SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - SPANIA, AZI, 19:15, TVR 2 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

România debutează astăzi în faţa Spaniei la Europenele de handbal » Poate acum! Trebuie!

Articol de - Publicat marti, 07 decembrie 2010 00:00

12 victorii, două egaluri şi două înfrîngeri e palmaresul României în 2010. Ucraina şi Germania le-au bătut doar pe "tricolore", nu însă şi Norvegia, Rusia, Franţa.

România a fost mai mereu în centrul atenţiei la Europene. Cu un lot valoric remarcat de toată lumea handbalului, "tricolorele" s-au înecat de fiecare dată însă exact cînd să ajungă la medalii. Aşa s-a întîmplat în 1996, 2000, 2004 şi 2008, cînd au pierdut meciul decisiv, lupta care să le-ar fi dus în atenţia întregii lumi.

La ediţia a noua, care debutează azi în Norvegia şi Danemarca, România e din nou printre favorite. "Este una dintre cele mai bune echipe din lume. Are jucătoare fantastice, precum Vărzaru şi Neagu. Sînt sigură că de data asta româncele vor fi în semifinale", declară expertul Federaţiei Europene de Handbal, fosta mare jucătoare daneză Camilla Andersen.

Într-o grupă numită de toată lumea "a morţii", România nu are voie să facă paşi greşiţi. Constanţa poate fi factorul cheie al unei echipe de moral care, atunci cînd a început bine o competiţie, cu greu a putut fi oprită.

Spania, o sperietoare
România va debuta azi în faţa vicecampioanei Europei, Spania, o echipă care are un moral excelent în faţa "tricolorelor". Ibericele le-au învins pe românce la Euro 2008 (26-18), dar şi la Mondiale în 2009 (26-25), printr-un gol marcat în ultima secundă. Nici o jucătoare nu a uitat cele două dispute, meciuri care le-au creat insomnii săptămîni la rînd. "Sperăm ca de data aceasta să le învingem. O putem face, avem valoare. Trebuie să dăm totul, să jucăm cu determinare şi noi să fim cele care ne bucurăm la final", spune Aurelia Brădeanu, care joacă în Danemarca pentru a zecea oară la un turneu final.

"Spania e o echipă incomodă, care joacă un handbal nespectaculos la prima vedere, dar foarte eficient. Noi nu mai trebuie să intrăm în jocul lor, noi trebuie să dăm tonul. Fetele sînt pregătite, le-au studiat foarte atent şi sper să începem cu dreptul", a adăugat antrenorul Radu Voina.

Tot azi, de la ora 21:45, se mai dispută în grupa României, Danemarca-Serbia.

"După ultimele rezultate, celelalte echipe privesc Spania cu mai mult respect. Meciul cu România cred că e cel mai important. E primul şi vrem să debutăm cu o victorie"
Jorge Dueńas, antrenor Spania

Cadou pentru Roza
Florina Chintoan, pivotul "naţionalei" României, şi-a aniversat ieri ziua de naştere, clujeanca împlinind 25 de ani. "E al patrulea an consecutiv cînd îmi fac ziua în cantonamentul naţionalei. E foarte plăcut cu fetele alături", a declarat Florina. "Am primit din partea fetelor şi a antrenorilor o bluză, o pijama şi un portofel, să-mi pun cărţile de credit", a spus rîzînd cea pe care coechipierele o alintă Roza. "Cel mai frumos cadou îl aştept cu Spania. Vrem să învingem şi atunci aş fi fericită", a încheiat pivotul.

Se joacă în Gigantium Arena
Partidele din grupa A la Campionatul European se desfăşoară la Aalborg, al patrulea oraş a Danemarcei ca mărime, în Gigantium Arena. Complexul multisportiv care are 25.000 de metri pătraţi a fost construit în 1999 şi cuprinde două patinoare, două săli de handbal şi multe alte săli pentru conferinţe şi întîlniri. Sala în care se vor disputa partidele de handbal are 4.528 de locuri pe scaune, dar poate găzdui pînă la 8.500 de spectatori.

Somn şi un antrenament
"Naţionala" României e ultima dintre echipele din grupa A care au ajuns la Aalborg. Danemarca s-a mutat în oraşul din nord de o săptămînă, Serbia a ajuns de sîmbătă, în timp ce Spania a sosit duminică noapte, la ora 2:00. Româncele au plecat din ţară abia luni dimineaţă, ele trezindu-se la ora 4:00, şi au ajuns la Aalborg la ora 14:00. "A fost obositor, dar mai bine aşa decît să venim cu o zi înainte. Aşteptatul acolo le măcina psihic, nu le place să aştepte", a declarat Radu Voina. Acesta a condus aseară, la ora meciului, şi primul antrenament în Danemarca. A fost mai mult o mişcare de dezmorţire şi de acomodare cu sala în care se va disputa partida.

Grupele CE 2010
Grupa A (Aalborg)

Spania
Danemarca
ROMÂNIA
Serbia

Grupa B (Aarhus)
Muntenegru
Croaţia
Rusia
Islanda

Grupa C (Larvik)
Germania
Ucraina
Suedia
Olanda

Grupa D (Lillehammer)
Norvegia
Ungaria
Franţa
Slovenia

Programul României
azi    ora 19:15    România-Spania
09.12    ora 21:45    Danemarca-România
11.12    ora 19:45    România-Serbia

- 4 debutante are în lot echipa României la un Campionat European: Mihaela Tivadar, Ada Moldovan, Magdalena Paraschiv, Mihaela Smedescu
- 8 jucătoare din lot au făcut parte şi din echipa care în 2005 cîştiga argintul mondial: Ungureanu, Elisei, Stanca, Vărzaru, Han, Brădeanu, Şoit şi Tivadar
- 9 jucătoare din cele 17 joacă la campioana Oltchim Rm. Vîlcea. Oltchim are 10 handbaliste la Euro 2010, cele 9 românce plus ucraineanca Pidpalova. Cele mai multe sportive de la aceeaşi echipă le are Buducnost Podgorica: 12 în "naţionala" Muntenegrului
- Aurelia Brădeanu (31 de ani şi 6 luni) e cea mai în vîrstă handbalistă din echipa României
- Melinda Geiger (23 de ani şi 8 luni) este mezina lotului lui Radu Voina
- Cristina Vărzaru va fi căpitanul României la Euro 2010, Valentina Elisei fiind vicecăpitan
- Aurelia Brădeanu şi Cristina Vărzaru sînt la al patrulea turneu final de Campionat European
- locul 4 la CE 2000 e cea mai bună clasare a României la CE. Cea mai slabă clasare s-a înregistrat în 1998, locul 11
- România a participat la 7 din cele 8 ediţii ale turneelor finale de pînă acum, lipsind doar în 2006

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (10)
vera_rapid
vera_rapid  •  07 Decembrie 2010, 17:28

nu cred ca geiger e mezina lotului...in fine, oricum nu asta conteaza, ci sa invingem spania! multa bafta fetelor!

dumasco
dumasco  •  07 Decembrie 2010, 14:00

Meciurile vor fi in direct pe Dolce Sport si TVR !

dumasco
dumasco  •  07 Decembrie 2010, 13:57

Bafta Romania !

Vezi toate comentariile (10)
Comentează