Articol de Marian Ursescu - Publicat joi, 10 septembrie 2020 13:52 / Actualizat joi, 10 septembrie 2020 15:53
Gyor, campioana Europei, Buducnost Podgorica și Brest Bretagne sunt cele mai ”grele” nume pentru oltence, care vor debuta sâmbătă seaera în Franța
SCM Rm. Vâlcea / O nouă provocare la înălțime
SCM Rm. Vâlcea a început sezonul cum nu se poate mai bine, câștigând finala Cupei României în fața rivalei CSM București: 22-19. Acum, trupa lui Florentin Pera este focusată pe o nouă participare în Ligă, acolo unde încearcă să prindă, încă o dată, sferturile de finală. Transferurile făcute în vară, Maren Aardahl, Evgenija Minevskaja, Jelena Nikolici, au adus, la prima vedere, un plus pentru oltence. "Scopul nostru principal este să trecem de faza grupelor. Atingerea sferturilor de finală ar fi un bonus și cu siguranță vom fi mulțumiți dacă vom ajunge acolo", a declarat președintele Florin Verigeanu. Vâlcea are un mare handicap, faptul că se va juca fără spectatori, multe echipe adverse capotând în "infernul" din Sala Traian.
Vedeta echipei: Alicia Fraga Fernandez
15 participări în grupele Ligii Campionilor
Favorită 13: cotă 150/1
Gyor Audi ETO / Regina Europei nu abdică
Gyor caută al șaselea titlu în Liga Campionilor într-o perioadă în care dominația maghiarelor este totală. Cu un lot într-adevăr stelar, campioana Europei a adus în această vară doar trei jucătoare, dar ce jucătoare! Pe Silje Solberg, Laura Glauser și Viktoria Lukacs. Într-o multinațională ungaro-norvegiano-franceză, antrenorului Danyi Gabor îi va fi, probabil, cel mai greu, trebuie să consolideze un "7" de bază. Rivala FTC Budapesta le-a învins însă, în această vară, pe campioane, lucru pe care l-a făcut și Siofok, a treia echipă maghiară. În aceste condiții, se poate spune că Gyor are și puncte nevralgice. Dar trebuie să le găsești!
Vedeta echipei: Stine Oftedal
25 de participări în grupele Ligii Campionilor
Favorită 1: cotă 1.65/1
Brest Bretagne / Cea mai bogată echipă
Formația franceză se află la a patra participare în grupele Ligii Campionilor. Sezonul trecut a ajuns în "sferturi", acolo oprindu-se competiția din cauza pandemiei. Antrenorul Laurent Bezeau începe al optulea an consecutiv pe banca echipei bretone. Brest este, paradoxal, echipa cu cel mai mare buget în handbalul european, se vorbește de 7 milioane de euro. "În acest sezon, obiectivul nostru este de a ne califica pentru prima dată în Final Four-ul de la Budapesta", a anunțat Bezeau. Un obiectiv normal pe măsura valorii lotului. Brest are o echipă cu multe vedete, jucătoare cu contracte mari, printre cele mai mari pe semicerc. Ana Gros, Sandra Toft, Isabelle Gullden au, toate, contracte de peste 15.000 de euro pe lună. În această vară, două nume importante aduse de clubul francez: muntenegreanca Djurdina Jaukovici și norvegianca Tonje Loseth.
Vedeta echipei: Sandra Toft
4 participări în grupele Ligii Campionilor
Favorită 3: cotă 8/1
Buducnost Podgorica / Mix între tinerețe și experiență
Dragan Adzici e cel mai longeviv antrenor din Liga Campionilor. Începe cu Buducnost al 11-lea sezon de Liga Campionilor. Campioana Muntenegrului a adus în această vară câteva jucătoare de mare experiență cu care încearcă să atace din nou cucerirea trofeului. Andrea Lekici, Allison Pineau, Barbara Arenhardt sunt nume arhicunoscute pe semicerc. "Toate echipele sunt puternice și fiecare meci va fi unul interesant. Suntem motivați să dăm tot ce putem mai bine împotriva fiecărui adversar, deoarece obiectivele noastre pentru acest sezon sunt clare, Final 4", a declarat căpitanul Milena Raicevici. Buducnost se confruntă însă cu mari probleme medicale la meciul de debut de duminică, 10 jucătoare fiind infectate cu COVID-19, ele neputând evolua.
