SPORTURI  »  HANDBAL  »  TROFEUL CARPAȚI

România de tranziție » Cu 7 zile înainte de debutul la Campionatul European și cu un antrenor nou, "tricolorele" se caută

Articol de , , - Publicat luni, 28 noiembrie 2016 00:00

E finala Trofeului Carpați, în Sala Sporturilor din Cluj, contra Ungariei. E ultimul meci înaintea Campionatului European din Suedia. E ultimul meci la "națională" al Aureliei Brădeanu. Multă emoție parcă plutește, ca un abur, peste suprafața galbenă.

Așteptare, un soi de nerăbdare, gânduri de victorie în fața rivalului istoric. Echipa României este însă una în schimbare, o schimbare necesară, obligatorie chiar și, în același timp, firească. Jucătoare care lasă locul altora. Se construiește din mers, uneori cu mistria în aer, stropi de mortar scăpând pe lângă. E natural.

Schimbarea se vede din componența 7-lui trimis pe teren la început de Martin Ambros. Dedu în poartă, apoi Florică, Zamfir, Brădeanu, Manea, Geiger, Neagu. Marilena, nu Cristina. Mika zâmbește undeva, în colțul gurii, dă o pasă, apoi bate scurt palma cu Kisfaludy și Szekeres, cu care se știe din anii "maghiari" ai carierei ei de club, primește din nou mingea, se înalță și înscrie. Apoi iese de pe teren, înlocuită de Buceschi. Fusese ultima ei semnătură într-o partidă a "naționalei", după 17 ani de prezență neîntreruptă.

În continuare, rulajul continuă. Dedu apără bine, 7 intervenții în total în prima repriză, apărarea e hotărâtă, Geiger, una dintre cele experimentate, joacă foarte bine, o singură ratare în 30 de minute, "tricolorele" conduc și la 3 goluri, 9-6 în minutul 18, dar lipsește cursivitatea. Plus că oaspetele încep să o scoată la rampă pe Klivinyi, alături de starul etern Gorbicz. Și se produce ruptura, maghiarele înscriu la foc automat, se ajunge la 11-14, iar la pauză 12-14.

În partea a doua diferența în favoarea Ungariei a crescut bob cu bob. România nu seamănă cu cea din anii trecuți, din decembrie 2015 și nici măcar cu cea de la JO de la Rio. E o Românie nouă, care se caută, care le are pe teren în același timp pe Laslo, Zamfir, Zamfirescu și Florică. Crispare, ratări, pase care nu merg ușor, se fracturează în aer, tresăririle pozitive sunt scurte, reintrarea în poartă a lui Dedu mai salvează câteva faze. E o Românie nouă, diferită, care se regăsește și într-un moment de pe bancă, în care Cristina Neagu vine spre Cristina Laslo și îi explică pe un ton categoric, dar constructiv, o idee de joc.

În 7 zile încep Europenele, România în grupa de foc alături de Rusia, Norvegia și Croația, ce va fi acolo rămâne de văzut. Deocamdată, echipa e în transformare. Una care include și locul 2 în Trofeul Carpați 2016, după 24-29 cu Ungaria în finală.

ROMÂNIA 24 (12)

Zamfir 6, Buceschi 5, Geiger 5, Florică 2, Chiper 2, Brădeanu 1, Chintoan 1, M. Neagu 1, Udriștoiu 1. Antrenor: Martin Ambros

UNGARIA 29 (14)

Klivinyi 10, Gorbicz 7, Erdosi 3, Lukacs 3, Kovacs 2, Bodi 2, Schatzl 1, Kisfaludy 1. Antrenor: Kim Rasmussen

"Vom arăta altă față la Europene!"

Denisa Dedu a apărat bine poarta României aseară, dar a fost ajutată prea puțin de apărarea din fața sa.

Fără Paula Ungureanu, menajată, antrenorul Martin Ambros a trimis-o între buturi pe Denisa Dedu. Și brașoveanca nu a dezamăgit. A făcut o primă repriză foarte bună, iar apoi a stat între buturi și de la jumtatea reprizei secunde încolo.

- Denisa, aveți multe de învățat după acest meci, nu?
- Da! După orice meci ai de învățat. Îmi pare rău că nu am câștigat, dar asta este. De-asta a fost acest turneu, să vedem unde ne aflăm, ce mai avem de corectat, ce putem îmbunătăți până la Campionatul European.

- Cum s-a văzut jocul din poartă?
- Mai avem multe de pus la punct, au lipsit fete multe, dar mai e o săptămână, în care putem să mai corectăm. Cu siguranță, în Suedia altfel va arăta echipa națională.

- Ai emoții că nu vei prinde lotul?
- Antrenorii vor fi cei care vor decide. Eu încerc să-mi fac treaba cât mai bine, mă străduiesc să joc cât mai bine. Și îmi doresc enorm să fiu acolo! Decizia e însă la ei.

- Ai fost coechipieră la Brașov cu Mika, dar și la echipa națională. Ce ai simțit în momentul retragerii ei?
- Sincer, mi s-a făcut pielea de găină pe mine! Sunt onorată că am jucat în aceleași echipe, am avut multe de învățat de la ea. O să ne lipsească, dar merită toată aprecierea noastră pentru că a ajutat enorm handbalul românesc.

Au pierdut la 7 metri!

România B, echipa pregătită de Ion Crăciun și Ildiko Barbu, a terminat pe ultimul loc ediția din acest an a "Trofeului Carpați", după ce a pierdut, după executarea loviturilor de la 7 metri, întâlnirea cu Olanda B. Echipa secundă a României a condus aproape în permanență, dar pe final olandezele au egalat și au avut chiar șansa să termine victorioase în timpul regulamentar. Portarul Iulia Dumanska s-a opus însă aruncării lui De Haze, singură pe semicerc, și s-a trecut la loviturile de departajare. Acolo, Bianca Bazaliu a ratat chiar prima aruncare, care a fost la final decisivă. Olandezele au reușit să fructifice toate aruncările și au câștigat cu 31-29, după 26-26 la finalul celor 60 de minute.

Rezultate "Trofeul Carpați"

Sâmbătă

  • Ungaria-Olanda B 30-26 (12-13)
  • România A-România B 31-23 (14-13)

Duminică

Finala mică

  • România B-Olanda B 29-31 (26-26, 14-12) după 7 metri

Finala mare

  • România-Ungaria 24-29 (12-14)

Ratează Perianu Euro 2016?

Una dintre jucătoarele de bază ale României, interul stânga Gabriela Perianu, are șanse mici de a prinde lotul de 16 care va face deplasarea pentru turneul din Suedia. Perianu s-a accidentat destul de serios acum două săptămâni, la meciul de campionat dintre Corona Brașov și Dunărea Brăila. "Are un ligament rupt în talpa piciorului. Am crezut că poate juca, a forțat, dar durerile sunt foarte mari. O să vedem zilele următoare ce șanse o să-i dea doctorii", a declarat Costică Buceschi, secundul lui Martin Ambros la naționala României, dar și antrenorul lui Perianu la Brăila. Perianu a făcut parte din lotul care a câștigat medalia de bronz la Mondialul din 2015, dar a fost prezentă și la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Neagu și Iuganu, entorse la gleznă

Pe lângă Perianu, la Trofeul Carpați nu au evoluat deloc nici Cristina Neagu și Ana Maria Iuganu, interul stânga, respectiv extrema stânga a echipei României. Ambele s-au accidentat la antrenamente, suferind entorse la gleznă. "Nu are rost să forțăm cu ele. Vor începe antrenamentele în această săptămână și sperăm ca până la ora jocului cu Norvegia, din 5 decembrie, primul la Europene, amândouă să fie în plenitudinea forțelor", a declarat Buceschi.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Du-te, bă, de aici!” » Ce-l entuziasmează pe Gigi Becali: „Se adeverește ce am prevăzut eu”
Europa League
„Du-te, bă, de aici!” » Ce-l entuziasmează pe Gigi Becali: „Se adeverește ce am prevăzut eu”
Tottenham i-ar putea încheia mandatul! Cu cine negociază Manchester United să vină în locul lui Ten Hag
Campionate
Tottenham i-ar putea încheia mandatul! Cu cine negociază Manchester United să vină în locul lui Ten Hag
De ce nu iese niciodată la restaurant Iuliana Pepene: „Știți ce mi-am dat seama?!”
Stiri extrasport
De ce nu iese niciodată la restaurant Iuliana Pepene: „Știți ce mi-am dat seama?!”

„Nu mă mai uit la meciurile lui. Îi urez succes!” » Antrenorul care l-a descoperit pe Ștefan Târnovanu, mărturie dureroasă, chiar după FCSB - RFS

Gigi Becali, dezlănțuit după victoria FCSB! 3 jucători remarcați: „Nu doar că-i măresc contractul, îi iau și apartament!” + „Miculescu e jucător de luptă, o să joace cu PAOK”


Comentarii (6)
10153755897004409
Ilascu Mircea  •  30 Noiembrie 2016, 00:44

Nu rezultate imediate ar trebui sa fie ținta noastră acum , dacă vrem sa avem o echipa puternica si competitiva trebuie sa avem răbdare . Nu avem inter dreapta de cariera ,ci mai mult joaca sporadic , ma refer la Melinda , care nici acum nu confirma , e veșnica speranța . Nu avem un centru de maserie ci mai mult folosim interii . In apărare va fi si mai greu fără Perianu si o înlocuitoare pe măsura lui Mica . Dar sa speram ca va tine poarta . Bafta fetelor jucati fără trac si cu siguranță vom avea si echipa in următorii ani .

catalynn
catalynn  •  29 Noiembrie 2016, 00:57
Postat de tihi pe 28 Noiembrie 2016, 19:02

Nici o sansa la podium....Locul 8-10 eventual..Veti vedea!!!!

Depinde de forma in care va fi Cristina Neagu si daca va reusi sa traga echipa dupa ea ... Pacat ca nu avem si o Isabelle Gulldén la Nationala, daca vor face echipa de la anul la CSM chiar ca nu au adversare :-)))

tihi
tihi  •  28 Noiembrie 2016, 19:02

Nici o sansa la podium....Locul 8-10 eventual..Veti vedea!!!!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează