SPORTURI  »  HANDBAL  »  TRAGEDIE ÎN SPORT

Noapte însîngerată » 3 sportivi morţi şi 11 răniţi după ce un autotren a acroşat microbuzul handbaliştilor de la CSU Tîrgovişte

Microbuzul dîmboviţenilor, imediat după impact +1   FOTO
Microbuzul dîmboviţenilor, imediat după impact

Articol de , - Publicat marti, 17 noiembrie 2015 00:00

Alaltăieri seară, în timp ce se întorcea de la un meci disputat la Vicovu de Sus (Suceava), vehiculul care-i transporta pe dîmboviţeni a staţionat la intrarea în judeţul Buzău din cauza unei defecţiuni, iar TIR-ul plin cu lemne l-a agăţat şi l-a strivit.

3 sportivi morţi şi 11 răniţi. E bilanţul negru al accidentului în care a fost implicată, duminică seara, formaţia de handbal masculin CSU Tîrgovişte.

Trupa se întorcea din nordul ţării, de la Vicovu de Sus, Suceava. Unde jucase împotriva echipei locale, în etapa a noua a ligii secunde. Scorul, 27-35.

Băieţii se aflau la cîteva sute de metri după intrarea în judeţul Buzău dinspre Focşani, pe DN2 E85, cînd s-a întîmplat nenorocirea.

Două variante vehiculate

Şoferul microbuzului a tras pe dreapta pentru a regla o defecţiune la motor. Chiar în momentul în care s-a întors pentru a pleca, un autotren, încărcat cu baloţi de cherestea, l-a agăţat, l-a aruncat în şanţ şi l-a strivit. Pentru că, pînă aseară, anchetatorii se aflau încă în stadiul audierilor, există mai multe variante, două extrem de vehiculate:

A. Şoferul microbuzului nu a semnalizat

Acesta ar fi oprit pe banda de urgenţă fără să semnalizeze. Şoferul autotrenului, un vrîncean în vîrstă de 49 de ani, l-ar fi observat în ultima clipă, a încercat să-l evite, însă a intrat în balans, l-a agăţat şi s-a prăbuşit peste el.

"Avem un drum cu cîte o bandă pe sens şi cîte una de urgenţă, ultima folosită de mulţi drept a doua bandă. E posibil ca şoferul să nu-şi fi dat seama, pînă în ultima clipă, că acea maşină era staţionată!".

Sursele Gazetei spun că microbuzul n-avea semnalizare luminoasă.

B. Conducătorul TIR-ului a adormit
"E o variantă mai puţin probabilă", spun localnicii, "deoarece şoferul a încercat să evite impactul. Altfel, intra direct în spatele maşinii". Carosabilul nu era umed, condiţiile de trafic erau bune.

Patru cu traumatisme serioase

Primul apel la 112 a fost făcut la 22:11. "A fost o mobilizare exemplară", spun reprezentanţii IPJ. Trei autospeciale de descarcerare, șase ambulanțe și o autospecială de transport victime multiple au ajuns la locul accidentului. Din păcate, trei sportivi, toţi aflaţi pe bancheta din spate, n-au mai putut fi salvaţi. Au fost striviţi sub greutatea camionului şi a baloţilor.

Toate victimele au fost transportate imediat la spitalul din Rîmnicu Sărat, la cîţiva kilometri distanţă, unde au fost preluate de dr. Andrei Căpăţînă. "Din cei aflaţi în microbuz, 10 răniţi, 4 aveau răni grave, traumatisme serioase. Doi traumatisme medii, uşoare, iar patru minore, zgîrieturi şi lovituri", a punctat acesta ieri, vizitat de Gazetă.

Trimişi la Bucureşti

Răniţii grav au fost transportaţi mai departe, în Bucureşti, la Floreasca şi Bagdasar-Arseni. "În cazul celorlalţi, discreţia a fost totală. Nu le-am spus că şi-au pierdut colegii pentru a fi într-o stare psihică bună. Au primit vestea de la rude, ulterior, unii încă nu ştiu detaliul", au afirmat medicii ieri, la prînz.

Ieri, majoritatea celor răniţi au fost externaţi. Au rămas sub atenţia medicilor doar răniţii grav. "La cum au plecat de aici, nu prezintă risc vital", au conchis doctorii buzoieni.

"Au avut şi ghinion, şi noroc"

Martorii spun că a existat cîte un element care i-a ajutat şi unul care i-a dezavantajat pe sportivi.

GHINION: "Şanţul. Dacă nu era acel şanţ, existau şanse ca microbuzul să fie aruncat în cîmp, iar autotrenul nu se răsturna peste el"

NOROC: "Încărcătura era compactă. Dacă, în locul acelor cuburi lemnoase, existau scînduri sau trunchiuri de copaci, acestea puteau intra prin geamuri cu uşurinţă, iar numărul victimelor creştea"

Vineri seară, autocarul băimărean!

Cu doar două seri înainte, autocarul juniorilor de la FCM Baia Mare a fost aproape de o tragedie. Acesta s-a răsturnat într-o curbă lîngă Cugir, unde fotbaliştii aveau a doua zi un meci de campionat. Cîţiva dintre elevii lui Dănuţ Şomcherechi, fost stoper la FC Argeş şi Progresul, au ajuns la spital pentru un control suplimentar, însă n-au existat probleme grave.

"Şoferul autotrenului nu a fost rănit în incident, însă a suferit un atac de panică şi a ajuns şi el la noi"
Dr. Andrei Căpăţînă, chirurg Spitalul Rm. Sărat

12 din 14este locul ocupat de CSU Tîrgovişte în Divizia A, al doilea eşalon valoric al handbalului masculin de la noi, cu 2 victorii din 9 posibile

Citește și:

România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Nationala
România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Nationala
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”
Nationala
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează