SPORTURI  »  HANDBAL  »  DISPARIŢIE

Să ne aducem aminte de Otto » Campion mondial în 1961 cu România, Telman a murit sîmbătă, în Germania

Cu trofeul la Campioni de Legendă, în 2009 // Foto: Foto: Raed Krishan +2   FOTO
Cu trofeul la Campioni de Legendă, în 2009 // Foto: Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat luni, 14 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 13 ianuarie 2013 21:53

Foştii săi coechipieri din "naţionala" evocă amintiri cu pivotul "naţionalei" României, decanul de vîrstă al echipei care cucerea primul titlu mondial în RFG.

A murit în Germania, ţara în care s-a şi născut, la 86 de ani! Era însă mai român decît mulţi români. A jucat handbal doar pentru România şi nu a uitat niciodată că a trăit cei mai frumoşi ani ai săi în România. " Otto Telman era un saş neaoş. Era cel mai corect om pe care l-am cunoscut. Sincer în tot ceea ce spunea, nu ştia să mintă sau să înşele", îl caracterizează Olimpiu Nodea, fostul său coechipier.

Respecta întocmai programul de la echipa naţională. "După masă, de obicei, noi mai făceam un rummy, mai jucam o tablă. La el, orele de somn erau literă de lege. La băut, cu noi, nu a fost niciodată. Cînd bea cîte o bere era sărbătoare, cine ştie ce se întîmplase cu el!", rememorează Olimpiu Nodea.

"Coechipier de nădejde!"
Cornel Oţelea, singurul handbalist din lume de trei ori campion mondial, îşi aduce şi el aminte de fostul coechipier ca fiind un extraordinar om de echipă. "Un jucător tenace, ambiţios, care punea întotdeauna pe primul loc echipa. Era mulţumit dacă noi cîştigam, nu căuta să iasă el în evidenţă. Altruist, era un coechipier de nădejde", a declarat Oţelea.

A sărit pe geam să scape de deportare
Originar din Agnita, Otto Telman le povestea elevilor săi cum a scăpat imediat după al doilea război mondial, să fie deportat de ruşi. "Îi strînseseră pe toţi, la liceu. Într-o clipă de neatenţie, el a sărit pe geam şi a fugit. Aşa a rămas în România şi a ajuns un mare handbalist", a povestit Gheorghe Goran, cel care l-a avut antrenor la Steaua.

A fost şi antrenor la Steaua
După ce s-a retras, Otto Telman a fost, mai întîi, antrenor secund, iar apoi un an principal, avîndu-l ca secund pe Puiu Nodea. S-a retras apoi, plecînd în anii '80 în Germania.

Decorat de Băsescu
Otto Telman a plecat în Germania înainte de Revoluţie. Ultima oară a revenit în România în 2009, cînd a participat la Gala "Campioni pentru România". În cadrul evenimentului organizat de Fundaţia Campionilor, Otto Telman a fost premiat alături de ceilalţi campioni mondiali ai României la handbal. Tot atunci, preşedintele Traian Băsescu i-a decorat pe foştii performeri. Telman nu putea să mai meargă în ultimul timp, deplasîndu-se doar în cărucior. "Soţia sa avea grijă de el. Picioarele nu-l mai ascultau", a spus Puiu Nodea.

7 din 16 mai trăiesc
Din echipa care a cîştigat primul titlu mondial pentru handbalul românesc, în 1961, trecînd cu 9-8 după prelungiri, de Cehia, doar şase jucători şi antrenorul Nicolae Nedef mai sînt în viaţă: Mircea Costache II, Petre Ivănescu, Ioan Moser, Olimpiu Nodea, Cornel Oţelea şi Mihai Redl. Nu mai sînt printre noi, în schimb, Ioan Bogolea, George Bădulescu, Aurel Bulgaru, Gheorghe Coman, Mircea Costache I, George Covaci, Virgil Hnat şi Otto Telman, dar nici antrenorul principal, de atunci, Oprea Vlase.

Nedef: "El era croitorul echipei!"

Nicolae Nedef, antrenorul care a pregătit alături de regretatul Oprea Vlase echipa din 1961, are numai cuvinte frumoase despre Otto Telman.

Nicolae Nedef, tehnicianul care a pus umărul la toate cele patru titluri mondiale cucerite de România, îşi aduce aminte cu mare plăcere de Otto Telman. "A fost un sportiv model, un pasator foarte bun şi un apărător extraordinar. Cînd îi dădeai un adversar în primire, erai sigur că acela nu va mişca", a declarat nea Nicu.

"Era un mare meseriaş. El de profesie era croitor. Înainte de marile competiţii, cînd aveam probleme cu costumele de prezentare, cînd mai era ceva de scurtat, de ajustat, la el mergeam", îşi aminteşte Nicolae Nedef.

37 de selecţii şi 31 de goluri a adunat Otto Telman pentru "naţionala" României, atît la handbal în 11, cît şi la handbal în 7

"Otto a avut întotdeauna un program pe care l-a respectat strict. Cînd era de handbal, era la handbal, cînd era de odihnă, era la odihnă, iar cînd era de distracţie, el nu era acolo!" (Olimpiu Nodea, coechipier în echipa naţională a României)

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (1)
dumitruion1960
dumitruion1960  •  09 Februarie 2013, 15:59

pentru tineri si batrini vizionarea finalelor CM ar reprezenta un imbold pentru tineri si retrairea clipelor de suspans pentru cei in varsta.finala din 1972 am vazut-o in direct,transmisa prin eurovision ,insotita de comentariul lui topescu.echipele lui vlase si nedef nu au fost prezentate

Vezi toate comentariile (1)
Comentează