Vedeta echipei: Andrea Lekici
25 de participări în grupele Ligii Campionilor
Favorită 7: cotă 20/1
ȚSKA Moscova / Debutanta cu multe vedete
Apărută de puțin timp pe harta handbalului european, ȚSKA Moscova și-a făcut repede loc printre granzi. ȚSKA va fi debutantă în Liga Campionilor, fiind un club fondat abia în 2019! Oficialii clubului moscovit au băgat adânc mâna în buzunar și au adus multe vedete la echipă. În primul rând jucătoare rusoaice. Au primit wild-card deși au terminat pe locul 3 campionatul Rusiei. ȚSKA amenință supremația Rostovului, echipă în fața căreia a pierdut însă toate trofeele: campionat, Cupă, Supercupă. Nume precum Daria Dmitrieva, Anna Sedoikina, Ekaterina Ilina, Polina Vedekina, Elena Mihailicenko sunt importante pentru naționala Rusiei. Danezul Jan Leslie, antrenorul echipei, a antrenat și Rostovul între 2014 și 2016 și e familiarizat cu campionatul rus.
Vedeta echipei: Daria Dmitrieva
Debutantă în grupele Ligii Campionilor
Favorită 9: cotă 25/1
HC Odense / Schimbări multe
Vicecampioana Danemarcei a făcut multe retușuri în echipă înainte de startul acestui sezon. Fost antrenor al echipei, Ulrik Kirkely a fost reinstalat la Odense. El va continua să antreneze însă și naționala feminină a Japoniei. Odense marșează pe "colonia" ei olandeză cu Tess Wester, Nycke Groot, Lois Abbingh, cele trei campioane mondiale, dar a pierdut câteva nume importante în vară: Ingvild Bakkerud, Mette Tranborg, Trine Østergaard, Kathrine Heindahl. Startul nu a fost de bun augur în Danemarca, a pierdut în fața campioanei Esbjerg la scor: 22-32. Nou-venitele Anne Cecilie La Cour, Lois Abbingh, Ayaka Ikehara, Angelica Wallén și Katja Johansen au nevoie însă de o perioadă de adaptare. "Suntem o echipă nouă, cu mulți jucători noi și va fi fantastic să luptăm împotriva celor mai bune echipe din Europa" e abordarea căpitanului Kamilla Larsen.
Vedeta echipei: Nycke Groot
2 participări în grupele Ligii Campionilor
Favorită 10: cotă 65/1
Borussia Dortmund / Mininaționala Olandei
Dortmund a câștigat sezonul trecut în Germania, dar federația nu i-a acordat titlul, deși la băieți acest lucru s-a întâmplat. Antrenorul Borussiei, Andre Fuhr, mizează în acest sezon pe nu mai puțin de opt jucătoare olandeze, dintre care patru sunt campioane mondiale anul trecut: Kelly Dulfer, Merel Freriks, Delaila Amega și Rinka Duijndam. Dulfer a fost MVP-ul campionatului și e o jucătoare indispensabilă echipei, atât în atac, cât și în apărare. "Ne lipsește experiența Ligii, dar vrem să compensăm acest lucru prin calitate și ambiție", declară antrenorul Borussiei. Antrenorul cu portarii, Clara Wolterind, e cea mai cunoscută persoană de la Borussia. Ea a câștigat de două ori Liga pe când evolua la Buducnost.
Vedeta echipei: Kelly Dulfer
Debutantă în grupele Ligii Campionilor
Favorită 14: cotă 300/1
Podravka Koprivnica / Record de participări
Podravka Koprivnica ia startul pentru a 27-a oară în Liga Campionilor, având mai multe participări decât titluri: 25! Fosta campioană a Europei din 1996 încearcă să revină la gloria de altădată. Antrenorul Zlatko Saracevici are o echipă tânără, în care trebuie să-și găsească locul și portarul naționalei României, Iulia Dumanska. În lipsa golgeterului Tjasa Stanko, plecată la Metz, Podravka e obligată să găsească acum un alt lider. Ar putea fi Dejana Milosavljevići, un inter stânga de viitor. Angoleza Carlos Azenaide e cel mai important transfer din această vară, o handbalistă cu mare experiență.
Vedeta echipei: Dejana Milosavljevići
27 de participări în grupele Ligii Campionilor
Favorită 16: cotă 2000/1