stîngă ieri, la Cehov. La Bucureşti se terminase 32-28 în favoarea ruşilor. Nimeni nu credea, nimeni nu se aştepta, poate doar handbaliştii din "naţională", care au avut o altă faţă în deplasare. Scăpaţi de căldura din Polivalentă, cu o apărare mult mai agresivă, cu un Popescu mai inspirat, cu o linie de nouă metri mai prolifică şi cu un plus de încredere, românii s-au impus cu 37-32.

Foc de la 9 metri
Primul marcator a fost Alin Şania, care a deschis o partidă aproape de vis pentru România. Ruşii probabil au crezut că este doar un foc de început, care se va stinge treptat. Erau acasă, învinseseră în partida tur, ce se putea întîmpla? Nimic nu le putea scăpa de sub control. Dar le-a scăpat totul. În primul rînd l-au scăpat din hăţuri pe Alex Csepreghi, care a fost cel mai bun marcator din tabăra românilor, cu opt reuşite, apoi pe Şania (7 goluri), pe Novanc (5 goluri). La pauză scorul era ireal, 16-13 pentru România, în timp ce pe parcursul primelor 30 de minute din Rusia, românii au avut şi un avantaj de şase goluri, 14-8, în minutul 24.

Finalul controlat
Mai era jumătate de oră de adunat resurse, de strîns din dinţi, de luptat cu înalta echipă a Rusiei. "Tricolorii" n-au cedat iniţiativa şi au înscris gol după gol. Tensiunea în tabăra rusă era la cote maxime, în timp ce românii păreau din ce în ce mai relaxaţi, mai siguri pe ce pot realiza. Au avut în nouă rînduri avantaj de cinci goluri, iar finalul a adus a zecea oară această diferenţă, o diferenţă ce i-a dus pe români la CM din Suedia. Chiar dacă în ultimele minute ruşii s-au apropiat şi la două goluri, construcţia realizată de Vasile Stîngă şi ai lui nu avea cum să se prăbuşească.

Vali Ghionea  a fost cel care a pecetluit această calificare cu un gol de la şapte metri. Sînge rece şi apoi hora bucuriei pe parchetul neprietenos de la Cehov. Aşa au trăit handbaliştii români o revenire în care puţini mai credeau. Ei şi doi oameni de pe bancă, Vasile Stîngă şi Nicolae Munteanu. În 1980, aceştia au făcut parte din echipa care a întors URSS-ul. Actuala generaţie îşi scrie propria istorie.

Rusia    32 (13)
Filipov 9, Kovalev 5, Raţvorţev 5,  Starik 3,  Kamanin 2, Cipurin 2, Aslanian 2, Kokşarov 2, Dibirov 1, Cernoivanov 1. Antrenor: Vladimir Maximov
România    37 (16)
Csepreghi 8, Şania 7, Novanc 5, Jurcă 4, Ghionea 4, Florea 4, Stamate 2, Fenici 2, Sabou 1. Antrenor: Vasile Stîngă

Meritul tinerilor
"A fost groaznic de emoţionant să privesc meciul, mai ales că jucam la ruşi acasă, care ne bătuseră la Bucureşti. Mi-a plăcut întreaga echipă, mai ales reprezentanţii valului tînăr, cu Csepreghi în frunte. Această calificare e meritul tinerilor şi este un semn bun, după ce ne-am calificat şi în 2009. Au fost 14 ani de absenţă pînă atunci, dar acum mi se îndeplineşte un vis pe care l-am avut ani de zile. Cred că România poate reveni acolo, sus", a spus ieri, după meci, preşedintele FRH, Cristian Gaţu.

Tragerea la sorţi, în iulie
Campionatul Mondial din Suedia se va disputa între 13 şi 30 ianuarie 2011 în oraşele Malmö, Lund, Kristianstad, Göteborg, Skövde, Jönköping, Linköping şi Norrköping. La turneul final vor participa 24 de echipe, care vor fi împărţite în patru grupe preliminare. Tragerea la sorţi va avea loc pe 9 iulie, la Göteborg.

4 titluri mondiale are "naţionala" masculină a României, cucerite în 1961, 1964, 1970 şi 1974

13 participări a adunat reprezentativa de handbal din cele 21 de ediţii ale CM disputate pînă acum

Citește și:

Gestul lui Jude Bellingham din Anglia - Slovacia l-ar putea costa scump! Salvatorul Angliei riscă suspendarea
Euro 2024
Gestul lui Jude Bellingham din Anglia - Slovacia l-ar putea costa scump! Salvatorul Angliei riscă suspendarea
Aurelian Chițu a semnat în Superliga! Transferul anunțat acum două săptămâni de GSP, oficializat astăzi
Superliga
Aurelian Chițu a semnat în Superliga! Transferul anunțat acum două săptămâni de GSP, oficializat astăzi
Val de plecări la Universitatea Cluj! Șapte jucători, OUT
Superliga
Val de plecări la Universitatea Cluj! Șapte jucători, OUT

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (44)
alb_rosu_in_vn
alb_rosu_in_vn  •  25 Iunie 2010, 17:00

Felicitari baietilor, a fost un meci si un rezultat istoric! Pacat ca nu l-am putut vedea, in zona unde eram nu se prindea Digisport, dar ma bucur mult pentru calificare. Sper ca handbalistii nostri sa capete mai mult curaj si sa faca o figura frumoasa in Suedia la CM.

doru5
doru5  •  20 Iunie 2010, 21:13

Trebuie sa felicitam beietii.,..cat despre Razvan Lucescu , daca nu ar fi fratii becali sa-l sape (uite cum jucatorii impresariati de ei evita cat pot Nationala , iar cand vin nu dau randamentul ce ar trebui) ar avea si el ceva rezultate. fotbalul romanesc e in mana mafiei si sa nu uitam ca aceasta mafie a inceput cu banii din transferuri deturnati , care toti au trecut prin mana fratilor becali.pana nu scapam de ei... nu o sa avem Nationala.

ioscu
ioscu  •  20 Iunie 2010, 20:06

Felicitari!!! Cat despre masssmedia din Romania..........RUSINE!!!!!Baietii astia chiar au facut o minune si nimeni nu se inghesuie sa ii felicite...

Vezi toate comentariile (44)
Comentează