SPORTURI  »  HANDBAL  »  TURNEU PREOLIMPIC / ROMÂNIA-JAPONIA (ORA 17:00, ÎN DIRECT LA TVR 1)

Ultima speranţă!

Articol de - Publicat vineri, 28 martie 2008 00:00

Programul turneului preolimpic
Vineri
ora 15:00 Polonia-Ungaria
ora 17:00 România-Japonia
Sîmbătă
ora 15:00 Japonia-Polonia
ora 17:00 România-Ungaria
Duminică
ora 15:00 Japonia-Ungaria
ora 17:00 România-Polonia



România începe azi atacul pentru calificarea la Olimpiadă. Handbalul poate fi singurul sport de echipă românesc prezent la Beijing

De opt ani, de la Sydney din 2000, handbalul românesc nu a mai fost prezent la Olimpiadă. Acum are din nou ocazia. Steluţa Luca, Luminiţa Huţupan, Carmen Amariei, Aurelia Brădeanu, Talida Tolnai, Ramona Maier şi Valeria Beşe, alături de Dumitru Muşi, au fost prezente în Australia. Acum vor să ajungă şi la Beijing. "Pentru multe dintre fetele actualului lot e ultima şansă de a juca la Jocurile Olimpice. Ne dorim enorm să ne calificăm şi apoi să cucerim o medalie. Ar fi cea mai frumoasă retragere pentru noi", a declarat căpitanul României, Steluţa Luca.

Luminiţa Huţupan Dinu, veterana echipei României, e convinsă că "tricolorele" vor merge în China. "Avem valoarea să ne calificăm. Trebuie să jucăm însă toate meciurile la intensitate maximă şi să dăm totul pentru victorie. Toţi adversarii sînt periculoşi, dar nu sînt de nebătut", spune Luminiţa. Selecţionerul Gheorghe Tadici vrea trei victorii. "Primele două locuri se califică, dar vrem să nu stăm la mîna altora, să batem şi Japonia, şi Ungaria, şi Polonia".

România va debuta azi, de la ora 17:00, în direct la TVR 1, contra Japoniei. "Nu mai e acea echipă naivă de acum cîţiva ani. Nu mai au handbaliste de jumătate de metru, care la fiecare fază comit paşi. Au progresat mult şi sîntem nevoiţi să le luăm în serios. În plus, nu trebuie să le dăm mingea pentru că au o viteză de reacţie deosebită", a declarat secundul Dumitru Muşi. Ungaria şi Polonia vor deschide balul, de la ora 15:00.

Revanşa cu Ungaria
"Naţionala" maghiară e cel mai important adversar al "tricolorelor" în turneul de la Bucureşti. Ungaria a învins România la CM din 2007, din Franţa, 34-31. "Nu o să mai fie la fel. Şi atunci am avut jocul în mînă, am condus şi la şase goluri diferenţă, dar am ratat foarte mult pe final. Acum ele or să fie cele care or să alerge după noi", a spus Luminiţa Huţupan Dinu. "Ne-am luat măsuri şi la Gorbicz, şi la Palinger. O să vedeţi că extremele nu vor mai rata atît de mult pentru că o cunosc acum pe Palinger foarte bine", a declarat Tadici.

"Mai valoroase decît în 2000!"
"Naţionala" României s-a clasat pe locul 8 la Jocurile Olimpice de la Sydney. Dumitru Muşi împreună cu actualul antrenor federal Bogdan Macovei au condus echipa României în Australia. "Pot spune că formaţia actuală e mai valoroasă decît cea de acum opt ani. Fetele au căpătat experienţă, au trecut prin multe competiţii de valoare şi nu în ultimul rînd au jucat două finale la Campionatele Mondiale", a declarat Muşi.

Au încurcat turneul!
După ce IHF a schimbat grupele preolimpice, federaţia internaţională a modificat şi cuplurile de arbitri. Iniţial, între cei şase arbitri de la Bucureşti trebuiau să fie şi doi iranieni. Surprinzător, federaţia română s-a trezit ieri cu aceştia în România. "Nimeni nu i-a anunţat pe cei doi iranieni că nu mai oficiază la turneul din România. Eu ce să fac acum cu ei?", se întreabă preşedintele FRH, Cristian Gaţu. În plus, el s-a plîns şi de faptul că IHF a impus orele de debut ale partidelor, deşi FRH dorea ca meciurile să înceapă de la ora 19:00. Gaţu susţine că României i s-a impus să joace într-o sală de 4.000 de locuri, deşi Franţa organizează grupa preolimpică la Nîmes, într-o sală de 3.000 de locuri!

Patru pe dinafară
Antrenorii României au stabilit ieri lotul de 14 handbaliste pe care vor conta la turneul preolimpic de la Bucureşti. Din cele 18 jucătoare convocate, Tadici şi Muşi au renunţat la portarul Tereza Pîslaru, la extrema Cristina Niculae, la pivotul Raluca Ivan şi la interul dreapta Oana Şoit. "Am încercat să facem alegerea cît mai obiectiv, ne-a fost greu să lăsăm patru fete pe dinafară pentru că toate s-au pregătit exemplar. Pîslaru şi Şoit rămîn primele rezerve în cazul în care vom avea, Doamne fereşte, probleme de sănătate", a declarat Tadici.

Apel la suporteri!
Componentele "naţionalei" României au făcut un apel la suporteri pentru a fi prezenţi alături de ele la meciurile turneului preolimpic. "Avem nevoie de public, de încurajările oamenilor. Sper ca sala să fie arhiplină şi atmosfera una deosebită", a declarat Luminiţa Huţupan Dinu. Pînă ieri se vînduseră aproape 3.000 de bilete, tichetele putînd fi procurate în continuare de la casele Sălii Polivalente. Un tichet zilnic costă doar 5 RON.

Programul turneului preolimpic
Vineri
ora 15:00 Polonia-Ungaria
ora 17:00 România-Japonia
Sîmbătă
ora 15:00 Japonia-Polonia
ora 17:00 România-Ungaria
Duminică
ora 15:00 Japonia-Ungaria
ora 17:00 România-Polonia

Citește și:

România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Nationala
România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Nationala
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”
Nationala
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (9)
 •  28 Martie 2008, 22:38

Macar la handbal sa se lase porcariile de sovinism si ura!

 •  28 Martie 2008, 16:36

Ce fraieri suntem. Francezii joaca unde vor, la ce ora vor iar noua ni se impun atatea lucruri. Eu personal regret ca nu s-a organizat in alta parte acest turneu, la Valcea, Brasov sau Cluj cred ca era mult mai bine pentru toata lumea. Acum nu mai avem ce face decat sa le sustinem pe fete din fata TV-ului sau a monitoarelor de la job :( Mult succes fetelor. Va iubim. Victorieeeeeeeeee!!!!!!!!!!!1

 •  28 Martie 2008, 16:35

Ungaria-Polonia:39-30! Cine o sa vada Olimpiada de la televizor, Angela? Hajrá Magyarország!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează