SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - POLONIA 29-31

GALERIE FOTO + VIDEO Cădere în gol » România a pierdut în faţa Poloniei, 29-31, după un final de coşmar

foto: Marius Ionescu +4   FOTO
foto: Marius Ionescu

Articol de - Publicat duminica, 15 decembrie 2013 00:00 / Actualizat luni, 16 decembrie 2013 00:00

"Naţionala" României a ratat calificarea în sferturile de finală, deşi a condus şi cu 5 goluri în faţa Poloniei, o naţie care n-a impresionat pînă acum în handbalul feminin


Începuturile de meci ale României au fost, la acest Mondial, mici probe de lentoare. Calculată sau, mai degrabă, nu. Dar parcă necesare. Parcă doar revenind de la 1-3, scorul care apare cel mai des în scriptele primelor minute, merg apoi lucrurile pe traseul fericit. Aşa s-a întîmplat şi aseară, în faţa Poloniei, adversarul dorit, aşteptat, primit în "optimi", care venea însă la confruntarea cea mai importantă pentru el cu cifre superioare celor ale "tricolorelor" după grupe. Uneori chiar nu e bine să primeşti ceea ce-ţi doreşti, dar asta nu s-a simţit multă vreme în confruntarea din "optimi". S-a rezervat pentru final, unul amar, înecăcios, neaşteptat.

VIDEO de la România - Polonia

Neagu show
După ce a egalat, "naţionala " României a preluat conducerea, iar în minutul 13 s-a distanţat pentru prima dată la două goluri. Au fost cîteva aruncări senzaţionale ale Cristinei Neagu, reproduceri fidele, neretuşate, ale reuşitelor ei din vremea cînd era declarată cea mai bună handbalistă a lumii. A fost exactă şi de la 7 metri, unul dintre coşmarurile revizitate ale "tricolorelor" la aceste CM. Alături de ea, au sclipit în atac Ardean-Elisei, Nechita şi Manea, ultima mereu bătăioasă pe semicerc, înghiţind îmbrînceli, ciupituri, ghionturi.

Fază cu fază, lucrurile păreau să se aşeze. Avansul creştea conform unui grafic imaginar ideal, 3 goluri, apoi 4, aruncînd poate un văl gros, derutant, peste momentele în care uriaşa Wojtas - 1,91 metri - arunca şi marca nestingherită, în care rapida extremă stînga Grzyb găsea colţul vulnerabil sau în care pivotul Kulwinska îşi făcea prea uşor loc pe semicerc. Atîta vreme cît Neagu a funcţionat, dînd impulsul încrederii, lucrurile au arătat bine, în roz şi portocaliu.

10 minute de secetă
La pauză era 17-13. În minutul 35 era 20-15, diferenţa cea mai mare, 5 goluri. Am fi crezut că polonezele vor ceda, se vor prăbuşi, poate fizic, poate mental, într-o optime mondială. Dar ele au rămas acolo, aproape, hărţuind şi lovind puternic, alternanţă înşelătoare şi periculoasă. În minutul 48 încă aveam 4 goluri, iar Ungureanu apăra un 7 metri executat de Wojtas. Graficul era respectat. Cumva însă, nu se ştie de unde şi din ce cauză, butoanele s-au stricat, arcurile au sărit, a ţîşnit fumul pripei şi al încrederii pierdute.

Au fost 10 minute infernale fără gol pentru România, timp în care Polonia a marcat de 7 ori. De necrezut, inexplicabil, greu de digerat. Cînd Neagu a transformat un 7 metri şi Pintea a reuşit o intercepţie încă mai erau speranţe, deşi tabela ticăia furios. Mingea s-a pierdut, s-au dus şi speranţele, la ultimul time-out, cerut de antrenorul Poloniei, Tadici a încheiat cu un stins: "Hai, să vedem ce se întîmplă". A bătut Polonia, asta s-a întîmplat, iar româncele vor continua multă vreme să se întrebe ce s-a întîmplat în acele 10 minute. Cine au jucat, ele sau nişte clone neinspirate?

56 la sută a fost procentajul de reuşită al României în meciul de aseară, cu 29 de atacuri valorificate din 52

23 la sută a fost procentajul portarilor români contra Poloniei, Paula Ungureanu apărînd 5 mingi, iar Talida Tolnai 4

9 goluri a reuşit cea mai bună marcatoare a Poloniei, Alina Wojtas, în timp ce la noi Cristina Neagu a înscris de 10 ori

A jucat cu ruptură
Adriana Nechita, extrema dreapta a României, a jucat în meciul de aseară deşi a suferit o ruptură musculară la gamba stîngă, la unul dintre antrenamente. E o problemă mai veche a "tricolorei", care se agravează ori de cîte ori meciurile se succed la o zi sau două. "A avut o problemă, dar am putut să o reparăm", a declarat doctorul Dan Costin. Nechita a avut un bandaj gros aplicat pe toată gamba stîngă pentru ca accidentarea să nu se agraveze. Cu aceeaşi problemă a jucat Nechita şi la Euro 2010, în meciul cu Suedia din semifinale, dar şi în finala mică, împotriva Danemarcei.

Spectacol oferit de cei 500 de români
Galeria României a fost şi aseară alături de "tricolore". Aproximativ 500 de spectatori au venit din România pentru acest meci. De la Deva, Reşiţa, Vîlcea, Bucureşti, Braşov, dar şi de la Tîrgu Mureş şi Baia Mare, suporterii au vrut să fie alături de fete pentru a le ajuta să se califice în sferturile de finală. Polonia a avut şi ea o galerie de 30 de persoane, dar, aşezată în înaltul tribunei din Novi Sad, aceasta aproape că nu s-a auzit.

Franţa, emoţii 45 de minute
Finalista precedentei ediţii a CM a avut emoţii în partida din "optimi" contra Japoniei. Niponele s-au ţinut scai de campioana mondială din 2003 pînă în minutul 40! După ce Franţa a condus la pauză cu 12-9, în partea a doua Japonia a marcat de patru ori consecutiv şi a trecut la conducere: 13-12. Finalul a fost de coşmar pentru asiatice, care în ultimele 16 minute au mai marcat de doar două ori, primind în schimb nouă goluri! S-a terminat 27-19 pentru Franţa, echipa care nu a cunoscut pînă acum înfrîngerea în Serbia. Cinci victorii în faza grupelor, între învinse, campioana Europei, Muntenegru, dar şi campioana Asiei, Coreea de Sud.

Germania fără greşeală
Germania a ajuns şi ea în "sferturi" după ce a trecut de Angola cu 29-21. Un meci fără emoţii pentru nemţoaice care au condus de la un capăt la altul, trecîndu-şi în cont a şasea victorie consecutivă la Mondialul din 2013. În "sferturi", Germania va da însă peste învingătoarea meciului care s-a încheiat aseară, tîrziu, între Muntenegru şi Danemarca.

Citește și:

„O dăm la pace?! Nici la barbut nu se face așa!” » Florinel Coman a respins întrebarea de la flash-interviu
Nationala
„O dăm la pace?! Nici la barbut nu se face așa!” » Florinel Coman a respins întrebarea de la flash-interviu
Marca, după România - Slovacia: „Un blat disimulat, toată lumea fericită” + Gazzetta dello Sport: „Blatul este gustos, merg la braț mai departe”
Euro 2024
Marca, după România - Slovacia: „Un blat disimulat, toată lumea fericită” + Gazzetta dello Sport: „Blatul este gustos, merg la braț mai departe”
Scandal după Ucraina – Belgia! De Bruyne și-a ieșit din minți
Euro 2024
Scandal după Ucraina – Belgia! De Bruyne și-a ieșit din minți

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (572)
chiramihai
chiramihai  •  16 Decembrie 2013, 21:17
Postat de iulybalog pe 16 Decembrie 2013, 03:05

Am vrut sa picam cu Grecia si ma luat-o in freza! Am vrut sa picam cu Polonia. Si, iar, am luat-o in freza! Eu sint din ce in ce mai sigur ca rromanii au prostia ca gena principala!

suntem labili psihic nu prosti :(

chiramihai
chiramihai  •  16 Decembrie 2013, 21:14

Cand Razvan Lucescu a spus despre romani ca sunt labili psihic toti s-au suparat pe el.....mai vreti si alte dovezi ????? Veti primi cu nemiluita !!!! :(

papillon
papillon  •  16 Decembrie 2013, 17:09

Oameni buni ! Nu mai aruncati vina pe antrenori. Fetele poarta toata vina esecului cu Polonia Asta suntem noi >NE curge prin singe. Avem talente cu carul ,dar la capitolul concentrare suntem la pamint .Este din pacate o dimensiune a alcatuirii firii romanesti.Cineva a afirmat ca nu ii este frica de nimeni decit de noi .Avea perfecta dreptate.

Vezi toate comentariile (572)
Comentează